Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​12 Filistinli yönetmen Türkiye'de ilk kez bir araya geliyor

23 Eylül 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında3-6 Ekim tarihlerinde Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenecek 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin basın toplantısı gerçekleşti. Festivalin bu yılki detaylarını toplantıda Festival Başkanı Faysal Soysal, Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan, Festival Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen ve Festival Genel Koordinatörü Saliha Sultan açıkladı.

 

Gazze’de yaşanan drama dikkat çekmek için Filistinli şair Mahmud Derviş anısına gerçekleşecek festival bu yıl Türkiye’de ilk kez dünyanın dört bir yanından ödüllü 12 Filistinli yönetmeni İstanbul’da ağırlayacak. Festival bu sene yarışma bölümlerinde Gazze’deki drama işaret eden yapımları ile yer alan genç sinemacılar da dahil toplam 14 yönetmene ev sahipliği yapacak. Yönetmenler: MichelEliasKhleifi, Darin J.H Salam, AmeenNayfeh, MohammedAlmughanni, AhmadSaleh, Ala' Yousef Hasan, Hayat Labban, WardKayyal, Rami Abbas, LuayAwwad, ThekraZohırMakalde, SaeedMoltaji ve TariqRimawi.

 

Festivalin açılış etkinliği Filistin sinemasının kurucusu olarak kabul edilen Cannes ödüllü ilk yönetmen ve festivalin bu yılki Master Class konuğu MichelKhleifi’nin ‘Üç Mücevherin Masalı’ filmi olacak. Film, 3 Ekim akşamı saat 19.00’da AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak.

 

Festivale bu yıl 30 ülkeden 380 film başvurdu. Festivalin ‘Ana Yarışma’sındaFestivalin ana yarışma bölümünde bu yıl Güney Kore'den İngiltere'ye, Afganistan'dan Amerika'ya, Fas'tan Rusya'ya, Irak'tan Türkiye'ye 12 ülkeden, 16 film yarışacak.Festivalin Gazze'de yaşanan drama ışık tutan filmlere çağrıda bulunduğu İnsani Bakış Filistin Yarışma Seçkisinde Tunus'tan İran'a, Mısır'dan Kanada'ya toplamda 7 ülkeden  12 film yarışacak. Yarışma dışı Kırk Yıllık Hatır Seçkisi’nde ise İran, Gürcistan, Kanada, Türkiye ve Filistin'den 13 film izlenecek. Özel gösterimlerde 15 yapımın yer aldığı festivalde bu sene toplamda 56 film İstanbullularla buluşacak.

 

Festivalin bu yılki onur ödülleri Filistin’de yaşanan drama yıllardır çizgileri ile dikkat çeken yazar ve çizer Hasan Aycın ile Filistin sinemasının kurucusu MichelKhleifi’ye verilecek. Onur ödülleri sahiplerine 6 Ekim’deki Gala’da takdim edilecek.

 

 

Festivalin birçok gösterim ve etkinlikleri ise Taksim bölgesinde gerçekleşecek. ‘Ana Yarışma’, ‘İnsani Bakış Filistin Yarışması’ ve ‘Kırk Yıllık Hatır’ filmleri AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak. Filistinli yönetmenlerin ödüllü filmleri Grand Pera Emek Sahnesi’nde gösterilecek. Festivalin yarışma bölümlerinde yer alan ve Gazze’ye dikkat çeken kısa filmlerden oluşan özel bir seçki de yine 3-6 Ekim tarihlerinde Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde izleyicilerle buluşacak. Festivaldeki bütün gösterimler ücretsiz olacak.

 

Festivalin Filistinli yönetmenlerin bir araya geldiği ‘Dünden Bugüne Filistin Sineması’ paneli 4 Ekim akşamı, Cannes ödüllü ilk yönetmen, Filistin sinemasının kurucusu MichelKhleifi’nin Master Class’ı da 5 Ekim’de Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşecek. Festival boyunca ayrıca AKM Yeşilçam Sineması’nda film gösterimlerinin ardından yönetmen söyleşileri gerçekleşecek.

 

İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat’ın organizasyonuna imza attığı 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin 6’ncısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi kuruluşların ciddi katkıları ve Kitapyurdu, Medipol Üniversitesi, İnterpress, Haberler.com, Sondakika.com, Cinemascot gibi kurumların destekleri ile gerçekleşecek.

 

Festivalin dostluk temalı 'Ana Yarışma' ve bu yıl Gazze'de yaşanan drama dikkat çeken 'İnsani Bakış-Filistin' bölümlerinde yarışacak yapımlar sekiz kişilik jüri heyetinin karşısına çıkacak. Tarık Tufan'ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak filmler AminNayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından değerlendirecek.

 

RAMİ KÜTÜPHANESİNDE FİLM GÜNLERİ

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği ( Disineder) olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle İstanbul Rami Kütüphanesinin paydaşlığında gerçekleşecek olan 3.SinemAnadolu Film Günleri başlıyor. 3.SinemAnadolu Film Günleri Anadoluda çekilmiş ödüllü filmlerin gösterileceği ve bu filmlerin yönetmenleri, oyuncuları ve ekibini sinema sevenlerle buluşturmayı hedefliyor.

 Festival Direktörlüğünü yönetmen yapımcı Serhat Gönen’in, Festivalin Danışmanlığını Oyuncu İpek Tuzcuoğlu ve Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik üstlenmektedir.

3. SinemAnadolu Film Günleri kapsamında yapılacak atölyelerde Moderatörlüklerini Film-San Vakfı Müdürü Gazeteci Yazar Kıvanç Terzioğlu’nun yapacağı, Oyuncu Müfit Can Saçıntı ile ‘’Anadoluda Sinema’’, Oyuncu Nursel Köse ile “Sinemada Kadın Olmak”, Oyuncu Mert Turak ile ‘’Oyunculuk Üzerine‘’ masterclass çalışmaları ve söyleşiler yapılacaktır. Rami Kütüphanesindeki tüm etkinlikler, ücretsiz olarak katılımcılara sunulacaktır.

 

SUÇLULAR RAHAT GEZEMESİN

Ümraniye'de bir polisi şehit edip bir polisi yaralayan Yunus Emre Geçti'nin suç dosyası kabarık çıktı. Sokak eşkıyasının çeşitli suçlardan tam 26 suç kaydı olduğu öğrenildi. Bu suç makinesi sokakta elini kolunu sallayarak nasıl gezebiliyordu? Bunun gibi kaç kişi var acaba? Adalet Bakanlığı bu durumla ilgili acilen bir çalışma yapması gerekir.

MUSTAFA BİLGİ ŞEHADETİNİN 55. YILINDA ANILDI

“Eyüpsultan’ın Ebedî Sakinleri” programında bu hafta Mustafa Bilgi şahadetinin 55. yılında dostları ve sevenleri tarafından rahmet ve minnetle anıldı. Programda şehit Mustafa Birlik Vakfı İstanbul Şube Başkanı Bilgi’yi Mehmet Nuri yönetiminde Hüseyin Öztürk, Önceki dönem Akparti Milletvekillerinden Yaşar Karayel ve İnkilap Yayınevi Sahibi Hasan Güneş anlattılar.

Mustafa Bilgi Millî Türk Talebe Birliği’ne (MTTB) 1969 yılında atılan bomba sonucunda genç yaşta şehit edilmişti.

Yeni Dünya Vakfında gerçekleşen anma programının ardından şehidin mezarı başında Kur’an okundu ve dua edildi.

MTTB Ortaöğretim Komitesi’nin ilk Başkanı, Mustafa Bilgi, 1950 yılında Bolu’nun Göynük İlçesi’nin Ekinciler Köyü’nde doğdu. Çiftçi bir ailenin, Mehmet Efendi’nin, Gülsüm Hanım’ın oğludur.

Cemil Meriç’in eserlerinde övgüyle bahsettiği Sedat Yenigün’ün en yakın arkadaşıydı. Henüz 19 yaşında iken çok arzuladığı şehadet mertebesine erişti.

Mescidi Aksa âşığı olan Mustafa Bilgi,  Mescid-i Aksa Haftası’nda filstin flamasıyla yaptığı yürüyüşün fotoğraf karesi, unutulacak gibi değil.

Ruhu şad olsun.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”