Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sosyal medyada günlük "Özgürlük Heykeli" yüksekliğinde ekran kaydırması yapılıyor

Sosyal medyada bağımlılığa sebep olan algoritmaların gelişimiyle ortalama bir kullanıcı günlük 93 metre uzunluğundaki Özgürlük Heykeli kadar ekran kaydırması yapıyor.

Sosyal medyada günlük “Özgürlük Heykeli“ yüksekliğinde ekran kaydırması yapılıyor

Sosyal medya platformlarında yer alan ilgi çekici paylaşımların yanında bu mecraların da kişileri daha fazla uygulamada tutmak için geliştirdiği algoritmalarla kullanıcıların platformlarda harcadığı zaman her geçen yıl artıyor.

Sosyal medyada geçirilen süreler endişe verici boyutlara gelirken, başta Avustralya olmak üzere birçok ülke 16 yaş altı kişileri sosyal medyadan uzaklaştırma konusunda yasal adımlar atıyor.

"Inside the funhouse mirror factory: How social media distorts perceptions of norms" (Sosyal medya norm algısını nasıl çarpıtıyor?) çalışmasında yer alan verilere göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar insan sosyal medya kullanırken, ortalama bir kullanıcı günde yaklaşık 2,5 saat çevrim içi zaman geçiriyor.

Çalışmaya göre, kullanıcıların günlük haber akışı tüketim uzunluğu, 93 metrelik Özgürlük Heykeli'nin yüksekliğine yakın oldu. Sosyal medyada kullanıcılar günlük olarak tahmini 300 fit (yaklaşık 90 metre) haber akışını rastgele kaydırıyor.

Sosyal medyada neden bu kadar zaman harcanıyor?
Başta Meta, TikTok ve X olmak üzere birçok sosyal medya platformu kullanıcıların dikkatini çekmek için algoritmalarını bağımlılık yapacak şekilde geliştiriyor.

Algoritmalar, kişiselleştirilmiş içerikleri seçerek kullanıcıları kaydırmaya devam ettiren geri bildirim döngüleri oluşturuyor.

Bu algoritmalar, kullanıcı etkileşimini en üst düzeye çıkaran içerikleri tahmin etmek ve önceliklendirmek için davranışsal verilerden yararlanıyor, genellikle yenilik ve ödül gibi psikolojik tetikleyicilerden faydalanıyor.

Devamlı olarak dopamin salgılatan içeriklere maruz kalmak, birçok araştırmacının davranışsal bağımlılık olarak tanımladığı bir duruma yol açarak, kullanıcıların bağlantıyı kesmesini giderek zorlaştırıyor.

Dikkat süresi giderek düşüyor
2000'de yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir insan yaptığı işe 12 saniye odaklanabilirken, Microsoft tarafından 2013'te yapılan araştırmaya göre, bu sürenin 8 saniyeye kadar indiği ortaya çıktı.

Bu da insanların, odaklanma süresi 9 saniye olarak ölçülen Japon balıklarından daha az bir süre odaklanabildiğini gösteriyor.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”