Eylül ayının son haftası ve Ekim ayının ilk haftası ile birlikte, kültür sanat faaliyetlerinde bir canlılık gözlendi. Tiyatrolar perdelerini açtı. Sahneler sanatçılar için hazır. Resim ve fotoğraf sergilerinin açılış haberleri peş peşe gelmeye başladı. Sinema salonları seyircisine kavuştu. Yurdun dört köşesinde festival heyecanları yaşanıyor. Belediyelerin faaliyetleri sosyal ve kültür sanat içerikli olmaya başladı. Kültür sanat muhabirleri bu günlerde haberden habere koşuyor. Bu canlanmayı özlemişiz. Aynı sektörde olanlar birbirlerine hasret kalmışlar. Tüm bu faaliyetler yapılırken de dikkat ediyorum, insanlar tedbirlerini almaya devam ediyor. Bu da güzel bir durum.
12. Dergi Günleri coşkulu geçti
Bu yıl rahmetli Asım Gültekin anısına gerçekleştirilen, 12’nci Uluslararası Dergi Günleri coşkulu geçti. Fatih Belediyesi’nin destekleriyle, Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR) tarafından Sirkeci Gar’da organize edilen dergi günlerine çok sayıda yazar, şair, akademisyen, gazeteci ve kültür insanı katıldı.Etkinlikte, okul niteliğindeki dergilerin yanı sıra edebiyat, gençlik, okul dergileri ve fanzinler ile yurt dışında yayımlanan dergiler, iki yılı aşkın bir zaman sonra okurların karşısına çıkmış oldu.Dergi Günleri’nde, şiir dinletileri, sergiler, konserler, atölye çalışmalarının yanı sıra genç ve usta yazarlar söyleşiler yaptılar.Bâbıâli Gazeteciler, Yazarlar ve Yayıncıları Derneği Başkanı Zakir barutçu ve Başkan Yardımcısı bendeniz de ziyaret ederek şair, yazar ve yayıncılarla muhabbet ettik.
Yedi Tepe Yedi Mekân Genç Edebiyat Festivali
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Bayrampaşa Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin (TYB) düzenlediği Yedi Tepe Yedi Mekân Genç Edebiyat Festivali, Bayrampaşa’da kütüphanelerde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.Festivalin açılışında konuşan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, “Gençliğimiz ile gurur duyuyorum. Milletimizin göz bebeği olan gençliğimiz ülkemizin geleceğidir” derken, “Onlar için ne yapsak azdır. Bugün, oldukça iyi yetişmiş güzel bir gençliği karşımda görüyorum. Bu gençlik ufkuyla ve vizyonuyla yarının Türkiye’sini yeniden inşa edecek olan gençliktir” ifadesinin altını çizdi.
'Miras: İstanbul'da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı' sergisi açıldı
Usta Fotoğrafçı İzzet Keribar’ın 'Miras: İstanbul'da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı' sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açıldı.Mimar Sinan'ın eserleri ve bu eserlerdeki çinilerin görsellerinden oluşan sergide, Rüstem Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Sultan 2. Selim Türbesi, Topkapı Sarayı, Piyale Paşa Camii, Takkeci İbrahim Ağa Camii, Şehzadebaşı Camii, Fatih Camii Avlusu, 3. Ahmet Çeşmesi, Mısır Çarşısı, Şehzade Camii, Süleymaniye Camii, Hürrem Sultan Türbesi, Yavuz Sultan Selim Camii, Mihrimah Sultan Camii, Tophane-i Amire, Atik Valide Camii, Mesih Mehmet Paşa Camii, Sultan Ahmet Camii gibi birçok eserin fotoğrafı da yer alıyor. Toplam 37 fotoğraftan oluşan sergi, 20 Ekim'e kadar görülebilecek. Serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "İstanbul'u kültür ve sanatta uluslararası etkinliklerin merkezi haline getirmeye başlıyoruz" dedi.
İzzet Keribar'ın kültür sanat eserlerinin gelecek nesillere aktarılmasında önemli kültür elçisi olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu vesileyle şunu da hatırlatmak isterim ki, pandemiden en çok etkilenen kesim biliyorsunuz kültür sanat ve etkinlik alanlarımız oldu. 29 Ekim'de AKM'nin açılışıyla birlikte İstanbul'dan başlamak üzere, çok yoğun bir şekilde kültür sanat etkinliklerini hayata geçirmeyi plânlıyoruz bakanlık olarak. Türkiye ile de sınırlı olmayacak birçok yabancı sanatçı ve kurumu da davet ettik. Onların da Türkiye'deki aşılanma rakamlarını gördükten sonra gelmek konusunda tereddütleri kalmadı. Artık İstanbul'u kültür ve sanatta uluslararası etkinliklerin merkezi haline getirmeye başlıyoruz."