İslam dininde kurban kesme ibadetinin gerçekleştirilmesine vacip kurban adı verilir. Vacip kurbanın kesilme nedeni de kısaca Allah rızasını kazanmak olarak açıklanır. Farklı kurban kesme çeşitlerinden biri olan vacip kurbanı, ihtiyaç sahiplerine kurban bağış yap seçeneklerini de içerir. Peki vacip kurbanı ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Vacip Kurban Ne Zaman Kesilir?
Kurban kesme çeşitlerinden biri olan vacip kurban, Kurban Bayramının 3. gününe kadar kesilebilir. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra başlar. Yani bayramın 1. gününden 3. günü akşamına kadar vacip kurban kesimi gerçekleştirilir.
Müslümanların Kurban Bayramında kestikleri kurbanın adı olan vacip kurban, bu özelliğiyle diğer kurban çeşitlerinden ayrılır. Adak, şükür ve akika kurbanlıkları, her zaman kesilebilir isteğe bağlı kurban çeşitleridir. Kurban Bayramında kesilen bu kurban, ayrıca hayır işlemek isteyenlerin vacip vekaleten kurban bağışını tercih etmelerine de olanak sağlar.
Vacip Kurbanı Kimler Kesebilir?
İslam dininde açık şekilde kimlerin vacip kurban kesebileceği açıklanır. Buna göre akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, (ergen olmuş) temel ihtiyaçları ve borçları dışında başka mali yükü bulunmayan Müslüman kişiler vacip kurban kesebilir. İslam dinince Müslüman olup kurban kesmeye gücü yetmeyenler ise kurban kesmekle yükümlü değildirler.
Vacip kurbanın önemli özelliklerinden biri de ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatmaya imkân sağlamasıdır. İslam dininde zengin sayılabilecek durumda olanlar, vekâleten vacip kurban kestirerek ihtiyaç sahiplerine yardım edebilirler.
Vacip kurban ibadeti, yalnızca bireyin dini yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlar. Aynı zamanda toplumda kardeşlik, dayanışma ve paylaşma duygularını pekiştirerek bir arada olmayı teşvik eder. Vekâleten gerçekleşen vacip kurban kesimi ise özellikle ihtiyaç sahiplerine ulaşmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat içerir. Vekaleten vacip kurban sayesinde yoksul ve ihtiyaç sahibi kimselere destek sunulurken büyük bir manevi tatmin de elde edilir.
Vacip Kurban Bağışı Yapılabilir Mi?
Vacip kurban bağışı, vekaleten kurban kestirmek isteyenlerin tercih ettiği yollardan biridir. Vekâleten vacip kurban bağışı yapmak isteyenler, bazı STK’lar aracılığıyla vekalet kurban bağışında bulanabilirler. Küçükbaş ve büyükbaş kurban bağış fiyatlarına göre belirlenen vekâlet kurban bağış bedeli ödenerek başkası adına kurban kesilebilir.
İslam dininde geçerli olan kurban kanı akıtma hükmü gerçekleştiği takdirde kurban kesme ibadeti de kabul edilir. Bu doğrultuda kurban ibadetinin güvenli ve hijyenik ortamda yapılması gerekir. Kesim yerlerinin hijyen kurallarına uygun olması hem insan sağlığına hem de çevreye olası bir zarar vermenin önüne geçer. Tüm kesim işlemlerinin, yetkili kişiler tarafından yapılması ve sağlık koşullarına dikkat edilmeli de önemlidir.
Vacip Kurban Bağışı Nasıl Yapılıyor?
Vacip kurban bağışı için güvendiğiniz bir STK’ yı tercih edebilirsiniz. Mehmetçik Vakfı, Türkiye Diyanet Vakfı, LÖSEV, Kızılay, Darüşşafaka Cemiyeti gibi kurumlar da vekâlet kurban bağışı kabul eder. Ayrıca yurt dışında yaşayıp vekâleten kurban bağışı yapmak isteyenler de kurumun paylaştığı hesap numaraları aracılığıyla bağışta bulunabiliyorlar. Yine ihtiyaç sahiplerine ulaşan vacip kurban bağışı için yoksul ülkelere de bağış tercih edilebilir.
Yurtiçi vekalet kurban bağışı kapsamında ise kurban kesim işlemleri özenle yapılır ve kesim sonrası etler, ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban bağış sürecinin her bir aşamasında da şeffaf bilgiler sunulur ve işlem tamamlandığında bağış yapan kişiye tekrar bilgilendirme yapılır. Vacip kurban bağışı yapmak istiyorsanız güvenilir kurumlardan birini tercih ederek ihtiyaç sahibi kişilere yardımda bulunabilirsiniz.
Kaynak: Bülten