Uzun süredir yayınevlerinde basımı bekleyen birbirinden değerli kitaplar, yayınlanarak okuyucusuna ulaşmaya başladı.
Yusuf Tosun, mühendis olan yazarlardandır. Hem mühendisliği hem de yazarlığı çok iyi harmanlıyor. Dolayısıyla gözleme ve dikkate dayalı olan bu iki özelliğiyle çok başarılı işlere imza atıyor. Aynı zamanda Anadolu Yazarlar Birliği’nin de başkanıdır kendisi. Son olarak Çıra Yayınları’ndan ‘Sözün Közü’ isminde mutlaka okunması gereken harika bir kitap yayınladı. Her şey isminde saklı. ‘Sözün Közü’ ya da ‘Közün Sözü.’
Kalabalıklar arasında hızla yalnızlaşan günümüz insanının, en büyük açmazlarında biri hiç şüphesiz ‘kültürsüzlük’tür. Bu aynı zamanda çağdaş küresel sistemin beraberinde getirdiği bir sonuçtur. Böylece ‘çokluk’ içinde yaşanan ‘yokluk’ beraberinde aptallaştırılmış, aylak ve de alık bir güruh peyda etti. Bireyler artık sanal dünyanın sözde ‘sonsuz’ ama gerçekte ‘daraltılmış’ sınırları içinde var olan ruhunu kaybediyor. Bu yara gittikçe derinleşiyor ve devası olmayan bir illete dönüşmek üzere! ...
Bir devletin büyüklüğü sadece ekonomik göstergelerinden değil, kültür-sanat-edebiyat değerlerinin yaşanmasından, yerleşmesinden belli olur.
Çünkü kültür de, eğitim de, sanat da bir beka mücadelesidir. Kültür-sanat-edebiyatınız varsa yaşarsınız, değilse yok olmaya mahkûmsunuz. Şayet kültür - sanat - edebiyatınız sağlam temeller üzerinde ise hiçbir güç sizinle baş edemez.
Hâsıl-ı kelâm; yeni bir kültür hamlesi ve de medeniyet inşaasına şiddetle ihtiyacımız var!
Temennimiz; insanlık medeniyetinin kültür, sanat, eğitim ve edebiyat ile hayat sahnesinde yeniden şahlanması... Bunu hep birlikte başarmak zorundayız.
Sensizler Tekkesi
Abdullah Yalın Karadağ’ı kitap aralarında tanıdım. Önce Yedi İklim Dergisi’nde gördüm kendisini. Orada çok fazla konuşma imkânımız olmadı. Sonra kitap fuarlarında karşılaştık sürekli.Eyüpsultan Belediyesi’nin geçtiğimiz yılki Ramazan etkinlikleri içinde yer alan kitap ve dergi fuarında sohbet arkadaşım oldu. Görevim gereği etkinlik boyunca oradaydım. O da yine Yedi İklim standında dergi ve kitapların arasındaydı. Neredeyse her karşılaşmamızda selâmlaştık, dostlardan, dergilerden, kitaplardan, şiirden konuştuk.
Derin bir kişiliği var. En önemlisi, derdi de var. Şiirlerinde hissedeceksiniz zaten derinliğini ve derdini. Sohbeti ile de alıp götürüyor insanı bir yerlere. Yazın Gökçeada’da tesadüfen denk geldik yine. Ada’nın en güzel yerinde gün batımını izledik. Şairin yanında şiir gibi bir günbatımı olmuştu.
Uzun zamandır Yedi İklim Dergisi'nde eser veren sevgili arkadaşımız A. Yalın Karadağ, bu sefer ilk şiir kitabıyla okurunun karşısına çıktı. İlk görüştüğümüz anda da imzalayıp takdim etti.Kitabı elime alır almaz kapağını çok sevdim. Daha lafımı bitirmeden “Kapağın tasarımı bizim derginin grafikeri Nuray Yüksel’e ait” diyerek hemen hakkını teslim etti. Kitabın ismiyle, kapak resmi muhteşem uyuşmuş. Resim sizi alıp götürüyor ‘sensizler tekkesi’ne ve dolayısıyla kitabın içine. Kitabı çevirince arka kapakta “İrlanda’lı kırmızı çalı kuşuna” yazılan ‘Dublin Kuşu’ şiiri selâmlıyor sizi. Ve şöyle diyor.
“Kafeste sonsuz ayrılık geçmiyor.
Ne farkım var hayal kuran delilerden,
Göğe çıkan dualara tutunmuşum ben.”
Sevgili şair dostumuz kitaba ismini veren şiirinin bir kıtasında ise şöyle diyor:
“Sensizler tekkesinde bir şeyhtim
Dağlarda kendiliğinden bitti çiçekler
İçimde kalan Yakup’un sus payı
Konuşsam şimdi acemaşiran peşrev
anlayacaklar maziyi
Şeyhi de müridi de bir olan tekkeyi.”
Üstadlar anıldı
Nuri Pakdil, Eyüpsultan’da anıldı.
“Yüreğimin Yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır” dizeleriyle Kudüs için duyduğu yürek sızısını dile getiren, Türk edebiyatının ve fikir dünyamızın güçlü ismi Nuri Pakdil’in vefatının birinci yılı idi. Eyüpsultan Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Söze başlamadan önce Kur’an okundu ve Üstad’ın meşhur selâmı ile izleyiciler selâmlandı.
Üstad’ı kuşkusuz en iyi anlatacak kişi yazar ve fotoğraf sanatçısı Necip Evlice'dir. Çok uzun yıllar birlikte kaldılar. Seyahat ettiler. Sayısız hatıraları var. Onun için de konuk Necip Evlice idi. Evlice, Nuri Pakdil’le hatıralarını anlattığı ve kendisine gönderdiği mektupları okuduğu etkinliğe, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken'in yanı sıra, edebiyat ve sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı.Programda ayrıca Necip Evlice tarafından şair ve yazar Nuri Pakdil'in çeşitli dönemlerde çekilmiş özel fotoğraflarından oluşan serginin de açılışı yapıldı.
Öğrenciler Hasan Nail Canat’ı unutmadı
Tiyatro sanatçısı, şair ve yazar Hasan Nail Canat’ı unutmak mümkün değil. Yeni neslin gelişip bilinçlenmesinde çok fazla katkıları oldu. O da vefatının 16’ncı yılında Eyüpsultan’da ki kabri başında dualarla anıldı.Gün boyu mezarı boş kalmadı. Esenler Sanat Evi (ESEV) öğrencileri de anmaya katılanlar arasındaydı.Genel Koordinatörü Abdülbaki Kömür, usta sanatçıyı yad etmek için kabri başına gelen gençlere, Hasan Nail Canat'ın hayatını dikkatli okumlarını ve başrol oynadığı "Kaşağı" filmini izlemelerini tavsiye etti. Yakaza Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni ve aynı zamanda damadı olan Birol Cürgül, Canat'ın hem iyi bir sanatçı hem de iyi bir insan olduğunu belirterek, "Hasan Nail Canat bu toplumun yetiştirdiği en değerli, en kıymetli, aynı zamanda en güzel ahlâka sahip sanatçılardan biriydi" dedi. Anma programına sanatçının ailesi de katıldı.