Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Yaz aylarında sıvı alımı

05 Haziran 2015

Yaz aylarıyla birlikte artan hava sıcaklıkları, birtakım sağlık sorunlarına neden olabilmektedir, Özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, koroner kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarında artış gözlenmektedir. Sıcaklığın etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı nedeniyle bayılma hissi, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilmektedir.
     Ayrıca sıcaklıktan çocuklar, yaşlılar, hamileler, böbrek hastaları ve şeker hastalığı olan bireyler daha fazla etkilenmektedir. Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenmeyle birlikte yeterli miktarda sıvı ve mineral alımı  son derece önemlidir.
     Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında da önemlidir. İlaveten su, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal olayın gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır.
     Sıvı alımı ihtiyacı yaşa, vücut boyutuna, fiziksel aktivite düzeyine, sağlık durumuna, gıda alımı düzenlerine ve nem ile sıcaklık gibi çevre koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı alınmalıdır. Toplam su alımının %80’i içme suyu ve diğer içeceklerden, geriye kalan %20’si yiyeceklerden karşılanmaktadır. Sıvı alımının karşılanmasında kafeinli, gazlı ve asitli içecekler ve kahve yerine doğal su, meyve suyu, süt ve ayran gibi içecekler tercih edilmelidir. Belirli meyveler, sebzeler, çorbalar ve süt ürünleri dahil olmak üzere yiyecekler de vücudun su gereksinimini karşılamaya katkı sağlayabilir.
     Yaz aylarında sıcağın etkisiyle bakteriyel ve viral kaynaklı enfeksiyon ajanları kolayca çoğalma fırsatı yakalamaktadırlar. Bu nedenle temiz su kaynaklarının tercih edilmesi büyük öneme haizdir. Özellikle rota virüslerden kaynaklanan ishaller, bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülebilmektedir. İshal ve fazla terleme gibi durumlarda normal gereksiniminden daha fazla sıvı ve mineral ihtiyacına gereksinim vardır.
     Egzersizle hem terleme yoluyla, hem de verilen nefesle buhar yoluyla sıvı kaybı olmaktadır. Egzersiz zorlu ve uzun olursa ve ortam sıcaksa sıvı kaybı da daha fazla olmaktadır. Kaybedilen sıvı hızla telafi edilmezse, fiziksel performansı önemli ölçüde olumsuz yönde etkiler. Düşük seviyeli sıvı kayıpları bile baş ağrısı, uyuklama ve genel dikkat eksikliğine neden olabilir. Sıvı alımı ileri düzeyde azaltıldığında, kalbe, beyne, kaslara ve diğer tüm önemli organlara kan akışı bozulur. Hayati organlara giden kan ne kadar azalırsa, organlar o kadar az oksijen alır. Sonuçta organlar normal görevlerini yerine getirmekte güçlük çeker. Dolayısıyla sürekli az sıvı tüketen kişilerin böbrek, zihinsel işlev, sindirim sistemi ve hatta kalp sağlıkları uzun dönemde risk altındadır.
     Ramazan’ın yaz aylarına rastladığı bu günlerde yeterli ve düzenli sıvı alımı da önem arz etmektedir, İftardan itibaren sahur sonuna kadar su, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi sıvı içeceklerden yeterince alınmalıdır. Bu süre boyunca kilo başına en az 30 mililitre suyun ( erişkinler için toplam 2- 2,5 lt) tüketilmesi gerekir. Asitli, fazla şekerli ve gazlı içecekler yerine komposto tercih edilmelidir. Bitki çayı (kuşburnu, adaçayı, ıhlamur) ve normal çay da tüketilebilir. Sahurda tek seferde çok fazla su alımı, boşaltımı hızlandırdığı gibi, sahur sonrası şişkinlik ve uykunun kaçmasına neden olur.
     Susuzluk algısına göre hareket edilmesi, her zaman doğru miktarda toplam su alımını garanti etmez. Susuzluk algısı yaşlandıkça yaşa bağlı olarak gittikçe daha az duyarlı hale gelir. Bu duruma bir de çoğu yaşlının fiziksel olarak genelde yorucu bulduğu düzenli tuvalete gitme durumundan kaçınmak için sıvı alımını bilerek kısıtladığını eklersek, yaşlılarda sıvı kaybı riski daha fazladır. Yeteri miktarda sıvı alımı cilt sağlığı konusunda da büyük önem taşır; su cildin nemli ve dolgun kalmasını sağlar.
     Bütün bu nedenlerle su yaşamın temelidir; günlük sıvı alımımızı kontrol edip az sıvı almışsak, susama hissi olmadan da ilave su almamız gerekebilir. Yazımı bir atasözümüzle bitirmek istiyorum, Aç ölmez gözü kararır, susuz ölmez benzi sararır.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Adem KARACA

    Kendileri çok çalışkan ve başarılı bir doktordur. Verdiği bilgiler çok verimli kendisine teşekkür eder başarılar dilerim.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English