Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Niyet-Düşünce-Söylem-Eylem-Amel-Ahlak

10 Monday 2023
İnsanın en değerli ve önemli çıkış noktası niyetidir.
Zira niyetimizi düşüncelerimizi, düşüncelerimiz söylemlerimizi, söylemlerimiz eylemlerimizi, eylemlerimiz amellerimizi, amellerimiz de ahlakımızı belirler.
Niyetin bu önemine atfen Peygamberimiz (s.a.v.); “Ameller niyetlere göredir” , “Müminin niyeti amelinden hayırlıdır” buyurmuştur.
Bu bağlamda niyet, hayat gemimizin kaptanıdır.
Yüce Allah 124 bin Peygamber elçiliğinde gönderdiği metinlerle insanın hayra ve şerre yönelen sınırsız meylini kendi isteği ve iradesiyle hayra çevirmesi durumunda dünya/ahiret saadetine kavuşacağını vaad etti.
İnsanda niyet, Google ve Yandex gibi arama motorlarında aradığınız kelimelere benzer.
Oraya bir kelime yazdığınızda niyetinizi Google/Yandex gibi arama motorları alır ve ortaklarına servis eder.
Artık ekranın sağından, solundan, üstünden, altından her taraftan o kelime ile ilgili reklamlarla muhatap olursunuz.
Hadis-i Kudsi’de Allah Teala; “Kulum beni nasıl bilirse ona öyle muamele ederim” sözüyle yine niyetin önemi ve belirleyiciliğine dikkat çeker.
Bediüzzaman Said Nursi; Kırk sene ömrümde, otuz sene tahsilimde şu dört kelime ile dört kelâmı öğrendim Kaynak: Kırk sene ömrümde, otuz sene tahsilimde şu dört kelime ile dört kelâmı öğrendim derken niyetten bahseder:
Dört Kelime: Niyet/Nazar/Manayı Harfi/Manayı İsmi
Dört Kelam: Ben kendime malik değilim/Ölüm Haktır/Rabbim birdir/Ene; Cenâb-ı Hakk’ın sıfâtını, şuûnatını bilmek için bir santral ve bir vahid-i kıyasîdir.
O halde insanın onun hayat yolunun navigasyonu belirleyen niyetine çok dikkat etmelidir.
Dua ve tevekkülle niyet ve meyelanını hayra ve güzelliğe yönlendirmenin yanında;
İstiğfar ve tövbe ile de şerre ve kötülüğe olan niyet ve meyelanının önüne duvar örmelidir.
Bu anlamda “dua” en önemli niyet ifadesidir, içimizden geçirdiklerimiz dahi bizim Google/Yandex e yazdığımız kelimeler gibi “dua”dır ve niyetimizi belirleyerek ahlaka kadar giden aktivasyon zincirini başlatır.
“Duanız olmazsa Allah size niye kıymet versin” (Furkan, 25/77) ayeti dua-niyet ilişkisine değinir.
Recep ve Şaban müfettişlerle ön hazırlıklarını yaptığımız fabrika ayarlarına dönme teftişine Başmüfettiş Ramazan ayı ile devam ediyoruz dostlar.
Bu teftişte en çok dikkat edeceğimiz konuda bilinç altımızda yerleşmiş bizden başkasının bilmediği ve bilemeyeceği, bizi biz yapan dualar/niyetlerimizi gözden geçirmek ve onları; dua/tevekkül ve istiğfar/tövbe aletleriyle şer ve kötülükten, hayır ve iyiliğe kanalize etmek.
Ramazan ayında yaptığımız bu ayarları da Şevval ve diğer aylarda aynen devam etmek.
Yazımızı Mevlana Celaleddin Rumi’nin sözleriyle tamamlayalım:
“Can konağını aramadaysan, cansın;
Bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin,
Bir damla su arıyorsan susun,
Zulmün peşindeysen zalimsin,
Aşkı arıyorsan aşıksın,
Gönlün neye kapılmışsa O’sun sen.
Şu nükteyi biliyorsan, işi biliyorsun demektir:
Neyi arıyorsan O’sun sen.” 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English