Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​İnsan Hayata Nereden Başlamalı?

24 Haziran 2024

Sorunun cevabı kıyamete kadar her daim iki şıktan ibaret kalacak.
Birisi; bardağın dolu tarafına odaklanacak. İnsanın esması bilmesi ve Allah’ın yeryüzündeki halifesi sıfatıyla hayr ve güzelliklere imza atabileceğine olan inanç. Bu inançta insanın mutlaka hata yapabileceği ama tövbe ile Rabbine dönene kapıların açık olduğu gerçeğiyle bardağın boş tarafı da değerlendirilmektedir. Bu sisteme referanslar; insanın atalarının hata yapmaları, tövbe etmeleri, tövbelerinin kabul edilmesi ve iyiliklerin çoğunlukta olduğu bir hayatla yeniden cennete dönüş hikâyesinden alınmaktadır. Atalarının imtihan döngüsünü olumlu olarak tamamladığı inancıyla her doğan bebek tertemiz doğar ve iyiye meyilli olarak şeytanla mücadeleye hazırdır.
Diğeri; insanın atalarının cennete yaptığı hata yüzünden günahkâr olmuş ve bu günah insana yapışmıştır. Peygamberleri bu günahtan insanı temizlemek için bedel ödemek zorunda kalmıştır. Her doğan insan atalarının işlediği günahı tevarüs ettiğinden vaftiz edilmelidir. Günaha ve kötülüğe meyilli insan acı ve ızdırabın kahredici potasından bir ömür mücadele etmek durumundadır. Ve şeytana karşı zayıftır.
Peygamberlerin insanı birinci seçeneğe çağırmaları karşısında İblis ve şeytanları ilk iddiaları olan “insanın kan döken ve fesat çıkaran” tarafının ağır bastığı iddiasından asla vazgeçmeyeceklerdir.
İblis ve şeytanları insanları ikinci seçeneğe davet ederken en çok ta dinlerin ana sistem ağlarına yerleşmeyi ihmal etmemişlerdir.
İslam’ı ana direkleri olan Kur’an-ı Kerim ve Sahih hadis dışındaki anlatılarda İblis ve şeytanları at koşturmaktadır.
Tefsire giren İsrailiyat, mevzu hadisler, ayet ve sahih hadisle uyuşmayan bolca menkıbe…

Hatta ayet ve hadislere verilen manalardaki İblis ve şeytan izleri…

 

İki misal verip kalanını arif olan okuyucularımın ferasetine havale ediyorum.
1. Kur’an da geçen “men yeşeu” kelimeleri “dileyene” şeklinde tercüme edilmesi gerekirken “dilediğine” şeklinde şeytani bir dokunuş atılmış özellikle gençlerin ve araştırmacı insanların ayetlerle kafa kafaya gelmesi sağlanmıştır.
“Allah dileyene hidayet verir” Peygamber ağzı iken “Allah dilediğine hidayet verir” İblisin üflemesidir. Gençler ve araştırmacı beyinler; “Madem Allah dilediğine hidayet veriyorsa ve bizi dilemediği ise bizim ne suçumuz var?” soruları ve alamadıkları cevaplarla İslam’dan soğuyorlar.
2. “Allah’a saygı duymak, emirlerine hürmet etmek” şeklinde tercüme edilmesi gereken “takva” kelimesi İblisin üflemesi ile “korkmak” şeklinde çevirilmiş ve bu korku müjdelerle gelen İslam’ın her kıyı köşesine özenle yerleştirilmiştir.
Her iman eden Allah’ı sever, Allah’ta iman eden kulunu sever, dolayısıyla her mümin genel anlamda her mümin Allah'ın dostudur ve O'nun velî kuludur. Özel anlamda velîlik ise düzenli, devamlı, kararlı ve ihlâslı bir şekilde ibadet ve kulluk eden, başta peygamberler olmak üzere takvâ sahibi bütün sâlih müminlere mahsustur.
“Şunu iyi bilin ki Allah dostlarına hiçbir korku yoktur ve onlar asla üzülmeyeceklerdir.” Yunus, 10/62.
Son 150 yıldır batının bilim literatürüne soktuğu, özellikle psikoloji ve pedagojinin temeline yerleştirdiği ikinci şık yaklaşımlara karşı Müslümanlar uyanık olmalı hatta o yaklaşımlarla amansız bir mücadelenin cihadın en birinci şubesi olduğunu unutmamalıdırlar.
İnsan her gün her uyandığında hayata iyilikle, müjdelerle, hayırlarla pozitif bir bakış açısıyla başlamalıdır.
Bu “hüsn-ü zan” şekliyle açık bir emir olup tersi olan “su-i zan” haram kılınmıştır. (Hucurat, 49/ 12)

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”