Son Dakika Haberler
Ülkeyi gezip dolaşırken;
-Yolların, caddelerin eskimiş olduğunu gördük, çokça yamanmış caddeler gördük…
-Evlerin çoğunun boya istediğini, görüntünün kötü olduğunu gördük.
Bu görüntüler işlerin pek de yolunda olmadığını gösteriyor gibi…
Hayat müthiş pahalı. Buranın ABD’den daha pahalı olduğunu duymuş da inanmamıştık. Ama doğru. Tren biletleri çok pahalı. 1 paket sigara 10 pound… Balık-patates-içecek 8 pound. Victoria İstasyonu’ndan London Bridge’e kadar taksi ücreti: 15 pound… Lokantada bir çorba bir ana yemek bir içecek 10 poundun altında tutmuyor…
Brighton şehir merkezinin yakınlarında Western Road üzerinde berbere gittim. Adı “Bodrum”. Sahibinin “Türk” olduğunu düşünerek. “Kürt” çıktı. Irak kürtlerindenmiş. “Burası daha önce Türklerindi, biz satın aldık” dediler. Saç sakal traş için de 17 poundumu aldılar.
Bu fiyatları okuyunca “makul” “eh Türkiye’deki fiyatlar gibi” denebilir. Ancak 1 Paund’nun yaklaşık 4 TL’ye eşit bir para olduğu düşünülünce “Birleşik Krallıkta fiyatların Türkiye’ye göre 4 katı civarında daha pahalı olduğu” anlaşılır.
Asgari ücretin 600 pound olduğu; market, lokanta gibi yerlerde çalışanların saat başına 5 pound yani aylık 800-900 pound civarına para kazandıkları bir ülke burası. Böyle olunca buradaki insanların nasıl geçindikleri sorusuna kafamda cevap bulamadım doğrusu.
Son Değerlendirme
Kendisine “Büyük Britanya”, “Birleşik Krallık” gibi isimler koysa da artık bu cafcaflı isimleri hakedecek bir ülke yok karşımızda.
Kala kala 60 milyon nüfus kalmış elde.
Bunun da 10 milyon civarı İskoç ve Galler’e ait. Onlar da Krallığa pamuk ipliği ile bağlılar. Koptular, kopacaklar.
Çoğu daha önceden kopmuş: Hindistan’ı, Hong-Kong’u, Afrika’daki sömürgeleri, ABD’si, Mısır’ı…
Buralardan hortumlanan kaynaklar, paralar kesilmiş.
Gittiğimiz ülke, parçalanmanın ve geriye gidişin devam ettiği bir ülkedir. Bu ülke “Commonwealth of Nations” ismi altında eski sömürgelerini birarada tutarak gücünü korumaya devam etmek istiyor. Nafile.
Hala eskinin güçlü İngiltere’si olduğunu düşünerek AB’nin önemli ortak politikalarına kafa tutuyor, onların dışında kalıyor. Ancak dünya dengeleri değişiyor. Birleşik Krallık, İngiltere Krallığı’na dönüşecek gibi yakın bir gelecekte. Bu Krallığın gücü de eskisine göre son derece sınırlı olacak.
İzlenimlerimi, üç haftalık İngiltere gezimin bundan sonraki yaşantımda daha titizlikle uyacağım üç alışkanlık kazandırdığını not ederek bitirebilirim:
-Günlük yürüyüşlerimi aksatmamak,
-Akşam 8’den sonra yemek yememek,
-Yine günlük içtiğim 3 sigaradan sonuncusunu akşam 8’den sonraya bırakmamak.
Prof. Dr. Nurettin Bilici
Çankaya Üniversitesi, Hukuk Fakültesi
Web Sitesi: http://www.nurettinbilici.com.tr
.
Bu Dizideki Diğer Yazılar
Bu Dizideki Diğer Yazılar