Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Ödüller sahiplerini buldu

15 Kasım 2021
Bugünlerde; medya ve kültür sanat alanındaki ödüller, peş peşe açıklanmaya başlandı. İçinde bulunduğumuz Kasım ayında da; Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, TYB Ödülleri, Necip Fazıl Kısakürek anısına verilen Kültür Sanat Ödülleri açıklandı. Sinema festivalleri, film günleri de 2021’in son aylarına ayrı bir renk katıyor. Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ise İstanbul’a çok yakıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI 2021 KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI
Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne; Teoman Duralı, İdil Biret, Alev Ebuzziya, Cüneyt Arkın, Gürbüz Azak, Etem Çalışkan, İbrahim Manav ve Kemal Tahir layık görüldü.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı.Buna göre bilim kültür alanında Teoman Duralı, müzik alanında İdil Biret, görsel sanatlar alanında Alev Ebuzziya, sinema alanında Cüneyt Arkın, edebiyat alanında Gürbüz Azak, kaligrafi alanında Etem Çalışkan, sahaflık alanında İbrahim Manav, vefa ödülü alanında ise Kemal Tahir, Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki ay ödüllerini takdim edeceğimiz bu kıymetli kültür sanat insanlarımızı şahsım, milletim adına tebrik ediyoruz" dedi.

TYB ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ
Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) düzenlediği ve geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen "2020 Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödül Töreni", Türk edebiyatına yön veren birçok şair ve yazarın yetiştiği Kahramanmaraş'ta gerçekleştirildi.
Hikâye dalında "Gömleği Yalnız" kitabıyla Mustafa Şahin, şiir dalında "Bütün Ayrılıklar" kitabıyla Suavi Kemal Yazgıç, roman dalında "Kalbin Arka Odası" eseriyle Ayşegül Genç, deneme dalında "Benim Dağlarım" kitabıyla Dursun Çiçek, araştırma dalında "Ethostan Ahlâka" eseriyle Hümeyra Özturan, fikir dalında "Osmanlı Düşüncesi" eseriyle Tahsin Görgün, inceleme dalında "Fethedilenlerin Gözüyle Anadolu’nun Fethi" eseriyle İbrahim Tellioğlu, hatıra dalında "Kendimden Kendime" eseriyle Emine Işınsu, gezi dalında "Şehir Kokusu" kitabıyla Mehmet Mazak, edebi tenkit dalında "Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirleri ve Şiirlerindeki Değişmeler" kitabıyla İbrahim Kavaz, tercüme dalında Taha Abdurrahman'ın "Ahlâk Sorunsalı Batı Modernitesinin Ahlâki Eleştirisine Bir Katkı" eserindeki tercümesiyle Tahir Uluç, biyografi dalında "Mehmet Akif Tutuşmuş Bir Yürek, Adanmış Bir Hayat" kitabıyla Alim Kahraman, çocuk yayınlarında "Değerli Masallar" eserleriyle Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, bu yılın ödül alan isimleri oldu. Basın alanında da "Basın Fıkra" kategorisinde Merhaba Gazetesi’nden Hüzeyme Yeşim Koçak, röportajda Star Gazetesi’nden Hale Kaplan, fikir kategorisinde Yenisöz Gazetesi’nden Ahmet Doğan İlbey, kültür-sanat haberleri dalında Karar Gazetesi’nden Saliha Sultan, dergi yayıncılığında Ay Vakti, Türk Müziği'nde "Evlâd-ı Fatihan'dan Kadim Sesler Balkan İlâhileri 2" eseriyle Ubeydullah Sezikli, TV Belgesel dalında TRT Belgesel'de yayınlanan "Anne Gidince" belgeseliyle Zeynep Keçeciler, Halk Kültürü dalında "Konya’da Kültürel Hayat" eseriyle Ali Işık, TV Dizi dalında TRT 1'de yayınlanan Gönül Dağı, Şehir Kitabı dalında "Şehir ve Modern" eseriyle Ekrem Özdemir, Radyo Programı dalında TRT Nağme'de yayınlanan "Musikiye Dair" programıyla Mustafa Doğan Dikmen, ödül alanlar arasında yer aldı. Kamu Yayıncılığı kategorisinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, Yayıncılık Özel kategorisinde Ketebe Yayınları, Elektronik Yayıncılık kategorisinde ise "fikircoğrafyası” isimli site ödül aldı.

2021 NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ BELLİ OLDU
2013 yılından bu yana Necip Fazıl Kısakürek’in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi himayesinde düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri, bu yıl “Şiir, Hikâye-Roman, Fikir-Araştırma, İlk Eserler, Uluslararası Kültür Sanat ve Saygı Ödülü” başlıkları altında 6 farklı dalda, 7 ödül olarak belirlendi.Türkiye’nin düşünce, edebiyat ve sanat dünyasında iz bırakan adayları belirlemek üzere oluşturulan Necip Fazıl Ödülleri Seçici Kurulu; Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun’dan oluştu.Seçici kurul, şiir dalında Mustafa Aydoğan’a, hikâye-roman dalında Mukadder Gemici’ye, fikir-araştırma dalında Prof. Dr. Tahsin Görgün’e, ilk eserler dalında Kadir Daniş’e ve Safiye Gölbaşı’na, uluslararası kültür sanat dalında Hashim Cabrera’ya ve saygı dalında Prof. Dr. Süleyman Uludağ’a ödül verilmesini kararlaştırdı.
 
ESENLER FİLM GÜNLERİ İZ BIRAKTI
Esenler Belediyesi tarafından "Göç" temasıyla bu yıl 2’ncisi düzenlenen Esenler Film Günleri, 11-14 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi.Coşkuyla gerçekleşen açılışta; Türk sinemasının usta oyuncusu Hülya Koçyiğit, İranlı usta oyuncu Homayoun Ershadi ve sinema eleştirmeni Burçak Evren’e onur ödülleri takdim edildi.Gecenin ilerleyen dakikalarında Türk Sanat Müziğinin usta yorumcusu Melihat Gülses, geçmişten günümüze çok farklı formlarda bestelenmiş Hülya Koçyiğit’in rol aldığı filmlerde çalınan şarkıları seslendirdi. Koçyiğit’in "Hayat Bayram Olsa” filmindeki “Bu Dünyadaki En Mutlu Kişi” şarkısını ise, Gülses ve Koçyiğit birlikte seslendirdi. Keyifli anlara sahne olan düet, izleyicilerden büyük alkış aldı.
 
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ 13’ÜNCÜ ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Sinema Topluluğu tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İnönü Üniversitesi 13’üncü Uluslararası Kısa Film Festivali, kapanış töreniyle sona erdi. Programında Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Hayri Akpolat ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Teknolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güneş Açıkgöz tarafından piyano ve keman dinletisi gerçekleştirildi. İnönü Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Festivali kurucusu Prof. Dr. Kadir Beycioğlu özel ödülü verildi. Toplamda 20 bin TL ödülün dağıtıldığı festivale yoğun bir oldu.

AKM İSTANBUL’A YAKIŞTI
İstanbul, nihayet kendisine yakışan bir kültür merkezine kavuştu. Dünya standartlarında bir kültür merkezi, Taksim’de küllerinden doğarak yeniden kültür hayatındaki yerini aldı.Atatürk Kültür Merkezi, diğer salonlara göre bambaşka bir yerde duruyor. Kültür merkezinin çok ötesinde bir yerde. Bunun için farklı bir yönetim modeliyle yönetilecek. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Döner Sermaye İşletmesi’nin içinde farklı bir birim oluşturulduğu belirtildi. Böylece AKM’ye profesyonel yönetici atanma hakkı tanınmış oldu. Artık AKM’de konusunda uzman bir kadro görev yapacak. Ayrıca bir sanat danışma kurulu da oluşturuldu.

Yeni AKM’nin eskiden otopark olarak kullanılan bölüme uzanan ek binasında, 805 kişilik bir tiyatro salonu var. Burası çok amaçlı bir salon olarak da kullanılacak. Tiyatro gösterileri dışında konserler de verilebilecek. Aynı zamanda bir kültür sokağı oluşturulacak. Bu kültür sokağının içerisinde en önemli noktalardan biri de iki katlı kütüphane olacak. 683 metrekarelik bu alanda müzik, sanat, mimarlık gibi temel disiplinlere ait kitaplar bulunacak. AKM’nin içinde barındırdığı faaliyetler konusunda ihtisaslaşmış bu kütüphane, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak olacak.

Merkezde üç katlı bir müzik platform bölgesi oluşturulacak. Müzik aletleri sergisi ve müziksel deneyim alanı olacak. Ayrıca müzik tarihinde önemli bir yere sahip sanatçılara da bu alanda yer verilecek ve anıları canlandırılacak. Özellikle genç müzisyenlerin hedeflendiği; AKM müzik kayıt stüdyosu kurulacak ve gençler, ekonomik imkânlarla bu müzik stüdyosundan yararlanabilecekler. Üretimlerini burada yapabilecekler. Ayrıca 3-11 yaş arası çocukların yararlanabileceği bir atölye de bulunacak. Binanın dışındaki cam bölümde bir sergi salonu ve küçük bir cep sineması bulunacak. Toplantı sergi, konser vs. etkinliklerin yapılabileceği çok amaçlı bir salon da burada yer alacak. Bir tasarım ürünler mağazasıyla kafe şeklinde bir kitapçı dükkânı da merkezin ticari alanları olarak hizmet verecek. Merkezde 423 araçlık bir otopark yer alacak.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”