Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Biz bu acıyı yaşadık

06 Şubat 2019
Bundan 15 yıl önceydi. Bir kurban bayramı akşamı.  İstihbaratı aldığımızda kulaklarımıza inanamadık. Kerkük Caddesinde bir binanın çöktüğü iddia ediliyordu. Konya’da böyle bir şeye nasıl inanılabilirdi ki? 

Gerisini hatırlarsınız. Tarihe Zümrüt Apartmanı Faciası olarak geçti. 92 kardeşimizi kaybettik. Hem şehir olarak hem ülke olarak panik dolu günler yaşadık. Türkiye’nin deprem riski en az illerinden biri olan Konya’da bir binanın çökmesini kabullenemedik. 

Kurallara uymamanın, vurdumduymazlığın, ihmalkârlığın bedelini çok ama çok ağır ödedik. Daha önce yaşadığımız Marmara depremi bir miktar duyarlılık oluşturmuştu. Konya’da, dümdüz bir alanda, prestijli bir caddede, sağlam görünümlü bir binada yaşanan bu hazin hadise duyarlılığımız bir kat daha artırdı. 

Sonrasında kaç bina sahibi, binasının sağlam olup olmadığını araştırdı, kaç binada güçlendirme çalışması yapıldı bilmiyorum. Ama İstanbul Kartal’dan gelen acı haber, tüm yaşananlardan gerekli dersi almadığımızı gösteriyor. 

İlk gelen haberler Kartal’da çöken binanın üç katının kaçak olduğu yönünde. Vali bey zemin katta yer alan atölyenin de ruhsatsız olduğunu açıkladı. Böyle bir durumu doğal karşılamak mümkün değildir. 

Aynı gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklama da manidar. Bakanın bu hadiseden saatler önce yaptığı konuşma üzerinden hareket edecek olursak yapılacak çok şey olduğunu söyleyebiliriz. Bakan Kurum; ülkemizde her yıl 300 bin konutun inşa edileceğini bildirdi. Her yıl 300 bin konuta rağmen ülkemizdeki kentsel dönüşümün 20 yıl süreceğini ifade etti. 

Özelde kimseyi suçlamıyorum. Genelde hepimiz suçluyuz. Cumhuriyet döneminden bu tarafa yapılan binaların neredeyse tamamına yakınının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Depremden sonra alınan kararların ardından ikibinli yıllardan sonra yapılan binaları hariç tutuyorum. Oluşan duyarlılık ve yapılan kanuni düzenleme sonrasında son yıllarda yapılan binaların sağlam olduğunu düşünüyorum. 

Önce deprem nedeni ile Marmara bölgesinde, sonra Konya’da, şimdi de İstanbul’da yaşadığımız bu acı tecrübelerden ders almayanlara bir çağrıda bulunuyorum. Özellikle 2000 yılından önce yapılan binaların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Konya’da bir zamanlar kanunen serbest olduğu için inşa edilen çok katlı yığma binalara yeniden dikkat çekmek istiyorum. Lutfen binalarınızı yeniden kontrol ediniz. Aksi halde ihmalinizden dolayı yaşanabilecek tüm olumsuzluklardan sorumlusunuz. Kanunen alacağınız cezadan bahsetmiyorum. Devletin ilgili kurum ve birimlerinin tüm çağrılarına rağmen binalarını kontrolünü yapmayan, yeterli duyarlılığı göstermeyen bina sahipleri ahirette de sorumlu olacaklardır. Duyarsızlık ve ihmalden dolayı yaşanabilecek bir çökme hadisesinde insanların ölümüne sebebiyetin adını ben değil ilahiyatçılar koysun. 

İnşaat sektörü zor günler yaşıyor. İnşaat sektörünü yeniden canlandırmak gerekmektedir. Kentsel dönüşümün hızlanması olası bu tür riskleri en aza indirecektir. İnşaat sektörü ayrıca ekonominin tamamına canlılık katmaktadır. Sanırım bu konuda hükümetin de, belediyelerin de, sektör temsilcilerinin de yapacakları şeyler var. Bu arada ekonomide yaşadığımız çalkalanma ile birlikte parasını faiz, döviz ve altında tutanlara da bir sözüm var. Geliniz, ülkemizi büyük risklerden kurtaracak olan ve aynı zamanda ekonomimizi canlandırıp, istihdama katkı sağlayacak olan inşaat sektörüne yatırım yapınız. Ev alın, daire alın, işyeri alın, kooperatiflere üye olun. 

İstanbul Kartal’da yaşadığımız bu büyük acının, son acımız olmasını diliyorum. 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English