Konya'da 2019 hesapları
30 Ekim 2017
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konya programı planlandığı gibi başarıyla sonuçlandı. Reis’in Konya’dan memnun ayrıldığını tahmin ediyorum.
Reis, Selçuklu Kongre Merkezinde Konyalılardan bir söz aldı. 2019 için çalışma sözü. Hatta partililerden bir de çalışma sistemi ile ilgili özgün fikirler istedi. Buna da, 1994 yerel seçimlerde İstanbul Kadın Kollarının bulduğu ziyaret edilen tüm evlere “acı bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır” temasından 40 gramlık kahve paketlerinin hediye olarak götürülmesini örnek olarak verdi. Şimdi yeni özgün fikirler bulma zamanı. Hadi Konya, bu fikir senden çıksın.
Erdoğan’ın Konya için 2019 startını vermesinin ardından, gözler yapılacak çalışmalara çevrildi. Zira Konya, bu davanın kilit illerinden biri. Hesabı geriye giderek yapmada fayda var.
Ak Parti Konya’da yarışa 2002’de yüzde 54.9 oy alarak başlamış. Sürekli oyunu artırarak son milletvekili seçiminde yüzde 65.5’a kadar yükselterek sürdürmüş. Yerelde ise oylar yine aynı şekilde yüzde 65 bandında seyretmiş.
Bu dönemde yapılan üç referandumda ise durum şöyle. 2007’de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi tercihine yüzde 84.3 oy vermiş. 2010’daki kapsamlı Anayasa değişikliğinde ise yüzde 78.14 evet çıkmış. Türkiye’nin geleceğini belirleyen 2016 referandumundaki oy oranı ise yüzde 72.9.
Özetle, Ak Parti’nin Konya’da hep çok yüksek oy aldığı söylenebilir. Diğer tüm seçimlerde Ak Parti, Büyükşehirlerde hep birinci, tüm illerde ise ilk 3 il arasına görmeyi başarırken, son referandumda bu sıralamada geriye düştüğü gözlerden kaçırılmamalı. Oy oranının yüksekliğinin yanında, iller sıralamasındaki geriye düşüş mutlaka mercek altına alınmalı.
Son günlerdeki gündemle alakalı olarak, sakın “öküz altında buzağı arıyorsun” demeyin, böyle bir niyetim yok. Ancak, il teşkilatının değişimi ve akabinde ilçe teşkilatlarında yapılacak yenilenme ile birlikte, hesapların yeniden karılması gerektiğini düşünüyorum. Konya bu davanın başkentlerinden biriyse, bu şehre dokuzunculuk, onunculuk yakışmaz.
Hasan Angı ve ekibinin işi zor mu? Evet zor. Allah yardımcıları olsun. Çünkü Konya kendisiyle birlikte çevre illeri ve hatta tüm Türkiye’yi etkileyen bir il. Yerel seçimlerde daha önce aşılan çıtaların altında kalmak, hem Konya’yı hem ülkeyi felakete sürükler. Derler ki; “Ak Parti kendi öz kalesinde başarısız oldu.” Bunu söyletmemek lazım. Bu keyfi karşı cenaha yaşatmamak gerekir.
Bundan dolayı da işe ilçe teşkilatlarından başlanmalı. Angı, yeni dönemde tüm partilileri başlangıç ayarlarına dönüştürecek güçlü teşkilatlar kurmalı. Çalışacak, üretecek, Reis’in ardında dim dik duracak ihlaslı, hasbi, dinamik ekipler oluşturmalı. Cumhurbaşkanı aylardır, yeni kadrolardan beklentilerini söylüyor zaten. Ayrıca bir arayışa gerek yok.
Ak Parti 2019’a, her parti gibi ‘Seçim Takvimi’ ile başlarsa büyük hata yapar. Ak Parti için takvim başladı. Önce teşkilatlar yenilenecek, ardından çalışmaya başlanacak. Çünkü Ak Parti iktidarda olan bir parti. İktidar partileri daima yıpranır, oy kaybına uğrar. (bu genel görüşün istisnası 7 Haziran seçimleri hariç, Ak Parti’dir.)
Yıpranmayı durduracak, oy kaybını önleyecek tek iksir “2023 vizyonu” ve “Dünya Lideri Erdoğan” temasıdır. Türkiye 2019’da, 2023 yürüyüşünü ya sürdürecek, ya durduracak. Türkiye’yi dünya devletleri arasında ilk 10’a koyma stratejisi ve hedefi Reis’e ait bir hedef. Bu hedefi gerçekleştirecek tek lider de yine Reis’ten başkası değil.
Bu hedefe ulaşma sürecinde Konya’ya büyük görevler düşüyor. Angı, hesabı kitabi ona göre yapmalı.
Yorumlar
Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.