Son Dakika Haberler

Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

​Uyumluluk ve sürdürülebilirlik

26 Ocak 2020
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yıl 50'ncisi düzenlediği Davos Zirvesi, bu hafta İsviçre'nin Davos kasabasında yapıldı. 117 ülkeden 3 bin iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlendi. Bu yıl forumun ana teması ‘’Uyumlu ve Sürdürülebilir bir Dünya için Paydaşlık’’.

WEF her yıl forum öncesi hazırladığı raporda; Ekoloji, ekonomi, teknoloji, sosyal, toplumsal konular, jeopolitik ve sektörel konuları yer almaktadır. Bu seneki ana temaya uygun hazırlanan raporda; Dünyada yenilenebilir ve düşük karbon içerikli kaynaklara yönelmekten bahsedilmiştir. Bu durumun üstesinden gelebilmek için tüm paydaşların hızlı ve ortak hareket etmesi vurgulanmıştır. Özellikle Ekonomi, Teknoloji, Çevre ve İnsan Sağlığı konuları öne çıkmaktadır.

Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, veri gizliliğinin önemi ve temel bir insan hakkı olarak görülmesi konusunu gündeme taşımıştır.

Düşük faiz ile mücadele konusu gündeme geldi. Dünyanın ekonomik olarak bu yıl % 3.3 büyüme gerçekleştiği ve 2020 de ise % 3.4 büyüme beklentisi belirtildi. 2019 yılında 49 merkez bankası 71 kez faiz indirimi gerçekleştirdi.

Kripto paralar için konsorsiyum kuruldu. Bundan sonra Kripto paraların daha etkin ve yaygın kullanımı olacağını düşünebiliriz.

Dünyada servet ve ücret eşitsizliği konusu gündeme geldi. Dünya milyarderlerinin 2.153 tanesinin toplam serveti 4.6 milyar insanın servetine denk geldiği belirtildi.

Dünyadaki en zengin 22 erkeğin serveti Afrika’daki kadınların toplam servetine eşit.

İnsanlar ve yapay zeka arasındaki güveni nasıl inşa ederiz konusu gündeme geldi.

Kanayan yaramız Filistin konusu da "Ortadoğu ve Afrika'nın Jeopolitik Görünüm” adlı panelde gündeme gelmiştir. Önceden sorunun sadece İsrail-Filistin ile alakalı olduğu fakat artık Ortadoğu’da her geçen gün yeni bir problemin ortaya çıktığı konuşulmuştur. Suriye krizi,

Yemen, Libya ve Irak'taki sorunların tüm dünyayı etkilediğini belirtilmiştir.

İklim aktivisti Greta Thunberg karşısındaki güçlü, zengin ve dünyada söz sahibi kitleye hitap etti. İklim konusunda daha ciddi ve gerçekçi adımlar atılması konuşuldu.

WEF 1 trilyon ağaç yetiştirme, onarma ve koruma amacıyla girişimi güzel fakat Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana fosil yakıtlara 1,4 trilyon dolar yatırım yapıldığının ortaya çıkması durumun samimiyetsizliğini göstermektedir. (Kaynak: Greenpeace raporu). Birleşmiş Milletler üyelerinin katılımıyla gerçekleşen İklim Değişikliği Taraflar Konferansında da (COP25) 2050 yılına kadar ilk karbon nötr kıta yapma hedefini ortaya konmuştur. İlkim konusunda her geçen gün yeni çalışmalar yapılmaktadır. Ülke olarak bizim de bu konuda gündemi iyi takip ederek rekabet koşullarına firmalarımızı ve ülkemizi hızlı şekilde adapte etmeliyiz.

Saygılarımla...

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”