Son Dakika Haberler

Ahmet Dur

Ahmet Dur

​FATİH KÜLTÜREL ÇALIŞMALARDA ÇIĞIR AÇIYOR

13 Haziran 2021
Fatih Belediyesi kültürel çalışmaları ile örnek olmaya devam ediyor.  Peşpeşe üç önemli kültürel etkinliğe imza attı. İki değerli serginin açılışı yapılırken bir de İstanbul için kıymeti büyük kitabın baskısını duyurdu.
 
İbnülemin Mahmud Kemal İnal Sergisi
 
İlki İstanbul Üniversitesi ve Fatih Belediyesi işbirliği ile düzenlenen 'İbnülemin Mahmud Kemal İnal' sergisi.
Belediye’nin yeni hizmete soktuğu ‘Fatih Cam Küp Sanat Galerisi’nin de açılış sergisiydi aynı zamanda.
İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın doğumunun 150’nci yıldönümünde oldukça titiz bir çalışmayla ortaya çıkan sergi, ziyaretçilerini hayran bırakıyor.
Sergideki eserler, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nden ilk kez çıkmış oldu. "İbnülemin Mahmut Kemal İnal, vefatından önce 1949'da yazma eserlerden oluşan kütüphanesini ve zengin hat koleksiyonunu İstanbul Üniversitesi'ne bağışlamıştı.
Bu önemli serginin küratörlüğünü Osman Özsoy, danışmanlığını ise İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk hoca yaptı.
İbnülemin Mahmut Kemal İnal, on parmağından on marifet olan ender kişilerdendir. Osmanlı’dan Cumhuriyet'e geçişte köprü insanlardan biri olmuştur.
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nin kurucusu olan İnal, toplumsal hayatın hızla değiştiği bir dönemde Osmanlı şairleri, müzisyenleri, sadrazamları ve hattatları hakkında yazdığı eserlerle kaynak kişilerden biri oldu.
29 Temmuz tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak sergiyi gezmenizi tavsiye ederim.
 
‘Aşk Olsun’ Sergisi
 
İkinci sergi Ethem Çalışkan’ın ‘Aşk Olsun’ sergisi. Örnek bir sergi. Koşarak gidilmesi gerekir. “Benden geçti” demeden 93 yaşında üreten, çalışan Ethem Çalışkan’a ait bir sergi bu.  
Hayatını mesleğine, sanatına ve zanaatına adamış, yazının ressamı Ethem Çalışkan’ın son üç yıla sığdırdığı nadide eserlerinden oluşan ‘Aşk Olsun’ sergisi, 56 güncel eserinden oluşuyor.
Küratörlüğünü Fatih Ömeroğlu’nun yaptığı ve Kadırga Sanat Galerisi’nde açılan sergi, 28 Ağustos’a kadar görülebilecek.
 
Revnakoğlu’nun İstanbul’u
 
Fatih Belediyesi’nin katkıları ile Prof. Dr. Mustafa Koç tarafından derlenen ‘Revnakoğlu’nun İstanbul’u -İstanbul’un İç Tarihi: Fatih’ adlı çalışma okurla buluştu.
Prof. Dr. Mustafa Koç, Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in ilk yarım yüzyılına tanıklık eden tarihî arşiv, eski eserler ve kitabeler uzmanı olan Cemâleddin Server Revnakoğlu’nun 350 dosyalık arşivinde yaptığı titiz çalışmaları, Fatih Belediyesi Kültür Yayınları içerisinde kültür dünyamıza kazandırıldı.
İlk iki cildi okurla buluşan eser, toplamda 5 ciltten oluşacak. Revnakoğlu arşivinden Topkapı, Şehremini, Samatya, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Aksaray, Mevlânakapı, Belgradkapı, Silivrikapı, Haseki, Samatya gibi semtlerin mimariden kültürel dokusuna kadar daha önce hiçbir şehir rehberinde yer almayan zengin bilgiler yer alıyor.
 
 
Sudanlı Musa’nın hayatı filme çekiliyor
 
İstihbaratçı Kuşçubaşı Eşref Bey’in emir eri Sudanlı Musa’nın hayatı filme çekiliyor.
1’nci Dünya Savaşı’nda Osmanlı askerleriyle birlikte cephede mücadele veren Sudanlı Musa’nın hayat hikâyesi, “Sudanlı Musa Vatana Adanmış Bir Ruh” ismiyle beyaz perdeye uyarlanacak.
Sudanlı Musa’nın her yaştan insanın ilgisini çeken destansı ve hazin yaşam öyküsünün tüm samimiyetiyle yansıtılacağı filmin çekimleri, Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilecek. Yapımcılığını, Kafa İşler Medya Yapım’ın üstlendiği “Vatana Adanmış Ruh” filmi için prodüksiyon çalışmaları sürüyor.
Filmin, Afrika ülkeleri ve Türkiye arasındaki var olan kültürel, politik ve turistik ilişkileri de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Yönetmenliğini Özgür Bakar’ın yapacağı filmin başrol oyuncusu olan Sudanlı Musa karakterini canlandırmak üzere Hollywood yıldızlarıyla görüşmeler devam ediyor .  
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak danışmanlığında senaryosu oluşturulan film, 4 Mart 2022’de izleyiciyle buluşacak.
 
“Sudanlı Musa Kimdir?”
 
Zenci Musa adıyla da bilinen Sudanlı Musa, 1800-1919 yılları arasında yaşamış ve Osmanlı’da gönüllü askerlik yapmış bir Sudanlı’dır. Teşkilât-ı Mahsusa mensubu olarak görev alan Sudanlı Musa, istihbaratçı Kuşçubaşı Eşref Bey’in emir erliğini de yapmıştır.
İngilizler’in 19. yüzyılda Doğu Afrikada’ki işgal faaliyetleri üzerine çok sayıda Sudanlı Müslüman, Osmanlı’nın farklı vilayetlerine göç etmek zorunda kalmıştır. Musa’nın babası Girit’e dedesi ise Mısır’a göç etmiştir. 1880’li yılların başında Girit’te dünyaya gelen Musa, küçük yaşta babasını kaybedince dedesinin yanına Kahire’ye yerleşmiştir.
Bir Türk mahallesinde büyüyen ve Türk arkadaşları sayesinde çok iyi Türkçe konuşan Musa, fiziksel görünümü ve askerliğe olan ilgisi sebebiyle Osmanlı Devleti’ne hizmet etmek istemiştir. Trablusgarp’ta Eşref Bey’in emir eri olarak savaşa katılan Sudanlı Musa, daha sonra patlak veren savaşlar sebebiyle Balkan Cephesi’ne ve devamında Sina-Filistin Cephesi’ne geçmiştir. İstiklâl Marşımızın yazarı Şair Mehmet Akif Ersoy ile arkadaşlığı bu esnada gerçekleşmiştir.
Yemen’e gidecek Osmanlı altınlarını Sudanlı Musa kahramanlık göstererek ulaştırmıştır.
Ömrünün son yıllarında verem hastalığına yakalanan Musa, 1919 yılında Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi’nde hayata veda etmiştir.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”