Son Dakika Haberler
3 Nisan Cuma CORDOBA(Kurtuba)
Seyahatimizin en önemli noktalarından birine Kurtuba ya sabah kahvaltısının ardından hareket ettik. Malagaya tahminen 1,5 saatlik bir mesafede. Kurtuba camiine giriş saatli ve randevulu olduğu için hiç mola vermeden yola devam ettik. Yol boyu zeytinlikler gördük. Çok düzenli ve bakımlıydı. Aralarından araç geçecek şekilde dikilmişlerdi. Gözün görebildiği kilometrelerce zeytinlikler. Bu arada rehberimiz İspanaya nın dünyanın bir numaralı zeytinyağı üreticisi olduğunu söyledi ki bunun anlaşılır yanını bizzat müşahede ettik.
Cordoba,tarihteki adıyla Kurtuba Endülüs Emevi devletine başkentlik yapmış bir şehir. Bugün 320.000 civarında merkez nüfusu olan ,ama Kurtuba Camiinden dolayı bolca turist alan,turizm ve tarım şehri.Girişte otobüsümüzden indik.yürüyerek bir süre devam ettk.
Quadalkivir(vadi el kebir) nehri üzerindeki roma köprüsünü geçerek KURTUBA CAMİİNE ulaştık. Kurtuba nın düşmesinden sonra şimdi pırıl pırıl akan bu nehrin. Kurtuba kütüphanesinin kitaplarınnın atılmasından dolayı mürekkep,ve müslümanların kanlarından dolayı kırmızı aktığı söylenir.
Endülüsün başkenti olan Kurtuba da 4 bine yakın camii mescit varken bugün bunlarda hiç bir iz kalmamış. Yalnızca ulu camii de denilen 100.000 kişilik Kurtuba camii ayakta. Camiinin yapımına 785 yılında başlanmış.150 yıl boyunca eklemeler yapılarak 24 bin metrekarelik bir alana ulaşmış. Yapımında orda bulunan roma sütunları dahil bütün ele geçen malzemeler bir bütünlük içinde kullanılmış. Şam daki emeviye camii ne benzetilmektedir(şu an Emeviye camii ne halde acaba).
Taş ve tuğlaların birlikte kullanıldığı kemerler çift sıra halinde farklılık arzetmektedir. Uzaktan bakıldığında bir tüneli andırmakta. Kurtuba şehri düştükten sonra 1236 da İspanyollar burayı kiliseye çevirmişler. 16.yy da iç kısmında bazı bölümleri yıkarak bir de katedral inşa etmişler.Minaresinin çanı taşıyamayacağını düşünerek etrafına bir kule yaparak çan takmışlar.
Kurtubanın daracık sokakları içinde İŞKENCE MÜZESİNİ gezdik.Bu batılılar inanılmaz insanlar.Engizisyon sırasında müslümanlara,yahudilere,hristiyan olmayanlara uyguladıkları işkencelere ait alet ve edevatları sergiliyorlar müzede.İnsanın bir insana yalnızca inancından dolayı yaptığı zulümlere inanamıyoruz.
ROGER GARAUDY nin evine sığınıyoruz.Roger Garaudy bilindiği gibi Fransız Komünist partisinin önde gelen teorisyenlerinden olup Fransa da milletvekilliği, senatörlük, bakan yardımcılığı, meclis başkvekilliği görevleri yapmış ünlü bir insanken 69 yaşında Filistinli gazeteci Selma Nureddin ile tanışıp müslüman olmuş ve onunla evlenmişti. Burada Selma Hanımla eski bir endülüs evini restore ederek müze ev gibi bir mekan inşa etmişler.2012 yılında vefat etmesine rağmen eşi Selma Hanım halen burada yaşamaya devam ettiğini öğreniyoruz.Hem Selma Hanımı hem evi ziyaret etmek istedik ama maalesef Selma Hanım şehir dışındaymış. Ama biz doya doya bu müze evi gezdik. dinlendik. nefes aldık.
Cuma namazını Tika tarafından restorasyonu yapılan küçük bir camide İspanyolca hutbe ile eda ettik. Camiinin resmi imamı varmış.
Hemen yakındaki bir kafe işletiyor aynı zamanda namaza kadar burda oturduk ve yine o faslılara ait olduğu anlaşılan değişik ot çayından içtik. Serbest zamanda sabahki kalabalık olmadan o sokakları tekrar dolaştık. İkindi vakti olmuştu. Vadiülkebir nehri üzerindeki Roma köprüsünden karşıya geçerek bizi bekleyen otobüsümüze bindik ve Malagaya otelimize intikal ettik.Kurtuba tarih boyunca pek çok alim,edebiyatcı ve sanatcı yetiştirmiştir. Bunlarda bazıları şunlardır.dinler tarihçisi İbn i HAZM,Maliki fakihi İbn i RÜŞT,Müfessir El KURTUBİ,Yahudi filozof İbn i MEYMUN,Hay bin Yekzan ın yazarı İbn i TUFEYL ilk akla gelenler arsında.Yine ilk katarakt ameliyatını yapan Muhammed El GAFİKİ ki adına yapılan heykelin önünde kendisini yadettik.Bugün İspanya da gözlükcülük bu alimin adıyla anılmaktadır.