Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​Gazze'de yaşanan zulmü fırçalarıyla protesto ettiler

14 Haziran 2024

İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıları 247 ressamı bir araya getirdi. "Zulmü Fırçala" başlıklı sanatçı eyleminde bir araya gelen sanatçılar yaptıkları resimlerle İsrail’i protesto ettiler. Gençlik ve Spor Bakanlığı Akademi Beyoğlu Gençlik Merkezi'nin ev sahipliğinde Ayasofya Camii önündeki meydanda düzenlenen programda Gazze'de aylardır yaşanan zulmü fırçalarıyla protesto ettiler. Sanatın gücüyle zulme karşı ses yükseltmek ve Gazze'de yaşanan soykırıma dikkati çekmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte genç ve usta ressamların Filistin konulu tablolarının yanı sıra Gazze'de şehit edilen bebeklerin kanlı kıyafetlerini ve oyuncaklarını temsil eden eşyalar da yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi ressam İlhami Atalay, yaptığı açıklamada İsrail'in yaptığı zulümle aslında kendilerine ihanet ettiklerini belirterek, "Bir müddet sonra ne Amerikalılar ne de İsrailliler rahat olarak yeryüzünde dolaşamayacak, kendilerini emniyette hissedemeyecek." dedi.


Türklerin tarih boyunca Yahudileri en fazla koruyan millet olduğunu ve onlara hiçbir şekilde zulmedilmediğine dikkati çeken Atalay, "Biz bu kadar iyilik yaptığımız halde onlara yaranamadık. Şu anda Türkiye'de yaşayan Yahudiler olanlara hiçbir tepki göstermiyor, hiçbir faaliyette bulunmuyor, yani uyarmıyorlar Yahudileri, 'Bak sizin bu yaptığınız zulüm yüzünden biz dünyada rahat edemeyeceğiz.', 'Bu katliam bir gün bize dönecek.' demiyorlar. Bu zulüm bir gün tersine dönecek. Allah bunu affetmez." değerlendirmesini yaptı.
Temenni, uyarma ve kınamaların zulmü durduramadığının altını çizen usta ressam Atalay, "Ne kadar güzel faaliyet yaparsan yap sonuçta bir faydası olmuyor ama biz unutulmaması için, yine Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek için çalışıyoruz." diye konuştu.
İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Faaliyetleri Şube Müdürü Durmuş Can, Gazze'de bir savaş değil, katliam ve soykırım olduğunu, İstanbul'dan sessiz çığlıkları vicdan sahibi insanlara haykırmak, özellikle de dünya kamuoyuna duyurmak üzere böyle bir etkinliği planladıklarını söyledi.


Uluslararası topluma bir mesaj gönderilmesi ve katliamın sona ermesi gerektiğine işaret eden Can, "Umarım buradaki insanların, özellikle İlhami hocanın üretmiş olduğu resimlerle Filistin'deki, Gazze'deki mazlumların, mağdurların her gün katliama uğrayan bebeklerin sesini, çığlıklarını, dünyaya duyurmuş oluruz, amacımız bu." açıklamasını yaptı.


Oyunlarında Gazze’ye dikkat çekiyorlar
Tiyatrocu İsmail Yeşilbağ İsrail zulmünün başladığı ilk günden beri yaptığı açıklamaları, kendine ait tiyatrosunda yazdığı oyunlarla Filistin’e, Gazzee’ye destek vermeye devam ediyor. Okullarda oynadıkları oyunlarla dikkatleri Filistin’e çekmeye çalıştıklarını, Gazze’de yaşanan soy kırımı haykırmaya çalıştıklarını söyleyen İsmail Yeşilbağ: “Elimizden ne geliyorsa onu yapıyoruz. Herkes böyle düşünse çok farklı olur. Dedi.

9. Kıssadan Hisse Kısa Film Festivali başlıyor
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Genç Öncüler Gençlik, Spor ve Eğitim Derneği tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali, 2-9 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. 8 yıldır sinemanın duayen isimlerini ve sinemaseverleri buluşturan festivalin başvuruları başladı. “Başka Bi’ Festival” mottosuyla yolculuğuna devam eden Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali bu yıl 9. Kez sinemaseverlere kapılarını açtı. Birbirinden farklı temalarla geniş kısa film seçkisini dopdolu bir programla sinemaseverlerin ilgisine sunacak olan festivalin basın toplantısı AKM Yeşilçam Sineması’nda gerçekleşti. Sinema sanatının çekirdeğini teşkil eden kısa film üretimini teşvik etmek ve Türk sinemasına yeni sanatçılar kazandırmayı amaçlayan festival, bu yıl 2-9 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. 
AKM Yeşilçam Sineması’nda düzenlenen basın toplantısına, festival başkanı Aşkın Özcan, festival artistik direktörü Abdulhamit Güler, danışma kurulundan Betül Demir, ön jüriyi temsilen ise İlter Kapıcı ile sinema yazarları, kültür-sanat gazetecileri, yönetmenler ve çok sayıda sinemaya gönül veren isim katıldı. Basın toplantısında konuşan festival başkanı Aşkın Özcan, sinemanın her birimizin hayatında farklı bir yere sahip olduğunu belirterek “Özgürlüğünün ve özgünlüğünün farkında olan tüm sinema gönüllülerini desteklemeye devam edeceğiz. Festivalimizin 9. yılında da kısa film yoluyla sinema kültürünü yaygınlaştırmak, sinemaya gönül verenlerin mesleki ve sanatsal gelişmelerine destek olmak ve nitelikli eserlerin seyirciyle buluşmasına zemin hazırlamayı hedefliyoruz.”diyerek sözlerine devam etti. 
Aşkın Özcan, bu senenin en önemli sorunu ekim ayından bu yana yaşanan Filistin’de Gazze’de yapılan katliamlar ve biz de bu katliamlara karşı bir direniş biçimi olarak sinemayı kullanmayı her zaman önceliyoruz. İnsanlığın gözü önünde masumlara kıyıldığını ve böyle bir dünyada en etkili gücün sinemanın olduğunun şuurunda olarak bu yıl yine bu amaçla bu gücü kullanmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yapacağımız Kısa Film etkinliklerinde Filistin sinemasını unutmayacağız, onların hayatta kalmak, ümitlerini korumak için yaptıklarını daha yakından tanımaya çalışacağız. Bunu onların yanlarında olduğumuzu dayanışmayı da güçlendireceğini düşünerek bu alanda hizmet etmeye gayret göstereceğiz. Sahip olan imkanlarla elimizden geleni yapmanın en iyisini yapmanın şu an üzerimize düşen en önemli vazife olduğunu düşünüyoruz. Sadece Gazze’de değil,  tüm mazlumlara yapılanlar karşısında durmayı ve mücadelemizide ortaya çıkaracağımız eserlerle farkındalık ve gündem oluşturmak suretiyle gerçekleştirmeyi istiyoruz diyerek sözlerini noktaladı.
Ayrıca Festival artistik direktörü Abdulhamit Güler ise bu yılın iki önemli konusunun etkinlikler ve Ahmet Uluçay’a adanması olduğunu belirtti.  Ahmet Uluçay’ın çocuksuz ve çiçeksiz bir sinema düşünemem sözünü bu sene tasarımımıza yansıttık. Bu yüzden tasarımımızın merkezine bir çocuk yerleştirdik ve bu çocuk aynı zamanda bugün devam eden soykırımda elinde balonla gökyüzüne çıktığını varsıyoruz Gazze’deki çocukları da temsil ediyor dedi. Danışma kurulundan Betül Demir de gençler için kısa film doğru bir başlangıç noktası fakat bir yandan da zorluklarla yüzleşiyorlar, sınırlı bütçe, yaygınlaşamama seyirciye ulaşamama gibi büyük sorunları var, bu  noktada özellikle Türkiye’de ki festivaller önem arz ediyor. Hem sinema kültürünün yaygınlaşması, hem kısa filmcilerin kendilerine olanaklar bulması için kısa film festivalleri çok önemli ifadelerini kullandı. Ön jüri üyelerinden İlker Kapıcı ise bu senenin en önemli yanı Ahmet Uluçay’a yad edilmiş bir festivalde ön jüri olarak yer almam olacak şeklinde konuştu. 
9. Kısa’dan Kıssa Kısa Film Festivalinin kısa film yarışması için bugün itibariyle başlayan başvurular 9 Eylül’e kadar devam edecek. Katılımcılar başvurularını uluslararası festival platformu filmfreeway.com üzerinden gerçekleştirecek. Kısa film yarışmasının yanı sıra festival haftasında ise birçok etkinlik, söyleşi, ustalık sınıfı, tek masa buluşmaları, atölye ve film gösterimleri katılımcılarla buluşacak.İşitme ve görme engelli bireyleri de unutmayan festival de, özel olarak hazırlanan bazı gösterimlere tamamıyla ayrıntılı altyazı ve sesli betimleme ile erişim sağlanacak. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi festivalin 9.yılına özel sinema temalı bir kitap hazırlanarak festival takipçileriyle paylaşılacak. 


Festivalin 9 Kasım tarihinde gerçekleşecek ödül töreninde en iyi kurmaca filme 25 bin TL, en iyi belgesele 25 bin TL, en iyi animasyon filme 25 bin TL, en iyi deneysel filme ise 20 bin TL ödül verilecek. Bu yıl ödüllü yazar ve yönetmen Ahmet Uluçay anısına verilen Genç Öncüler Özel Ödülü ise 20 bin TL olarak sahibine kavuşacak. Lise kategorisinde en iyi film ödülü alan genç sinemacı ise 10 bin TL ve İSE (İstanbul Sinema Evi) tarafından sinema eğitimi almaya hak kazanacak. Yapım Desteği Ödülleri’nde ise 4 yapım destek ödülü sahibini bekliyor. En iyi dört projeden birine İSE tarafından 50 bin TL nakdi destek, birine ColorCoretarafından renk düzenleme desteği, birine FSM Yapım tarafından kamera desteği, birine Postmekan tarafından kurgu desteği ödülü verilecek. Tüm bunların yanı sıra gösterim hakkı kazanan filmlere gösterim ücreti de verilecek.  Festivalin bu yılki danışma kurulunda Danışma Kurulu: Yönetmen ve Senarist Muhammed Furkan Daşbilek, Yapımcı Betül Demir, Akademisyen Doç. Dr. Mesut Aytekin, Yayıncı ve Yazar Cevat Özkaya, Editör ve Yazar Asım Öz yer alıyor. Festivalin dokuzuncu yılının ön jürisi ise beş başarılı isimden oluşuyor: Yönetmen- Senarist Mehmet Nuri Kaya, Yönetmen- Senarist Nesibe Sena Ayın, Yapımcı Elif Daşkaya, Yönetmen- Senarist Ahmet Duvar, Oyuncu- Eğitmen İlter Kapıcı
 
TRT 12 Punto 2024

Türkiye’de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan “12 Punto 2024”te kısa metrajlı film kategorisinde ödül kazanan 6 proje açıklandı. 12 Punto 2024’te “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” kazanan projeler “www.trt12punto.com” adresinde yayınlandı.Bu yıl 300’ün üzerinde kısa metrajlı film proje başvurusu yapılan 12 Punto 2024’te teknik kontroller neticesinde 200’e yakın senaryo değerlendirildi. Bu yıl 5’inci kez verilecek olan “TRT Kısa Film Yapım Ödülü”nü kazanan 6projenin sahipleri, 7-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek 12 Punto 2024’te alanında uzman senaryo danışmanları ile projelerini geliştirecekler. 

Erdoğan Aslıyüce vefat etti
Ömrünü Türk Dünyasına adayan araştırmacı-yazar, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Aslıyüce'nin cenaze namazı  Fatih caminde kılınmasının ardından Hasdal Mezarlığına defnedildi. Namaz kılınmadan az önce gelen Fatma Ragibe Kanıkuru ablanın Erdoğan Aslıyüce için dua etmesi cemaati duygulandırdı.

Etno Spor Kültür Festivali 2024
"Etno Spor Kültür Festivali 2024" Etkinliklerinin son gününde ziyaret edebildim. Etkinlikte Anadolu Ajansından değerli Esra Hacıoğlu ve yönetmen yazar Tülay Gökçimen ile karşılaşmaktan mutluluk duydum. İkisi de  Gazze için farkındalık oluşturmaya çalışıyor ve tüm dikkatleri Gazze'ye çekmeye çalışıyorlardı.

 

Üç Şaire Anma ve Dua Etkinliği
A. Cahit Zarifoğlu, Abdurrahim Karakoç, Mevlana İdris Zengin. 
Üç değerli şair. Üçü de Maraş'lı. Üçünün de ölüm tarihi 7 Haziran. 
Üçü de şiirleriyle anlatır derdini. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 7 Haziran da şairlerimiz için anma programları düzenledi.  Gülhanede ki etkinlikte; Cahit Koytak, Bestami Yazgan, Salih Zengin şairlerimizi anlattılar. Eyüpsultan'da Mevlana İdris'in kabri başında dualar okunduktan sonra yemek ikramı yapıldı.


Eserler göz kamaştırdı
1-7 Haziran Hayat Boyu Öğrenme Haftası nedeniyle ülkemizin dört köşesinde bir birinden güzel eserler sergilendi.  İstanbul'da  Bağcılar Meydan Kadın Aile Kültür Sanat Merkezinde Halk Eğitim ve Kadın Aile Merkezi hocaları ve öğrencilerinin eserlerini gören ziyaretçiler hayranlıklarını gizleyemediler.  


Fırat Kızıltuğ’a Türk Dünyası Yüksek Hizmet Ödülü
Cumhurbaşkanlığı Korosunun emekli viyolonsel sanatçısı Fırat Kızıltuğ’a, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından “Türk Dünyası Yüksek Hizmet Ödülü” verildi.  Müzisyenliğinin yanı sıra günümüz Türk şiirinin önde gelen kalemlerinden olan ve Kul Ozan müstearıyla şiirler yayınlayan Kızıltuğ, sadece Türkiye’de değil, Türk dünyasının geniş coğrafyasında da tanınıp seviliyor.  Ödül, Fırat Hoca’nın evine götürüldü ve kendisine takdim edildi. Bu inceliği gösteren Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı’ya ve takdimde hazır bulunan Prof. Dr. Mehdi Ergüzel Hocamıza teşekkür ediyorum. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English