Covid-19 salgını nedeniyle en fazla olumsuz etkilenen ve müsabakalara ara verilen spor endüstrisinde endişeli bir bekleyiş var. Spor faaliyetlerinin amiral gemisi olan Olimpiyatların ve Euro 2020 Avrupa Şampiyonasının ertelenmesi bu tedirginliğin temel nedenlerindendir. Spor müsabakalarının toplum üzerinde hem ekonomik hem de psiko-sosyal etikleri vardır. Spor endüstri çok büyük bir hacme sahiptir.
Oyuncuların aldıkları yüksek ücretler, yapılan uzun vadeli kontratlar, sponsorluk anlaşmaları ve hali hazırda birçok kulübün finansal sıkıntılar yaşaması bu bekleyişin temel nedenlerindendir. Kulüplerin ve oyuncuların değerlerinde yaklaşık % 30 düşüş olması beklenmektedir. Normalleşme süreci başlasa bile artık bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağı belirtilmektedir burada en çok etkilenecek unsurlarda astronomik transfer ücretleri, yüksek maaşlar, kontrat süreleri ve sponsorluk anlaşmaları olacaktır.
Yapılan araştırmalar sonucunda;
• Avrupa’nın 5 büyük liginin zararının ise 4 milyar Euro olduğu belirtilmektedir.
• Liverpool oyuncularının toplam değeri yaklaşık 1 milyar 200 milyon Euro’dan 997 milyon Euro’ya düşecektir.
• Futbolcuların piyasa değerlerinde yaklaşık %30 kayıp yaşanacaktır.
• Juventus’un borsada hisseleri yaklaşık % 50 değer kaybetti.
• Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor borsada hisseleri de yaklaşık %50 değer kaybetti.
• NBA sezonun ertelenmesinin ekonomi için 1 milyar $ zarar ortaya koyduğu,
İtalya’ya salgının şampiyonlar ligi maçı ile yayıldığı iddiası gündemde iken futbola olan ilginin hemen geri geleceğini düşünmüyorum. Maçlara ve takımların ürün grupların olan ilgiler azalacaktır. Spor ürün malzemeleri üreten Adidas 2020 ilk çeyreğinde satışları %19 azalmışken, şirketin net geliri %95 azalmıştır. İnternet satışlarının %35 arttığı belirtilmiştir.
Covid-19 sonrası dijitalleşmenin artacağı ve E-spor’a olan iliğinin de artacağı düşünülmektedir. Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarında ek etkinlik olarak E-spor organizasyonu ilave edilmesi konuşulmaktadır. Ülkemizde de E-spor kademeli olarak geliştirilmesi gündemedir. Son yirmi yılda çok fazla büyüyen ülkelerin gelir ve istihdamlarında katkı sağlayan spor endüstrisi eskisi gibi hızlı büyüyemeyecek ve belli bir süre küçülme yaşanacağı muhtemeldir. Sporun birleştirici, etkileyici, sosyolojik ve psikolojik etkileri olacağı öngörüldüğü için karantinada yıpranan ve olumsuz etkilenen psikoloji için iyi geleceği düşünülerek etkinliklerin kısıtlamalarla başlatılması düşünülmektedir. Ayrıca sporun ülkelerin ekonomilerindeki yeri de göz ardı edilemeyecek büyüklükte olması da etkendir.