Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Masumiyetin fotoğrafa dönüşmüş şiir hali

17 Eylül 2020
Afrika bizim uzak akrabamızdır. Hem Osmanlı’dan hem de Müslüman kimliğimizle akrabayız. Çok şükür Afrikalılar da bunun bilincindeler. 

Gidip gelenler bilirler, Osmanlı hâlâ hafızalarında ve dillerinde duruyor. Biz de unutmadık elbette. Şiirlerimizde, hikâyelerimizde, ağıtlarımızda, dualarımızda varlar.

Türkiye ekonomik olarak güçlendikçe kıtaya dönük politikalar da derinlik ve etki kazandı. 2003'te “Afrika Ülkeleriyle Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” adlı belgeyi hazırlaması, 2005'te dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalabalık bir heyetle gerçekleştirdiği beş günlük Afrika gezisi ve o yılın “Afrika Yılı” ilân edilmesi Türk dış politikasında yeni bir Afrika açılımı başlattı. 

Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile hem siyasi hem de ekonomik ilişkileri kayda değer ölçüde gelişti.

Ekonomik ilişkilere ek olarak, Afrika ülkeleri ile kültürel ve insani ilişkileri de geliştirmek isteyen Türkiye, kıtada Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) gibi kurumların faaliyetleriyle de bu ilişkilerin  katlanarak artmasını sağladı. İki güzide kurumumuzun çalışmaları takdire şayandır.

Afrika ile ilişkilerde Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran en önemli faktörlerin başında, gerek devlet kurumları gerekse sivil toplum kuruluşlarınca yapılan yardımlar gelmektedir. 

Türkiye’den çok sayıda yardım kuruluşunun, Afrika’nın değişik ülkelerine gıda ve sağlık gibi bir çok alanda yaptığı yardımlar, ilişkileri ve bağları daha da çok güçlendirdi.

GÖNÜLLÜLER DERNEĞİ’NİN BÜYÜK BAŞARISI
Güzide yardım kuruluşlarımızdan biri de Gönüllüler Derneği’dir. Daha çok ‘Gönüllüler’ olarak anılan bu sivil toplum kuruluşumuz, yardım için Afrika’nın en fakir ülkelerinin başında gelen Nijer’i seçmiştir. 15 yıldır bu ülkeye yardım götürmektedirler. Değişik yardımların yanında sağlık ve klinik yardımları ile de öne çıkmışlardır.

Şu ana kadar 1120 su kuyusu açılmıştır. 245 bin 65 keçi teslimi yapılmıştır. 24 bin 898 diş çekimi ve 15 bine yakın ultrason çekimi gerçekleştirilmiştir. 39 bin 544 çocuk sünnet edilmiştir. 164 bin 661 poliklinik muayene yapılmıştır. Bunlardan 5 bin 545 cerrahi ameliyat, 13 bin KBB aspirasyonu ve 9 bin 197 katarakt ameliyatıdır. Klinikte ve ameliyathanelerde kullanılan tüm malzemeler Türkiye’den götürülmüştür.

Fotoğraf sanatçısı Coşkun Aydın Gönüllülerin Nijer’de ki gönüllü fotoğrafçısıdır. 22 kez Gönüllülerle birlikte Nijer’e giderek yukarıdaki yapılan faaliyetlerin fotoğrafını çekmiştir. Elinde Nijer’e ait 50 binden fazla fotoğraf arşivi vardır.

Gönüllüler ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) birlikte oluşturdukları proje ile Nijer’de yapılan çalışmaların anlatıldığı ve Fotoğraf sanatçısı Coşkun Aydın’ın fotoğraflarından oluşan bir prestij kitap yapmaya karar verirler.

Vee ortaya gerçekten harika bir eser çıkar. 250’den fazla fotoğraftan oluşan muhteşem bir Nijer sergisi. Bir Sahra keşfi. Bir masumiyet, mutluluk ve tebessüm albümü.

‘Afrika Masumiyet’ isimli kitabı elinize aldığınızda çok titiz bir çalışma olduğu belli. Kitap Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak hazırlanmış. Kitapta, Afrika’ya umut olan Türk doktorlarının duygu ve düşüncelerine de yer verilmiş.

Geçtiğimiz Salı günü kitabın toplantısı yapıldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Gönüllüler Derneği yetkilileri, fotoğraf sanatçısı Coşkun Aydın ve kitapta emeği olanlar orada idiler. Haklı bir gurur içindeydiler.

“AFRİKA, HAYATIMIZIN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”
Bizler Bâbıâlider (Bâbıâli Gazeteciler, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği) olarak bu toplantıda hazır bulunduk. Başkan Yardımcısı olarak ben ve Genel Sekreterimiz Atilla Kızıltan ile katıldığımız basın toplantısında söz alan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay “Böyle güzel bir eserle sizlerin karşısında olmaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek konuşmasına başladı. Kuralay, konuşmasında diğer ülkelere şöyle bir soru sordu, “Afrika’yı sömürmek için hesap üstüne hesap yapanlara, buradan elde ettikleriyle gayri safi milli hasılalarını artırmak isteyenlere şunu sormak istiyorum: Sizin Gayrisafi Mutluluk Hasılanız kaç? Sizin Gayrisafi Masumiyet Hasılanız kaç?”

Kuralay konuşmasının devamında ‘Afrika Masumiyet’ kitabının sayfalarını çevirince “Bir kez daha Afrika’nın bizim hayatımızın çok önemli bir parçası olduğunu göreceksiniz. Yüreğiniz Afrika kadar genişleyecek ve Afrika ile birlikte çarpmaya başlayacak. Bu kitapta büyük bir yüreği hissedeceksiniz. Ve hatta Afrika’ya ruhen ve bedenen süzüleceksiniz. Afrikalı’nın bir güneş gibi sıcacık yüreğinden kendinize bir yol bulacaksınız” dedi.

Kuralay sözlerine şöyle devam etti, “Son dönemde, bu kıtada gördüğümüz canlanma hepimiz için bir umut kaynağıdır. Afrika’nın artık savaşlar, hastalıklar ve felâketler kıtası olarak değil de ekonomik potansiyeliyle insanlık tarihinin en parlak devirlerinin yaşandığı bir huzur kıtası olarak anılmalıdır. Afrikalı, artık geleceğe daha güvenle bakmalıdır. Barış, demokrasi, kalkınma ve refah çabalarına en büyük desteği bizden, Türkiye’den görecektir. İlişkilerimizin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda çok daha hızlı bir şekilde ileriye götürülmesi gerekiyor. İstanbul Ticaret Odası olarak bu hedeflerle hareket ediyoruz.” 

Gönüllüler Derneği Başkanı İbrahim Ceylan ise, “Bu eser, masumiyetini ve yüzündeki tebessümü, çaresizliğine ve yaşam şartlarına değişmeyen Afrika insanının onurlu duruşunu yansıtmak açısından çok değerli bir çalışmadır Gönüllüler, artık Afrika’da yolu gözlenenlerdir” dedi.

Fotoğraf sanatçısı Coşkun Aydın da fotoğrafları çekerken bir Afrikalı dostunun söylediği “Bizim, ihtiyaç sahibi, yardım bekleyen, üzüntülü, ağlayan, yokluk içinde gösteren fotoğraflarımızı çekme. Kötü görüntülerle bizi yanlış yansıtma” ifadesinin hep kulağına küpe olduğunu dile getirdi. Aydın, “Afrika’da vizöre yansıyan tüm karelerde yoksulluğu görmemek neredeyse imkânsızdır. Buna rağmen onların gülen, sevinen, seven, zengin ruhunu yansıtmaya çalıştım hep. Afrika gerçeğinin içinde yaşamak ve bir fotoğrafçı gözüyle bunları belgelemek benim için büyük bir tecrübe oldu. İçinden insanlık geçen hikâyeleri çektiğim fotoğraflarla Türkiye’deki insanımıza Afrika’yı anlatmaya çalıştım” diye konuştu.

BENİM DE FOTOĞRAF HOCALARIMDANDIR
Kitapta emeği geçenler kadar ben de gururluydum. Fotoğraf sanatçısı Coşkun Aydın benim fotoğraf hocalarımdandır. Üzerimde emeği büyüktür. Kendisiyle uzun yıllardır tanışıyoruz. İletişimimiz hiçbir zaman kopmadı. Birlikte bazı projelerde yer aldık. Yine değişik projelerde birlikte yer almaya devam edeceğiz inşallah. Hocamı tebrik ediyorum. Gönüllüler’de ne kadar içten gönüllü hizmet verdiğine şahidim. İlk gittiği yılı hatırlıyorum. Heyecanına ortak olmuştum. Bu gün Nijer’e ait 50 binden fazla fotoğraf arşivi ve prestijli bir kitap var elinde. Hocam kadar ben de sevinçli ve mutluyum. Benim de hedefim ve hayalim böyle bir kitapla buluşmak.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”