Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mücevher ihracatından 2,5 milyar dolarlık gelir

Türkiye'nin mücevher ihracatı ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72,1 artış kaydederek 2 milyar 570 milyon 81 bin dolara ulaştı. Mücevher sektöründe en fazla ihracat 1,2 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapıldı.

Mücevher ihracatından 2,5 milyar dolarlık gelir

Dünya genelinde ABD ile Çin arasındaki karşılıklı tarife adımları küresel büyüme üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, ekonomik aktivitenin yavaşlayacağına ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.

Küresel ekonomiler tarife restleşmelerinin gölgesinde ilerlerken, Türk mücevher sektörü gücünü korumaya devam ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin toplam ihracatı ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış kaydederek 65 milyar 305,6 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde mücevher sektörünün ihracatı ise yüzde 72,1 artışla 2 milyar 570 milyon 81 bin dolara çıktı.

Sektör, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 493 milyon 296 bin dolarlık dış satım gerçekleştirmişti.

Mücevher sektörünün ihracatı toplam ihracattan yüzde 3,9 pay aldı
Mücevher sektörünün ocak-mart döneminde gerçekleştirdiği ihracat, toplam dış satımın yüzde 3,9'unu oluşturdu.

Mücevher sektörünün alt mal grubu olarak ihracat rakamlarına bakıldığında, 2,1 milyar dolarlık altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası, 347,3 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın, 90,4 milyon dolarlık gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası, 31,7 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş gümüş, 22,8 milyon dolarlık kıymetli metallerin veya kıymetli metalle kaplama metallerin döküntü artıkları, 1,9 milyon dolarlık kültür incileri, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar ve bunlardan mamul, 3,2 milyon dolarlık kıymetli metallerle kaplanmış saatler, aksam ve parçalar, 3,9 milyon dolarlık taklit mücevherci eşyası, 2,7 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş diğer kıymetli metaller, 810,7 bin dolarlık kıymetli metallerden mamul diğer eşya dış satımı yapıldığı görüldü.

Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırada
Mücevher sektöründe en fazla ihracat 1,2 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapılırken, bu ülkeyi 199,5 milyon dolarla ABD, 181,5 milyon dolarla İsviçre, 128 milyon dolarla Hong Kong, 92,6 milyon dolarla Meksika takip etti.

Rakamsal bazda ihracat artışında BAE zirvede yer aldı. Ocak-mart döneminde mücevher sektörünün bu ülkeye dış satımı 838,4 milyon dolar arttı. İhracat artışında BAE'yi 157,1 milyon dolarla İsviçre, 46,3 milyon dolarla Kırgızistan, 37,5 milyon dolarla ABD, 35,5 milyon dolarla Libya izledi.

Mücevher sektörü, Kırgızistan'a 88 milyon dolar, Libya 78,6 milyon dolar ihracat yaptı.

En fazla ihracat İstanbul'dan
İl bazında bakıldığında, söz konusu dönemde mücevher sektöründe en fazla ihracat 1,9 milyar dolarla İstanbul'dan gerçekleştirildi.

Aynı dönemde, Çorum'dan 646,1 milyon dolar, Trabzon'dan 30,5 milyon dolar, Kastamonu'dan 16,4 milyon dolar, Ankara'dan 5,6 milyon dolar ve Sakarya'dan 3 milyon dolar mücevher ihracatı yapıldı.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”