Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Bayram Tadında Bayram

07 Ağustos 2013

Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı’nda adından da anlaşılacağı gibi bayram ziyaretlerinde misafirlere her türlü şekerli tatlılar ikram edilir. Ancak bir ay süren Ramazan ayı boyunca günlük iki ana öğün yaptığımızdan metabolizmamız hızını yavaşlatmış ve yeni beslenme sürecine Ramazan’ın son haftalarında iyice uyum sağlamıştır. Hatta çoğumuz Ramazan’ın son günlerine doğru daha kolay oruç tuttuğumuzu ve daha az susadığımızı söyleriz. Bu tamamen organizmanın açlığa uyumunun fizyolojik bir sonucudur.

Uzun süre aç kalan vücudumuz fazla enerjileri depolamaya daha fazla meyil ettiğinden Ramazan’dan sonra beslenme son derece önemlidir.
Bayramlarda hamur tatlıları, şekerler ve şekerli içecekler hemen her evde misafirlere ikram edilir. Bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen yüksek kalorili yiyecekleri fazlaca tüketmek hızla kilo almamıza ve sağlığımızın bozulmasına neden olabilir.

Normal vücut aktivitesi yapan sağlıklı bireylerde günlük kalori ihtiyacı boya, kiloya,  yaşa, cinsiyete, yapılan işe ve diğer sebeplere bağlı olarak değişmekte olup, bayanlarda yaklaşık 1700 -2200 kalori, erkeklerde 2250 -3000 kaloridir. Günlük kalori ihtiyacının karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitamin ve minerallerden dengeli olarak karşılanmasında yarar vardır.

Ramazan Bayramı’nda en çok şeker ve şekerli tatlılar ikram edildiğinden, bu tatlıların kalori miktarlarını kısaca belirtmekte yarar vardır;
Baklava, şekerpare, kadayıf ve kalbur bastı gibi hamur tatlılarının şeker ve yağ oranı yüksektir. Yağ ve şeker muhteviyatına göre hamur tatlılarının porsiyonu yaklaşık olarak 400- 600 kalorilik enerji içerir.

Sütlü tatlılar, kazandibi, sütlaç, muhallebi, puding, güllaç ve tavukgöğsü porsiyonunda yaklaşık olarak 200 -250 kalorilik enerji içerir.
Bayramda ikram edilen 1 çikolata yaklaşık olarak 10 gr kadardır ve 40 -50 kalori içerir, 1 bayram şekeri yaklaşık 8 gr gelir ve 30 -35 kalori içerir,  1 büyük lokum yaklaşık 15 gr kadardır ve 50-60 kalori içerir.

Bayram ziyaretinde aldığımız bir porsiyon şekerli hamur tatlısının vermiş olduğu 400- 600 kalorilik enerjiyi harcayabilmek için, yaklaşık 50 dakika Bisiklete binmek veya 60 dakika basketbol oynamak veya 70 dakika bahçe işlerinde çalışmak gerektiğini vurgularsak konunun önemi daha iyi anlaşılmış olur.

Bütün bu nedenlerle,  zor olsa da hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü olanları tercih etmemizde yarar vardır. Sütlü tatlıların porsiyonunda hem daha düşük kalori vardır, hem de içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle vücut sağlığımız için daha yararlıdır.

Bayrama sabah hafif bir kahvaltı ile başlanmalı, öğle yemeği ve akşam yemeğinde çorba, salata ve zeytinyağlı sebze türleri tercih edilmelidir.
Bayramda günlük su tüketimini artırmak, hem metabolizmanın hızlanması, hem de mide barsak sistemimizin düzenli çalışması için önemlidir. İlaveten, şekerli ve asitli meşrubatlar yerine taze sıkılmış meyve suları, kompostolar, ayran ve bitki çayları tercih edilmelidir.

Bayramda kahve ve çay aşırı miktarlarda tüketildiğinde,  uykusuzluk, mide barsak problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Bir günlük dahi olsa diyabet ve kalp damar hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar yapmakta oldukları diyetlerini kesinlikle bozmamalıdır. Yetişkinlerin şekerli ve yağlı yiyecekleri fazla tüketmeleri, Obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sonuç olarak, bayramı sağlık sorunu yaşamadan bayram tadında geçirmek için ikramlarımızda aşırılığa gitmememizde yarar vardır.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English