Arap Baharı'nın başladığı Tunus'u derinden etkileyen ekonomik ve sağlık krizi devam ederken devletin zirvesinde beklenmedik bir 'siyasi kriz' patlak verdi.
Pazar gecesi, Anayasa'nın 80. maddesine dayanarak meclisin tüm yetkilerini devralan Cumhurbaşkanı Kays Said son olarak Savunma Bakanı İbrahim Bartagi ile hükümet sözcüsü ve Adalet Bakanı Hasna Ben Slimane'ı görevden aldığını açıkladı.
Hükümeti 30 gün boyunca donduran ve milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya alan Cumhurbaşkanı Said, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almıştı.
Akademik çalışmalar için Tunus’ta bulunan Necati Fıratlı, “Tunus Anayasası’nın 80. Maddesine göre ülkenin bütünlüğü ve milli güvenlik tehlikesi olduğu zaman Cumhurbaşkanı’nın Başbakanı görevden alma ve meclisi dondurabilme yetkisi var.” dedi.
Siyasi müdahalenin gelişim sürecini anlatan Fıratlı, “Koronavirüs sürecinden sonra ülkede ekonomik kriz daha da büyüdü. Halkın öfkesi çoğaldı, mecliste sürekli tartışmalar olmasına rağmen çözüm bulunamadı. Meclis işlevsiz hale geldi. Aynı zamanda bazı bakan ve milletvekilleri hakkında yolsuzluk soruşturmaları var ama hiçbir şey yapılamıyor. Bu durum Tunus siyasetini kilitledi. Halkın protestoları çoğaldı. Bu gelişmelerden sonra Kays Said, yönetime el koyduğunu açıkladı” ifadelerini kullandı.
Ülkenin siyasi ortamı ve siyasi müdahaleden sonra yaşananları anlatan Fıratlı, ülkede bir yandan protestolar sürerken bir yandan da sevinç gösterileri olduğunu belirtti.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.