Kanun teklifinin ilk imza sahiplerinden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, orman alanlarına atılan molozlarla ilgili verilen cezaların düşük olması nedeniyle uygulamada sıkıntılar yaşandığını, bu konuda kanun teklifiyle yeni bir düzenleme yapıldığını bildirdi. Şeker, "Bu özellikle bizim bölgede yaşanan bir olaydı. İstanbul tarafındaki inşaat atıklarının özellikle Kocaeli tarafındaki ormanlık alanlara kaçak dökümüyle ilgili. Onun önüne geçmeyle ilgili bir düzenleme var. " dedi.
"Konya Ovası'nda bu yıl bine yakın obruk oluştu"
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, kanun teklifinde tarımla ilgili en önemli maddelerden birinin ürün ve üretimin planlanmasını öngören madde olduğunu işaret etti.
Gizligider, "Yıllardır konuşulur kim, nereye, ne kadar ekecek? Bunun kararını kim verecek? Biz artık bu soruların net bir şekilde cevaplanmasını istiyoruz. Devletin bütün bilgileriyle bütün mevzuatıyla buna hakim olmasını istiyoruz. En basit şekilde anlatacak olursak, Konya Ovası'nda bu yıl bine yakın obruk oluştu. Şimdi bu obruklar neden oluştu? Malumdur ki suyun olmadığı bölgede su isteyen bir üretimin yoğunlaşması... Biz burada öncelikle suyu kendimize esas alacağız." diye konuştu.
Boş tarım arazi olsun istemediklerini belirten Gizligider, bazen miras hukukundan bazen göç bazen de çarpık kentleşme kaynaklı yüzde 17'ye varan bir oranda Türkiye'de boş tarım arazisinin bulunduğunu, bu konuda ciddi tedbirleri söz konusu kanun teklifiyle getirmek istediklerini söyledi.
Gizligider, sözleşmeli üretimin hukuki çevresinin ne olacağı, çiftçinin, üreticinin ne şekilde korunacağının da kanun teklifinde yer aldığının bilgisini verdi.
Kanun teklifinde, at yarışlarına ilişkin de düzenlemelerin yer aldığını söyleyen Gizligider, "At Yarışları Kanunu'nda tecridi cezalandırmayı öngören, aslında tam bir adaleti öngören, sektörün de istediği bir maddemiz söz konusu." dedi.
Kaynak: