Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Güle oynaya camiye gel

16 Temmuz 2018
Alışkanlıklar, zamana yayılmış özellikle tekrara bağlı kazanılmış davranışlardır. Çocuklar da yetişkinler gibi alışkanlıkları ile yaşar. İnsan, yaratılışı gereği doğum itibari ile bir takım alışkanlıklar edinmeye başlar. Bu nedenle oluşmasını arzu ettiğimiz  olumlu alışkanlıklar çok erken yaşlarda kazandırılmaya başlanmalıdır.  Alışkanlıklar bir kere yerleşti mi anne baba olarak çocuklarımıza emirler yağdırmak zorunda kalmayız. Peki küçük yaşta kazanılması gereken alışkanlıkları nasıl kazandıracağız?
Çocukların temel alışkanlıklarının şekillenmesinde aile ortamı, çocuğun yetiştiği çevre, okul öncesi eğitim ve okul sürecinin katkısı her zaman mevcuttur.

Olumlu bir davranışı kazandırmak ya da olumsuz bir davranışı değiştirmek sabır ve emek isteyen bir süreçtir. Çocukların alışkanlıkları sadece uyku düzeni, tuvalet alışkanlıkları, öz bakım becerileri, beslenme alışkanlıkları ve ders çalışma alışkanlıklarından ibaret değildir. Çocuğun manevi yönden erken yaşlarda alışkanlık kazanması diğer tüm alışkanlık kazanımlarından daha önemlidir.

Alışkanlılıkların kazanılmasında çok farklı yöntemler kullanılabilir. Belirlenen ve uygulanan yöntem işe yaradığı sürece bir sorun yoktur. Ancak çocuk bazı yöntemlere direnç gösterebilir, hatta benimsenmeyen  yöntem nedeniyle çatışma yaşanabilir. Alışkanlıkların
kazanılmasında izlenilecek yöntem çok doğru seçilmeli ve çocuklar tarafından da tasvip edilmelidir. 

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 7-14 yaş aralığındaki çocuklara yönelik hayata geçirdiği “Güle Oynaya Camiye Gel” projesine yaklaşık 60 bin çocuğun, özellikle sabah namazlarına camiye cemaate devam etmek üzere kayıt yaptırdıklarını yetkililerden öğrenmiş bulunmaktayım.  Temmuz- Ağustos aylarında toplam 40 gün sabah namazına camiye devam edenlere verilecek olan  bisiklet ödülüne gösterilen bu ilgi de yöntemin doğruluğunun en büyük göstergesidir. Çocukların yüzlerindeki tebessüm de  bu yöntemin doğruluğunu desteklemektedir. 

Özellikle sabah namazına cemaatle devam etme alışkanlığının kazandırılması çocukların fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır. Zira sabahın erken saatlerinde kalkıp abdest almak ve cemaatle namaz kılmak üzere camiye gitmek güçlü bir irade gerektirir ve istenildiğinde bazı şeylerin yapılabileceği güvenini kazandırır. Çocuk güne erken saatlerde başlamanın haz ve bereketini hisseder. Camiye devam ederek akranları ve büyükleriyle daha çabuk kaynaşır,  kolayca sosyalleşir.
Diğer taraftan erken saatlerde namaz için bile olsa yapılan fiziksel aktivite sağlıklı nesillerin oluşmasına katkı sağlar. Zira çağımızın hastalığı olan obezitenin en önemli nedeni fazla yeme alışkanlığı ve fiziksel aktivite yetersizliğidir. 40 gün sonunda ödül olarak  verilecek olan bisiklet sayesinde çocuklar düzenli egzersiz yapma alışkanlığı da kazanacaktır. 

Bisiklete binmek,  bedenin birçok organını çalıştıran verimli bir egzersiz türüdür. Erken yaşlarda kazanılan bisiklete binme alışkanlığı sayesinde, ileriki yaşlarda da gereksiz yere motorlu taşıt kullanılmayacak,  bu da doğanın yapısının korunmasına da katkı sağlayacaktır. 
İnsülin direnci, obezite, şeker hastalığı, kanser, hipertansiyon ve kalp damar hastalığı gibi birçok hastalığın temelinde düzenli olarak egzersiz yapmamak yatmaktadır. Bisiklete binerek spor alışkanlığı kazanan gençler bu tür hastalıklardan kendilerini koruyabilecektir. 
Beden ve ruh sağlığı yönünden tam donanımlı yetişen gençlere ileriki dönemde sağlık harcamaları da daha az yapılacaktır. Spor sayesinde meşguliyet kazanan ve bu yolla negatif enerjisini atan gençler, sigara, alkol, madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan da kendini kolayca koruyabilecektir. 

“(Resulüm!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor.” Ankebut- 45
Bütün bu nedenlerle sabah namazına 40 gün cemaate devam eden çocuklara verilecek olan bisiklet kampanyasını bir hekim olarak destekliyorum. Bu kampanyayı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın  Uğur İbrahim Altay Beyefendi’ye Konyamız adına çok teşekkür ediyorum.

Ümit ediyorum ki bu güzel yaklaşım tüm Türkiye’ye ilham kaynağı olur.


 
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Mustafa Tarakçı

    Bu hususta sayın hekimimize katılıyorum bu ve bunun gibi projelerin desteklenmesi sayılarının artırılması gelecek nesiller icin cok faydalı olacaktır ilave olarak bu projelerin sadece Konya ilimizde degil diğer tüm illerimizde de uygulanması gerektiğini düşünüyorum hem ahiret hem de dünya hayatı icin cok anlamlı ve yararlı bir proje yapandan ve katılanlardan Allah razi olsun...

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English