Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​Kabz ve Bast

02 Monday 2023
İnsanın ruh hali kendi kalbi gibidir.
Açılır ve kapanır.
Eskilerin “kabz” ve “bast” dediği olay budur.
Bu sebeple insan ilişkilerinde sabır, tahammül, şefkat, merhamet ve sükûnet çok önemli.
Kur’an’ı Kerim’de her insanın kalbine yerleştirilmiş olan “Gıll “(Hicr, 15/47) son nefese kadar bizi zorluyor ve zorlamaya devam edecek.
İnsan aslında akıl ve kalp kapasitesi itibariyle Rabbini dolunayı gördüğü gibi görebilir, O’nu işitebilir…
Ancak imtihan gereği aklı ve kalbi besleyen duyulara sınır konulmuş durumda.
Bu sınırın hikmeti şudur:
Sınırlı duyularla elde ettiği bilgilerle sınırsız dünyayı anlamaya çalışmak, şahit olduğu alemden derlediği bilgilerle gayb aleminin sırlarını çözmek.
Akıl yürütme, tefekkür, tecrübe, gözlem ve deneyler sonucu Jeoloji (yer bilimi), Antropoloji(insan bilimi),  Psikoloji(ruh bilimi), Fizik, Kimya, Matematik, Geometri, Astronomi gibi ilimlerle elde edilen ve edilecek olan bilgi ve buluşlara gelince bunlar da gayb-i izafiy(bilinebilir gayb)e dâhil edilebilir.
Şayet bu sayılanlarla bilginin önü kapatılmış olsaydı o zaman insan aklının ne anlamı kalırdı?
Fakat şunu da hemen belirtmek gerekir ki deneylerle bazı sonuçlar elde etmek de gayb-ı mutlak'ı bilme anlamını taşımaz.
Bunlar dünyada insanlığa yaran olan ve insan gücünün ulaşabildiği sonuçlardır. İnsan gücünün sınırlı olduğu dikkate alındığı zaman bilinmeyenlerin bilinenlerden ne kadar çok olduğu ve bilinmeyenlerin sadece sonsuz bilgi sahibi olan Allah tarafından bilineceği konusu rahatlıkla anlaşılmış olur.
Özetle söylemek gerekirse Allah'ın öğrettiği ve bilinmesini murat ettiği şeyler bilinir. Bunun dışındaki şeyler mutlak gaybe aittir.
Onu da sadece Allah bilir.
Eskilerin tabiriyle insanın dünyadaki vazifesi “gaibin şahide kıyası” ile “bilinmeyen veya duyuların ötesinde bulunan bir şeyin bilinen yahut duyularla algılanan bir şeyle kıyas edilmesi” dir.
Cennette aklımızı ve kalbimizi besleyen sınırlar kaldırılacak ve “Gıll“ insan kabinden ancak cennette çıkarılacak ve gerçek huzur ve mutluluğu tadacağız.
“Biz, o cennetliklerin kalplerindeki kinleri(gıll) çıkarır atarız. Hepsi kardeşler olarak tahtlar üzerinde karşı karşıya otururlar.” Hicr, 15/47.
Kabz/Bast içerisinde sürekli kapanma ve açılma yaşayan bir psikolojiye sahip olan insanlarla muhatap olduğumuzda şefkati, merhameti, sabrı, suhuleti, feda-karlığı, Allah için sürekli çantamızda taşıyalım olmaz mı?
Allah insana insandan yansıyor.
İnsan kendi farkında olmasa da Allah’ın en çok esmasını yüzünden yansıtıyor.
Bu yüzden her insan; Hz. İNSAN.
Yaratıcısının hatırına ve müjdelerine binaen sabra sarılalım.
Sabredenleri müjdele! (Bakara, 2/155), Benim için sabret! (Müddessir,74/7), Ben sabredenlerle beraberim. (Bakara, 2/153) Sabredenleri severim. (Al-i İmran, 3/146) diyor yaradanımız.
Allah; Sabır eşittir cennet diyor.
Daha ne desin!
Dünyada sabırlı günler, ahrette müjdeli günleri getirecektir inşaallah.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English