Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Aday gösterilmenin şifreleri

03 Kasım 2018
Türkiye beş ay sonra yapılacak olan yerel seçimlerin sıcak atmosferine girmiş durumda. Partiler bir taraftan oylarını yükseltecek adaylar bulmaya çalışırken, diğer taraftan rakip partilerdeki gelişmeleri yakından takip ediyor. 

Seçimlerde hareketlilik sadece partilerde değil. İç ve dış odaklar da harekete geçti. Her güç odağı kendi lehine oluşabilecek bir seçim sonucu için uğraş vermeye başladı. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kurulan ittifaklar, yerel seçimde kurulamıyor. İlk ayrılık Cumhur İttifakı’nda oldu. Ak Parti ve MHP yerel seçimlerde ittifak kurmayacaklarını açıkladı. 

Her iki partinin genel başkanları, tabanlarına seçim süresince Cumhur İttifakı’nın ruhunu zedeleyecek söz ve davranışlardan uzak durmayı öğütledi. 

Bu çok önemli bir öğüt. Çünkü her iki parti de adaylar belli olduktan sonra birçok yerde dolaylı ittifakların olacağını biliyor. Bundan dolayı da hem Genel Merkez’den hem de il ve ilçe teşkilatlarından dikkatli olmaları isteniyor. 

Gelelim Millet İttifakı’na.. Her ne kadar yerel seçimlerde ittifak devam edecek gibi bir hava söz konusuysa da işler hiç de öyle olmayacağa benziyor. Şimdi ittifak devam edecek söylemlerine aldırış etmeyin. Adaylar açıklandıktan sonra görün tantanayı. 

CHP ile İyi Parti yerel seçimlerde hangi zemin üzerinde ittifak kuracak.  CHP hangi il veya ilçede İyi Parti’nin oyları yüksek diye onları destekleyecek. Veya İyi Parti’ye gönül veren seçmenler hangi şartta CHP’nin adayını destekleyecek. Millet İttifakı’nda en zor durum bu iki partinin tabanında yaşanacak. 

Bu cenahta en kolay ittifak kurabilecek iki parti CHP ile HDP.  Daha önceki seçimlerden edindiğimiz tecrübelerden de yola çıkarak bu iki partinin çok rahat bir şekilde ittifak kurabileceklerini söyleyebiliriz. CHP birçok seçimde teröre açık bir şekilde destek veren HDP ile birlikte oldu. Ortak paydaları “sol oylar” olan bu iki parti dolaylı ve dolaysız ittifakta tereddüt etmeyecektir. 

Saadet Partisi hakkında bir şey söylemek zor. Gelinen nokta itibariyle ana felsefesinden uzaklaşan bir parti görünümündeler. Akıl SP Millet İttifakı’nın içerisinde olmaz diyor. Ancak, Saadetli milletvekili Cihangir İslam’ın  TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmayı hatırladığımızda ise Saadet’te bu seçimde de aklın değil duygunun hakim olacağını gösteriyor. Ak Parti düşmanlığı o kadar pik yapmışki bu partide, Ak Parti’nin ak dediği ak ise bile, SP ona kara diyor. Ancak bu yanlışlar her seçimde SP’yi biraz daha küçültüyor. 

Konya’da her seçimde olduğu gibi bir sessizlik hakim. Büyükşehir’de herkesin üzerinde mutabakat sağladığı ve halkın da güçlü bir şekilde benimsediği bir isim var zaten. Müsiad’ın düzenlediği konferansta gördüm ki STK’lar da halkın genel görüşü ile aynı fikirde buluşuyor. Merkez ilçelerde de Ak Parti’nin bariz üstünlüğü söz konusu.  Diğer ilçelerin çoğunda da Ak Parti açısından fazla sorun yok. Ancak az da olsa bazı ilçelerde sıkıntı var. Muhalefet bu ilçelerde ciddi çalışma yapıyor. Ak Parti’nin halk tarafından benimsenmeyen bir aday göstermesi durumunda, bu ilçelerde Millet İttifakı başarı sağlayabilir. 

Ak Parti’de başvurular 12 Kasım’a kadar alınacak. Halen belediye başkanı olanlardan başvuru yapmamaları istendi. Nedeni ise, belediye başkanlarının genel merkezce zaten biliniyor olması. 

Önceki gün TRTHABER-KONTV ortak yayınında konuğumuz Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz’dü.  Demiröz, yeni dönemin şifresinin “halkla ilişkiler” olduğunu söyledi. Fiziki belediyecilikte büyük başarı yakaladıklarını belirten Demiröz, yeni dönemde halkla ilişkisi iyi olmayan, halk ile kaynaşmayan, halkın gönlüne girmeyi başaramayan kişileri aday göstermeyeceklerini ifade etti. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English