Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamında, Karadeniz yaylalarının birbirine bağlanması amacıyla 'Yeşil Yol' projesi hazırlandı. Proje ile Samsun, Ordu, Giresun, Tokat, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin yaylalarının 2 bin 600 kilometrelik yol ağı ile birbirine bağlanması planlandı. Yaylalarda kesintisiz, kolay ve konforlu ulaşımın sağlanmasının amaçlandığı projede, 7 metre genişliğinde gidiş-geliş tek şerit olarak beton ve asfalt yol yapıldı. 9 ilin yaylaları ve turizm merkezlerini üst kottan birbirine bağlayan ve sona gelinen ‘Yeşil Yol'un tamamlanmasıyla yeşile yolculuğun başlanması amaçlandı.
GEÇEN YIL YENİDEN BAŞLAYAN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Yeşile yolculuğa çıkacakların, sahile inmeden yüksek rakımlı bölge yaylalarını zaman ve yakıttan tasarruf ederek gezebilmesi de hedeflenen projenin yapımına başlanılmasının ardından TEMA Vakfı, planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 2011 yılının Aralık ayında Danıştay'da dava açtı. Dava kapsamında 2013 yılının Kasım ayında Danıştay üyeleri ile birlikte aralarında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim görevlilerinin de yer aldığı bilirkişi heyeti, Doğu Karadeniz'de 36 noktada 3 gün süreyle inceleme yaptı. Yapılan incelemenin ve hazırlanan bilirkişi raporunun ardından Danıştay İdari Dava Daireleri, bilirkişi raporlarına dayanarak 16 Ekim 2019 tarihinde Çevre Düzeni Planının 'yürütmesini durdurma' kararı verdi.
28 Nisan 2021 tarihinde projeyle ilgili tekrar değerlendirme yapan Danıştay, yaylalara ulaşım sorunlarının yaşandığı kanaatine vardı. Danıştay 6’ıncı Dairesi’nce yapılan değerlendirmeler sonucu 'yürütmeyi durdurma' kararı kaldırıldı. Yaylalara kolay ulaşımın yanı sıra çevre düzeni planı ölçeğinde yaylalarda yapılaşmalara neden olmayacağı sonucuna varılan projede, geçen yıl yeniden başlayan çalışmalar devam ediyor.
‘2 MİLYAR 820 MİLYON TL GİBİ BİR RAKIMI BU SAHADA HARCADIK’
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, bugüne kadar yapılan çalışmalarda proje için 2 milyar 820 milyon TL harcandığını belirterek, “Turizm Master Planı çerçevesinde yaptığımız çalışmaların önemli bir detay çalışması da Tokat’tan Artvin’e kadar olan Yeşil Yol ile ilgili çalışmamız. Proje kapsamında 4 bin 661 kilometre yolun 1745 kilometresi karayolları ağında olup, 2 bin 885 kilometresi de hem özel idarelerin hem de büyükşehir belediyelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır. Biz özellikle DOKAP idaremiz olarak 2 bin 885 kilometrelik kısmında önemli çalışmalar yapmaktayız. Bugüne kadar bu çalışmalarla ilgili 2013-2023 yılları arasında bugünkü rakamlarla 2 milyar 820 milyon TL gibi bir rakımı bu sahada harcadık” diye konuştu.
‘YÜZDE 55’LİK KISMI TAMAMLANDI’
Gültekin, “Proje kapsamında bu zamana kadar 723 kilometresi altyapı imalatı, 621 kilometresi de üstyapı imalatı, bunun ile birlikte 15 adet köprü yapımı tamamlanmıştır. Totalde bakıldığında 2023 yılındaki ödeneklerimizin de harcanması ile birlikte yüzde 55 seviyelerinde Yeşil Yol ile ilgili imalatımız bitmiş bulunmaktadır. Yüzde 45’lik kısmı ile ilgili de hem özel idarelerle hem büyükşehir belediyelerimiz hem de DOKAP idaremiz olarak proje üzerinde değerlendirmelerimiz, çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
‘TURİZM EKSENİNDEKİ DESTİNASYONLAR İÇİN AYRI ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, bölge turizmi yapılacak olan çalışmalarla ilgili ayrı bir çalışma yürütülmesi için kendilerine talimat verdiğini ifade eden Gültekin, “Bölgemize gelen Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ile Rize ve Trabzon programlarında birlikteydik. Konu ile ilgili bizden brifing aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcımız, hem yolun tamamlanması hem de turizm eksenindeki yapılacak çalışmaların, destinasyonların bir an önce toparlanması ile ilgili ayrı bir çalışma yürütülmesi ile ilgili bize talimatı oldu. Bu doğrultuda önemli çalışmalar yürütmeye başladık. Bugüne kadar yürütüyorduk ama bundan sonra daha hız vereceğimiz çalışmaların içerisindeyiz şu anda” dedi.
‘YEŞİL YOL BÖLGE TURİZMİNİ HAREKETLENDİRDİ’
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, ‘Yeşil Yol’ ile birlikte bölge turizminin hareketlendiğini de söyleyerek, “Bizim bir Turizm Master Planımız var. 2018 yılında bu plan devreye girdi. Bugüne kadar yaylaların birbirine bağlanması, güney-kuzey aksı ve doğu-batı aksı eksenindeki yapılan çalışmaların, bölgedeki farklı turizm destinasyonlarına gidilmesine, gezilmesine ve orada turizm hareketliliği yaşanmasına ciddi bir katkısı oldu. Özellikle illerimizin turist hareketliliği ile ilgili, yerli ve yabancı turistlerin gelişleri ve gidişleri ile ilgili önemli rakamsal artışlar var. Pandemiden sonra bölgede özellikle Doğu Karadeniz’de Artvin, Rize, Trabzon’da yatak kapasitelerimiz ile ilgili sorgulanmalar başladı. Yani nitelikli yatak sayımız yeterli değil. Aynı turizm hareketliliğin şimdi Giresun’a, Ordu’ya, Samsun, Tokat’a, Çorum’a, Amasya’ya yansımaları var” ifadelerini kullandı.
Kaynak: DHA
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.