Son Dakika Haberler
Başlıkta kullandığımız cümle vefatının 100. Yılını idrak ettiğimiz Ziya Gökalp’e ait.
“Hak yok vazife var; fert yok cemiyet var” sözü, Türk töresi ve İslam’ın fert ve topluma bakışını tek cümle ile ifade etmenin mükemmel bir örneği.
Anadolu irfanı İslam’ı kendine has cümlelerle uyarlamıştır.
“Yaşadığın geceyi kadir, muhatap olduğun kişiyi hızır bil” cümlesi de bu türdendir.
Gökalp; “Türkleşmek-İslamlaşmak-Muasırlaşmak” yaklaşımı ile her milletin kendi öz kültürü ve töresini iyi bilmesini, İslam’ı makasıdı sabit olmakla birlikte vesailde kendi öz kültürü ve töresine uygun yorumlamasını; uhdesine aldığı töresi-öz kültürü ve dinini muhafaza ederek dünya ile entegrasyonunu üçlü bir sistem olarak değerlendirmiştir.
Hanefi-Maturidi-Yesevi çizgide Türklerin ana vatanı Orta Asya’da geliştirilen bu üçlü sistem günümüzde revize edilmeyi bekliyor.
Güneyden gelen selefi ve eşarici bir çizgi, batıdan gelen güçlü oryantalist çalışmalar ile Hanefi-Maturudi-Yesevi çizgi zayıflatıldı.
Başta biz İslam’ın anayasa maddelerini (makasıd) korumakla görevli kelamcılar olmak üzere çizgimizi korumak ve geliştirme hususunda her Müslümana görevler düşüyor.
Ziya Gökalp “Hak yok vazife var, fert yok cemiyet var” ilkesini “İctimai Usul-ü Fıkıh” projesiyle destekledi.
İslam Mecmuası (1914-1918)’ndan yakın arkadaşı kelamcı M. Şerefeddin Yaltkaya’da mezkur ilkeyi “İctimai Usul-ü Kelam” projesi ile güçlendirmek istedi.
Bireyselliğin ve hak peşinde koşmanın öncelendiği hatta zirve yaptığı modern zamanlarda; cemiyetçiliğe ve vazife odaklı düşünmenin önemine daha çok vurgu yapmak gerekiyor.
Gökalp’i vefatının 100 yılında rahmetle anıyor, herkesi vazife odaklı ve cemiyeti önceleyen bir bakış açısına davet ediyorum.
Yorumlar