Konya’nın yeni vekil adayları
12 Nisan 2023
Belki önümüzdeki günlerde daha sağlıklı değerlendirmeler yapabileceğiz. Ancak o kadar çok arayıp soran oldu ki, yazmak zorunda kaldık. O kim, bu kim? Tabi basın mensubu olunca tüm adayları tanımamız gerektiğini düşünüyor, değerli okuyucularımız. Biz de tanıyabildiğimiz kadarıyla ilk değerlendirmelerimizi yapalım istedik. Diğerlerinin affına sığınarak şu anda mecliste bulunan sıralamalara kadarki adayları yazmaya çalışacağım. AK Parti’den başlayalım.
Tahir Akyürek: Hiç kimse ‘Tahir Akyürek kim?’ diye sormadı. Çünkü herkes onu yeterince tanıyor. Politikanın içine doğmuş birisi… Milli Türk Talebe Birliği geleneğinden, Milli Görüş çizgisinden geliyor. Sosyal hayatı, aile yapısı, yaşam biçimi ve karakteri ile tam bir Konyalı… Siyasi Parti il başkanlığından sonra 14 yıl boyunca Konya’da Büyükşehir Belediye başkanlığı yaptı. Konya’nın dağında taşında hizmeti bulunuyor. Konya’yı; köyünden beldesine, ilçesinden şehir merkezine çok iyi tanıyor. Yaşamın devam ettiği hangi noktada durursanız durun bakış alanınız içerisinde mutlaka onun döneminde yapılmış bir eser görürsünüz. Son dönemde TBMM çatısı altında milletvekilliği ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden…
Orhan Erdem: Bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra geri çekildi. Ancak Reis onu Milli Eğitim Bakan yardımcılığı görevi ile taltif etti. Başarılı bir çalışma performansı gösterdi. Geçen dönem yeniden Milletvekili seçilen Erdem aslında bu dönem için aday olmadı. Aday olmadığı halde ikinci sıradan aday gösterildi. Ak Parti gibi bir partide böyle saygın bir konum kazanmak her politikacının karı değil. Milletvekilliği görevini yürütürken tam bir halk adamı profili çizdi. Arayan, istekte bulunan, derdini aktaran herkese bizatihi yardımcı olma hususunda gösterdiği çaba şahsen beni de etkilemiştir.
Selman Özboyacı: Gençliğin temsilcisi. Geçen dönem Ak Parti’nin gençlik kolları kontenjanından aday gösterildi. Genç yaşına rağmen yıllardır politikanın içinde olanlara taş çıkartan bir başarı yakaladı. İsmi daha aday adayı olmadan önce herkes tarafından aday olacaklar listesinden gösteriliyordu. İş dünyasının saygın bir ailesinden geliyor. Bu yönü ile Konya iş dünyasının da sesi durumunda. Aday gösterildiği saatten bu tarafa kendisi ile ilgili tek olumsuz yoruma rastlamadım. Gelecek için de umut vadediyor.
Meryem Göka: Aday listeleri açıklandığından bugüne kadar bana en çok sorulan aday Meryem Hanım. Çünkü Konya’da fazlaca tanınmıyor. Ancak araştırıp baktığımda dopdolu bir backgrounda sahip olduğunu gördüm. Ayrıca aday tanıtım toplantısında kendisini tüm yönleri ile tanıtınca daha yakından dinleme fırsatı bulduk. Konyalı Almancı bir ailenin çocuğu olarak Almanya’da dünyaya gelmiş biri… Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce biliyor. 2008 yılından buyana da Ak Parti Genel Merkez’de partinin hizmetinde çalışıyor. Cumhurbaşkanı’nın özel ilgi gösterdiği bir isim…
Abdullah Ağralı: Üçüncü dönemdir aday gösteriliyor. Kulu, Cihanbeyli bölgesini temsil ediyor. Cumhurbaşkanı tarafından her dönem yurt dışı seçmenler ile ilgili özel görevlendirmeler aldı. Ayrıca doğu ve güneydoğu bölgelerinde seçim çalışmalarında bulundu. Son yerel seçimlerde yoğun bir çalışma yürüttüğü Şırnak’ta belediye başkanlığını Ak Parti’ye kazandırmada aktif rol aldı. HDP’nin en güçlü olduğu illerden biri olan Şırnak’ta belediye başkanlığının Ak Parti’ye geçmesi önemli bir başarı olarak görüldü. Üç dönem üst üste aday olma başarısı tesadüf değil…
Mehmet Baykan: Bu dönemin yeni adaylarından Baykan, tüm spor camiasının çok iyi tanıdığı bir isim. Amatör sporun Türkiye öncülerinden. Uzun zamandan bu tarafa Gençlik ve Spor bakanlığında üst düzey bürokratlık yapıyor. Spor Genel Müdürlüğü döneminde Türkiye uluslararası yarışmalarda önemli başarılar elde etti. Spora gönül vermiş çevrenin saygı gösterdiği isimlerden. Üst düzey bürokratlığı döneminde de Konya’dan uzakta olmadı. Konya ile yakından ilgilendi. Konya onu tanıyor.
Ziya Altunyaldız: Bir dönem devlet bürokrasisinin tepe noktası olarak kabul edilen müsteşarlık görevinin ardından siyasete atılanlardan. Müsteşarlığa kadarki devlet kademelerinin tamamında çalıştı. Bilgisi becerisi ve gayreti ile yükseldi. Devlet tecrübesi, yöneticilik kabiliyeti, sorunları pratik çözme becerisi yüksek bir aday. Milletvekilliği döneminde TBMM’de komisyon başkanlığı görevinde bulundu. TBMM’nin ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip.
Latif Selvi: Tam bir halk adamı. Memur sendikalarında il temsiliyetinden sonra Genel Merkez’e çağrıldı ve bir süredir orada görev yapıyor. Konya’da bulunduğu süre zarfında Konya STK Platformu başkanlığı görevi üstlendi. Konya ile özdeşleşen bir yaşam biçimine sahip… Halktan ve özellikle de sendika dünyasında karşılığı var. Yeni dönemde mecliste emekçi kesimin sesi olacak gibi…
Mustafa Hakan Özer: Yeni dönemde Konya Ak Parti Teşkilatlarının meclisteki birinci derece temsilcisi olacak. Selçuklu İlçe Başkanı iken istifa ederek aday oldu. Genel Merkezin başarısını takdir ettiği Özer’in teşkilatlarda ciddi karşılığı var. Konya’yı ve sorunlarını iyi biliyor. Teşkilattan gelmesi hasebi ile ekip çalışması tecrübesine sahip. Adaylığı tartışılmayan isimlerden…
Faruk Çelik: Özelde iyi tanıdığım bir kişi. Devlet bürokrasisinde müsteşarlığa kadar çeşitli kademelerde çalışmış, devlet terbiyesi almış, devlet birikimi olan bir isim. Bürokrat olduğu dönemde Konya ile irtibatını kesmedi ve sorunları ile ilgilendi. Ankara’ya derdini götüren her Konyalıya yardımcı olmaya çalıştı. Sıralamada kritik bir yerde olduğundan daha fazla çalışması gerekecek.
MHP’ye gelince:
Mustafa Kalaycı: Bulunduğu sırayı hak eden bir aday. Devlet Bahçeli’nin çok güvendiği bir isim. Milletvekilliği döneminde gerek ülke gerekse Konya’nın sorunlarını meclise taşıma adına gayretli çalışmalar yürüttü. Bahçeli ona hep kritik ve önemli meseleler ile ilgili görevler veriyor. Adaylığı teşkilatta ve kamuoyunda herhangi bir tepki oluşturmadı. Konya’da seviliyor.
Konur Alp Koçak: Aslen Karamanlı olması ilk etapta tartışmalara neden oldu. İsmi açıklandığında tıpkı Ak Parti’deki Meryem Hanım gibi en çok sorulan ve araştırılanlardan… Konya pek fazla tanımıyor. Ancak mecliste yasama uzmanlığı gibi kritik görevlerde bulunmuş biri. Orta tahsilini Konya’da yaptıktan sonra Boğaziçi’nde Siyaset Bilimi okumuş. Genel Merkez’de karşılığı var. Kendisini Konya’ya çok iyi anlatması gerekiyor.
Celil Çalış: Celil Bey’e torpil yaptığımı düşünmeyin. MHP Konya’da mevcut hali ile 2 vekil bulunmasına rağmen Celil Bey’i neden mi yazıyorum? MHP camiası önceki dönemde de 3. sırada aday gösterilen Çalış’ı bu sefer en azından 2’inci sırada görmek istedi. Konur Alp Koçak’ın tanınmayan biri olması Celil Çalış ismini ön plana çıkardı. Çalış, Cumhur İttifakı’nda çiftçiyi temsil edebilecek tek aday gibi… Önceki seçimleri 3 bin küsur oyla kaybettiğinden seçilme şansı yüksek. İyi Parti ‘nin kan kaybetmesi ona bu şansı getirebilir.
Şimdi CHP: CHP’de kazan kaynıyor. Bu sefer işleri hiç kolay değil. Bir milletvekililğini kaybedebilirler.
Barış Bektaş: İl Başkanlığından gelen biri. Ancak hakkında çeşitli tartışmalar var. CHP geçen dönem kendi tabanından vekil aday göstermedi. Ne Abdulkadir Karaduman CHP tabanından geliyordu ne de Abdullatif Şener. Üstelik ikisi Konyalı da değildi. Bu sefer durumu düzeltme adına Bektaş’ı birinci sıraya koydular. Ancak Bektaş ile ilgili kulağıma farklı duyumlar geliyor. Ben şimdiden yazmayayım, bekleyip görelim.
Hasan Ekici: Millet İttifakının Gelecek Parti kanadından gelen bir isim. İsmi ile ilgili bir mesele yok. Gelecek Partililer Ekici’nin sırasından memnun. Sıkıntı Deva Partisi cenahından. Deva Partisi’nin il başkanı Seyit Karaca’nın listeye girmemesi büyük sıkıntı oluşturmuş durumda. Deva Partililerinin şimdiden CHP’ye oy vermeyecekleri konuşuluyor.
Ya İyi Parti?
Birkaç ay öncesine kadar İyi Parti’nin Konya’da 3 milletvekili çıkarabileceği konuşuluyordu. Ancak İyi Parti lehine esen rüzgâr durdu. Durmakla kalmadı tersten esiyor. Bir önceki seçimde CHP yüzde 9.7 ile 2 vekil çıkarmış, İyi Parti yüzde 9 ile 1 vekilde kalmıştı. Yani CHP’ye 1 vekil artık oylardan gelmişti. Şimdi ülke genelinde İyi Parti’nin yüzde 7’nin altına düştüğü konuşuluyor. Konya’da ise eski oylarının yarısını kaybettiği söyleniyor. Üstelik bu sefer teşkilatlar aday listesini de pek beğenmedi gibi görünüyor. Daha ilk gün 5. sıra adayı Süleyman Şenol istifa ederek kendisinin ve camiasının listeye olan tepkisini gösterdi.
Ünal Karaman: İyi bir futbolcu, vasat bir teknik direktör… Ancak politikada işler spordaki gibi yürümüyor. Daha ilk tanışma toplantısında pot kırdı. Yıllar önce söylediği bir cümleyi söylemediğini sert bir üslupla dile getirirken Konyalının gözünden düştü. Maça 1-0 geride başladı gibi bir şey. Bakalım secim sürecinde hatasını düzeltebilecek mi? Karaman’ın birinci sırada yer alması teşkilatta büyük rahatsızlık oluşturdu
Fahrettin Yokuş: İlk yıllar Konya ile kaynaşmada sıkıntılar çekti. Ancak yine de bir şekilde Konya’yı mecliste temsil etti. Yokuş, sert üslubu ve ani ve keskin çıkışları ile tanınan biri. Sendikacı kökenli. Birinci sıradan alınarak ikinci sıraya alınması manidar… Demek ki kendisini genel başkanına ve partisine yeterince beğendirememiş. Ünal Karaman’ın ilk sırada gösterilmesinden oldukça rahatsız. Seçilme olasılığı bir hayli düşmüş durumda… Secime bir ay kala durum benim penceremden böyle görünüyor. Konya 2018’deki dengeleri aynı şekilde koruyacak gibi. Politikada 1 gün dahi uzun bir süre. Önümüzdeki bir ay içerisinde çok şey değişebilir.
Yorumlar
Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.