Son Dakika Haberler

Ali Ayvat

Ali Ayvat

​Jeopolitik riskler nedeniyle dış yatırımcıların gözü Türkiye’de…

02 Ekim 2024

Cari açık, brütçe açığı, döviz kuru riskleri ve kredi risk primlerinin yönetilebilir seviyelere getirilmesi Türkiye’yi yatırımcı iştahını cezbeden bir ülke haline getirmiştir. İçimizdeki İrlandalılara rağmen küresel girişimciler nezdinde Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke pozisyonunda değerlendirilmektedir.

Bu durumu avantaja çevirmek isteyen ekonomi yönetiminin ülkemize yatırımcı çekebilmek için yapmış olduğu piar çalışmalarının meyveleri de alınmaya başlamıştır. Son aylarda istihdama olumlu katkılar sağlayacak doğrudan yatırımlardaki hatırı sayılır girişlerde bu çalınmaların neticesinde gerçekleşmiştir.

Yatırımcı tercihlerinin Türkiye’ye yönelmesinin nedeni sadece ekonomik verilerdeki iyileşmeler değildir. Ortadoğu coğrafyasındaki çatışmalar nedeniyle güvenli liman arayan yatırımcılar için rasyonel bir gereklilik haline gelmiştir.

Asya, Avrupa, Amerika ve orta doğudaki yatırımcılar Türkiye’deki jeopolitik güven iklimini yatırım tercihleri açısından avantaja dönüştürmek istiyorlar. Ayrıca Türkiye’nin merhamet odaklı dış politikası Afrika ülkeleriyle olan ekonomik ilişkilerde de olumlu rüzgârlar estirmeye başlamıştır.

Dış yatırımcılar yatırım kararları verirken yatırımlardan elde edecekleri karlılık oranlarına ve o ülkenin ekonomik verilerine bakarlar. Yatırım yapacakları ülkenin siyasi istikrarı, yatırım ortamının sürekliliği, gelişmiş pazarlara yakınlığı, lojistik kolaylığı, iş gücü potansiyelinin dinamizmi gibi yatırım kararlarını etkileyecek temel parametreleri esas alırlar.


Amerikan merkez bankası FED’in faiz indirimlerine başlamış olması nedeniyle oluşacak likidite bolluğu Türkiye gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerinin pozitif yönlü ivmelenmesinde imkân sağlayacaktır.


Dezenflasyon sürecindeki kalıcılığın sağlanmasıyla birlikte 2025 yılının ilk çeyreğindeki muhtemel faiz indirimleri de dikkate alındığında Türkiye’deki yatırım ortamı çok daha güvenilir hale gelecektir.


Tüm bu değerlendirmeler ışığında güvenli liman arayışındaki dış yatırımcıların gözü Türkiye’de olacaktır. Kendi ayaklarımıza sıkmadığımız takdirde; yatırımcı rüzgârları arkamızdan esecek…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”