Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu toplandı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım başkanlığında toplandı. Komisyona Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren de katıldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu toplandı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım başkanlığında toplandı.

 

Komisyonun çalışmalarını anlatan Yıldırım, Fransa'ya gerçekleştirilen ziyaret ve Müslüman olan topluluklar ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi. Yıldırım, yerel seçim çalışmalarının ardından yurt dışına yapılacak ziyaretlere devam edeceklerini dile getirdi.

 

YTB Başkanı Abdullah Eren, komisyonda yapacağı sunumda, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ırkçı ve İslamofobik saldırılar, bu konunun tarihi, kurumun bu konuda neler yaptığı gibi bilgiler paylaşacağını dile getirdi.

 

"İslamofobi 11 Eylül saldırılarının ardından arttı"

Türkler 1980'lerin başında Avrupa'da görünür olmaya başladıktan sonra saldırıların da gözlemlendiğini anlatan Eren, ABD'de de gerçekleşen saldırıların yaşandığı 11 Eylül 2001'in Avrupa'daki Türkler ve Müslümanlar için algının bozulmasıyla ilgili önemli bir dönüm tarihi olduğunu söyledi.

 

Eren, 2000'li yılların ortalarından itibaren Londra ve Paris'te patlayan bombaların, 2008'de başlayan ekonomik kriz, Suriye krizinden sonraki mülteci akını ile İngiltere'nin AB'den ayrılışını, son 20 yılda Avrupa'da ötekine karşı tahammülsüzlüğün artmasına sebep olan olaylar ve dönemler olarak görülebileceğini kaydetti.

 

Hollanda, Almanya, Fransa'da Türklere yapılan saldırı ve katliamlara dair hatırlatmalarda bulunan Eren, Avrupa'daki aşırı sağcı partilerin oy oranlarının da ciddi şekilde arttığını belirtti.

Eren, Avrupa ülkelerinde bu partilerin oy artışının süreceğini ifade ederek, "Bu partilerin hepsini parti programlarındaki ortak husus göçmen karşıtlığı, mülteci karşıtlığı, yabancı karşıtlığı ve İslam karşıtı söylemlerin bulunması." dedi.

 

Fransa'da kamuda başörtüsünün, Avrupa'nın farklı yerlerinde helal kesimin, İsveç'te minarelerin yasak olduğunu anlatan Eren, Avusturya ve Fransa'da STK'lerle alakalı yurt dışı finansman yasağı ve imam göndermeye yönelik kısıtlamalar olduğunu söyledi.

 

Yüksek mahkemelerde Müslümanlar aleyhine verilen kararlar bulunduğunu ifade eden Eren, "'Avrupa İslamı' denilen bir husus var. İslamın itikadi veya uygulamaya ilişkin hususlarıyla alakalı da zaman zaman müdahaleleri içeren ama Avrupa'daki Müslüman grupların kendi ana vatanlarıyla ilişkilerini zayıflatma amacıyla oluşturulan bir konsept Avrupa İslamı. İslam'ın Avrupalı devletler tarafından kontrol edileceği bir anlayış." diye konuştu.

 

İslamofobiyle mücadelede uluslararası mekanizmalara da değinen Eren, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, saldırıya uğrayanların ancak yüzde 20'si bildirimde bulunuyor." diye konuştu.

Eren, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Amerika'da Los Angeles ve Fransa başta olmak üzere Türk derneklerine saldırılar ve kundaklamalar yaşandığını söyledi.

 

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrası yurt dışında yapılan eylemlerde Almanya'nın diğerlerine göre çok daha fazla hassasiyeti bulunduğunu ve bu eylemlere izin verilmemesi yönünde davrandığını anlatan Eren, geçmişlerinden dolayı Almanya'nın bu şekilde davrandığını ifade etti. Eren, Almanya'nın yeni vatandaşlık yasasında ise "Alman vatandaşı olmak isteyen kişilerin İsrail karşıtı söylemlerde bulunmamış olması" şartı getirildiğini dile getirdi.

 

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili verinin çok olmadığını, bu yüzden bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Eren, bir kaç yıldır yaptıkları bu çalışmanın ellerinde önemli veriler oluşturmaya başladığını bildirdi. Eren, olumlu çalışmaları da veri haline getirdiklerini söyledi.

 

Eren, soydaş ve akraba topluluklara, Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilere dair faaliyetler hakkında da bilgi verdi.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English