Son Dakika Haberler

Ali Ayvat

Ali Ayvat

​Türkiye, Fatf’ın gri listesinden çıktı

03 Temmuz 2024

Geçtiğimiz hafta Türkiye ekonomisinin geleceği için birbiriyle bağlantılı birbirinden önemli iki gelişme yaşandı. İlk olarak kripto varlıklara yönelik düzenlemelerle ilgili yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaştı. İkinci olarak OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü FATF’ın ülkemize yönelik geçmiş dönemlerde yapmış olduğu haksızlığı düzelterek; Türkiye’yi gri listeden çıkarmış olmasıdır. Mali Eylem Görev Gücü FATF’ın Singapur’daki toplantısında ülkemizin kara para aklama ve terörizmin finansmanında yetersiz kalan ülkelerin bulunduğu geri listeden çıkarılmış olması başlı başına önemli bir başarıdır. Bu başarı hikeyesinde aslan payı; göreve geldiği günden bu yana bu meseleyi çözülmesi gereken öncelikli gündem maddesi haline getiren Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e aittir. Sayın bakana destek veren İç İşleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya; iç işleri bakanlığı, maliye bakanlığı, adalet bakanlığı çalışanları ve ekonomi bürokratlarının katkılarını da görmezlikten gelemeyiz. Hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek ‘in sosyal medya hesabından; Türkiye’nin gri listeden çıkmasını “başardık ”diye duyurması meselenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak açısından oldukça önemlidir. Küresel çaptaki büyük yatırım fonlarının yatırım yaparken yol haritası olarak kabul ettikleri bazı uluslararası normlar ve ekonomik kriterler vardır. Bunların başında derecelendirme kuruluşlarının ülkelerle ilgili ekonomik görünümlerini raporlayan kredi notları; Kredi Risk Primlerinin (CDS) düşük ya da yüksekliği, Mali Eylem Görev Gücü FATF’ın yayınlamış olduğu listeler ve para fonu IMF’nin yayınladığı raporlardır. Bunların en önemlisi ise yatırım yapılacak “ülkenin” FATF’ın gri listesinde olup olmadığıdır. Ülkemizin bu listeden çıkmış olması global yatırımcılar açısından önemli bir karine teşkil etmektedir. Bu kararla birlikte; ülkemizin uluslararası arenada finansal güvenilirliği yeniden tesis edilmiştir. Dış kaynak ihtiyacımızın finansman maliyetleri düşecektir. Bankacılık sisteminin ulaşabileceği kaynak miktarı ve çeşitliliği artacaktır. Türkiye’ye yönelecek doğrudan ya da dolaylı yatırımlar daha fazla artacaktır…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English