Son Dakika Haberler

Cemil Paslı

Cemil Paslı

​3O+2D+1Y+BK+ARSP=Gelişim

01 Kasım 2022
İnsan hayvanlar gibi hazır bir paket programla dünyaya indirilmediğinden; doğumdan ölüme öğrenmeye/gelişmeye/değişmeye muhtaçtır.
Hayata dair hiçbir bilgiyi çaba göstermeden, emek vermeden elde edemez.
Peki, hayat boyu devam edecek ve zorunluluk olan bu öğrenme sürecinde öncelik sıralamalarımız nelerdir?
Bu sırlamayı hayat boyu öğrenmenin önem ve ehemmiyetine inanan ve uygulayan bir kardeşiniz olarak şu şekilde formülleştirdim:
3O+2D+1Y+BK+ARSP=Gelişim
Formülü açarsak;
3O: 3 kez okuma, (%50)
2D: 2 kez dinleme, (%30)
1Y: 1 kez yazma, (%12,5)
BK: Bazen konuşma, (%5)
ARSP: Ara sıra paylaşma. (%2,5 zekât, sosyal medya)
Bu hakikate tespiti ve önemini Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle dile getirmiştir:
“Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.”
Kur’an-ı Kerim’de Allah Teala ilk sure Alak’ta “oku” emrini tekrarlarken, ikinci sure Kalem’de; kaleme ve Nun’a (hokka) dikkat çekerek yazmanın önemine işaret etmiştir.
Tarih boyu değişmeyen hakikatlerden biriside şudur:
Kütüphanesinde en fazla kitabı bulunduran millet, dünyanın en güçlü milletidir. Zira kütüphanesinde en çok kitaba sahip olmak en çok okuyan millet olmakla eşdeğerdir.
Abbasiler zirvede iken Bağdat, Osmanlı zirvede iken İstanbul, İngiltere zirvede iken Londra ve bugün Washington kütüphanesinde en fazla kitap bulunduran başkentler.
Birinci derecede sorumlu olduğumuz bireysel gelişimimiz için kitap ve kalemle yakın bir dostluk kurmak zorundayız.
İnsanın hayvanlıktan uzaklaşıp insaniyet mertebelerinde yol almasının tek yolu kitap ve kalemle dostluk.
Kalem suresinde ifade edildiği üzere; Alzaimer ve demanstan uzak durmanın (mecnun) tek yolu da bir ömür kesintisiz kitap ve kalemle, öğrenmeyle yakın dost olmak.
Beyin ve her nimet kendi cinsinden şükürler ister.
Beynin şükrü okumak, dinlemek, yazmak, konuşmak ve paylaşmaktır.
Nimet şükrü görmezse; kâinatta israf hikmete uygun olmadığından geri alınır.
Beyni kullanmayandan beyin fonksiyonları itibariyle geri alınır.
İşin özü; dünyada her nimetin kalıcı olması “kullan ya da kaybet” ilkesine bağlıdır.
Ey iman edenler akıl etmez misiniz? Ayetinin derin manası;
Ey müminler 3 okumaz, 2 dinlemez, 1 yazmaz, bazen konuşmaz, ara sıra paylaşmazsanız sizi insan yapan aklı, kullanmadığınız için geri alırım; siz de hayvan gibi hazır bir programa da sahip olmadığınız için, hayvanlardan daha aşağı düşersiniz demektir.
“And olsun ki, birçok görünen ve görünmeyen iradeli varlıkları (kendi yaptıkları/tercihleri yüzünden) cehennemlik kıldık. Onların kalpleri/beyinleri var, onu kullanmazlar ve fakat (hakkı) anlamazlar, gözleri var, onu kullanmazlar ve gerçeği görmezler, kulakları var, onu kullanmazlar ve doğruyu duymazlar. Onlar hayvanlar gibidirler. Hatta hayvanlardan da sapıktırlar. Onlar gaflet içindedirler.” A’raf, 7/179

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”