Son Dakika Haberler

Ali Ayvat

Ali Ayvat

​ABD petrol kaynaklı ekonomik bir kriz istemiyor…

16 Ekim 2024

Küresel enflasyonda belirleyici olan iki önemli sektör vardır. Bunlardan birincisi gıda sektörü, ikincisi de enerji sektörüdür. Rusya - Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte tahıl koridorlarında ortaya çıkan gıdaya erişim sorunu Türkiye’nin olağanüstü gayretleriyle çözülmüş küresel gıda enflasyonunun büyümesi engellenmiştir.

İkinci büyük kriz ise; enerji arz koridorları üzerindeki savaşın giderek yayılması nedeniyle petrole ulaşım sorununun her an kontrolden çıkama ihtimalidir. Bu durum pandemi ve yüksek faiz politikaları nedeniyle tam olarak kendini toparlayamayan reel sektörler için ölümcül bir darbe olabilir. Petrol arzında yaşanabilecek sorunların enerji maliyetlerini tetikleme ihtimali küresel enflasyonu her an patlatabilir.

Önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarındaki hareketlenmenin yönünü belirleyecek faktörleri;petrol fiyatlarını dengede tutacak gelişmeler ve petrol fiyatlarını tırmandıracak gelişmeler olarak iki başlık altıda değerlendirebiliriz.

A-) Petrol fiyatlarını dengede tutacak gelişmeler:

1-Kuresel ekonomideki düşük mountanlı büyümeden dolayı petrol talebinin zayıflaması petrol fiyatlarını dengede tutabilir.

2-Çin ekonomisindeki durgunluk nedeniyle petrol talebinin azalması petrol fiyatlarını dengede tutabilir.

3-İran-İsrail arasında olası savaş ihtimalinde petrol tesislerinin hedef alınmayacağının deklere edilmesi petrol fiyatları üzerindeki baskıyı azaltarak dengede tutabilir.

B-) Petrol fiyatlarını tırmandıracak gelişmeler:

1-Ortadogu coğrafyasındaki çatışmaların yayılma riskinin her geçen gün artması nedeniyle enerji arzında yaşanması muhtemel sorunlardan dolayı petrol fiyatları yukarı yönlü tırmanabilir.

2-Faiz indirimleriyle birlikte Amerikan ekonomisinin ısınmaya başlaması petrol talebini artıracağı için petrol fiyatları yukarı yönlü tırmandırabilir.

3-Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın şiddetlenme ihtimali hem gıda fiyatlarını, hem de petrol fiyatlarını yukarı yönlü tırmandırabilir.

Petrol arzında yaşanacak sıkıntılar, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’nın petrol talebindeki artışlarla birleşirse enerji kaynaklı küresel bir krizle baş başa kalabiliriz. Bu durum petrol kaynaklı açık veren bizim gibi ülkeler için baş belası bir durum haline gelebilir.

ABD yönetiminin İran’ın petrol tesislerini hedef alacak saldırıları frenlemesinin sebebi enerji kaynaklı ekonomik bir krizin çıkmasını önlemek içindir.

Hem de ekonomisinin ısınmaya başladığı bir dönemde…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”