Takım Çalışması Ve Liderlik Becerileri Eğitimi
16 Ağustos 2017
Geçtiğimiz hafta sonu Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Konya Belediyeler Birliği ile Şube Müdürü olarak görev yapan personele yönelik Afyonkarahisar da Eğitim Semineri düzenlemiştir. Takım Çalışması ve Liderlik Becerileri Eğitimi konularında çok özlü ve güzel bir Eğitim Semineri, Akademisyen Ahmet Şahin Akbulut tarafından sunulmuş olup, karşılıklı soru cevap ve katkıların sağlandığı pozitif bir eğitim semineri gerçekleştirilmiştir. Eğitim Seminerinin faydalı olacağını düşündüğüm bir özetini siz değerli okuyucularıma aktarmak istiyorum:
YÜKSEK MOTİVASYONLU TAKIMLAR "GÜÇLÜ DALGALARIN AHENGİ”
TAKIM DEYİNCE! "En ileri teknolojide dâhil olmak üzere hiçbir şey, ortak bir hedefe ulaşmak amacıyla hayretle, hevesle çalışmakta olan insanlar kadar güçlü değildir. İster bir ordu, ister bir millet veya bir şirket olsun, insanlar ortak bir amaç için çalıştıkları ve bu amaca ulaşmalarına yardımcı olacak güce ve araçlara sahip oldukları zaman onları hiçbir şey engelleyemez.”
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: Verimli iş birliği, ahenkli bir takım kurulabildiği takdirde gerçekleşebilir. Yönetimde başarı aynı zamanda bir takım işidir. Verimli bir işbirliğinin temelinde takımın birbirine güveni vardır.
TAKIM OLMAK: Gruptan farklı olarak, paylaştıkları amacı elbirliğiyle en verimli şekilde gerçekleştirmeye çalışan insanların oluşturduğu bir birliktir.
TAKIM BİLİNCİ: Birbirine bağlanmış ve kenetlenmiş üyelerden oluşan takımlar "TAKIMDAŞLIK” bilincine ulaşmış demektir.
TAKIMDA OLMASI GEREKENLER: AMAÇ ODAKLILIK; Takım üyeleri amaçları ne kadar benimsemiş ve paylaşılmışsa, başarı o kadar fazla olur. DOĞRU ÜYELER; Doğru bilgi, beceri ve tutuma sahip takımlar, üstün performans ortaya koyar. YÖNETİMİN KATILIMI; Amaçlara ulaşılırken yönetimin takımın çalışmalarını desteklemesi takımın başarısını artırır. ETKİLİ İLETİŞİM; Takım içerisinde pozitif tutumlu bir etkili iletişim olması beklenir. Bahse konu dört özellik olmazsa olmazlardandır.
Takım olurken neye ihtiyaç duyarız? Güven; İşini düzgün yapan, üzerine düşen görevleri yerine getiren, sözlerini tutan bir takım arkadaşına rahatlıkla güvenilebilir. Yapıcı İletişim; takımlar, düşüncelerini paylaşan, fikirlerini açıkça ortaya koyabilen, dürüst, diğer arkadaşlarına saygı gösteren kişilere ihtiyaç duyarlar. Aktif bir dinleyici olmalı; takımlar, karşısındakini anlayan, söylediklerini algılayan, başkalarının bakış açılarını ve düşüncelerini tarafsız bir şekilde gözden geçirebilen kişilere ihtiyaç duyarlar. Sorun çözmede başarılı olmalı; iyi takım arkadaşları sorunları çözmek için gönüllüdürler, problemler için birilerini suçlamaz ya da sorunu görmezden gelmezler. Başkalarına saygılı ve destekleyici olmalı; İyi bir takım arkadaşı, diğer takım üyelerine adil ve saygılı davranır, karşısındakini dinler ve fikirlerine saygı gösterir.
MOTİVASYON; Kişileri, belirli bir amaca doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için gösterilen çabadır. Neler Motivasyonu Artırır? Tasarım yapmak, iş bölümü, görev dağıtımı, görev dönüşümü, sorumluluk vermek, hatalardan ders almak, bilgi vermek (geri bildirim), iş tatmini, iş kontrolü, çalışanların eğitimi, takdir edilme, takım çalışması gibi özellikler Motivasyonu artırır.
Motivasyon Nasıl Kırılır? Korku ve başarısızlık, önceliklerde değişim, belirsizlik, yalnızlık, kıskançlık, kızgınlık, hayal kırıklığı, bilinmeyenin korkusu gibi özelliklerde Motivasyonun kırılmasına vesile olur.
MOTİVASYON: İç Motivasyon; İstek enerjisi, Başarı kararlılığı, Çalışma şevki, Yaşam coşkusu, Sevgi, İlgi ile elde edilir. Dış Motivasyon ise; Çevrenin davranışı kontrol etmesi «gözlerin üstünde olması» Para, Ödül-Ceza, Statü, Eğitim ve Gelişim ile elde edilir.
LİDER NEDİR? LİDER KİMDİR?
Lider Yönetici Drucker'e göre: "Lider Yönetici astlarının potansiyelini ortaya çıkarmalıdır. Hatta onlar sayesinde iş gören değil, astlarının performansından sorumlu” olan kişidir.
Yönetmek bugüne, Liderlik geleceğe yöneliktir. Liderlik sergilediğiniz davranışlar, Yöneticilik mevcut süreçlerle ilgilidir.
FARKLI LİDERLİK TARZLARI
Eylem Merkezli Liderlik tarzı; görev, ekip ve fert odaklı olma açısından tanımlanabilir.
Liderlik Yatırımı Liderlik tarzı destek ve zorlama seviyesi açısından tanımlanabilir. Çok destek, Çok zorlama, Daha fazlasını ve daha iyisini yapmaları istenir. Sonucunda yüksek performans kaçınılmaz olur.
Sabit Zihniyet; Sabit, Vazgeçer, Faydasız, Kaçınırdır. Gelişimci Zihniyet ise; Uygulama sonucu kazanır, Kucaklar, Daha çok çalışır, Anahtar görevi görür, Araştırır ve yararlanır. Yeni liderlik becerileri edinmek için gelişimci bir zihniyete sahip olmanız gerekir. Kur'an ve Sünnet merkezli, Kendi Kutsal değerlerimizin her daim farkında olup, gereklerini yerine getirip, bilimsel yeni gelişmelerden, ortak akıldan istifade ederek hem dünyevi, hem de uhrevi konularda başarılı olmalıyız. İstiklâl Marşımızın Şairi Merhum Mehmet Akif Ersoy'un da güzelce ifade ettiği gibi;
Doğrudan doğruya Kur'andan alıp, ilhamı,
Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam'ı
LİDER YÖNETİCİ: Analiz eder, Taktik verir, Takip eder. Analiz Ederken; her bir ferdin başarısı önemlidir, sorunları irdelerken fert odaklı bakmak gerekir. Sorunlar üzerinde düşünmek yerine «çan eğrisi» şeklinde tüm grubu pozitif yönde ileri taşımaya çalışmak gerekir. Performansları irdelerken sadece bir döneme değil, genel performansı da göz önünde bulundurmak gerekir.
Taktik Verirken; ekibin dinamiklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Tecrübesi yüksek bir ekip, bilgi seviyeleri çok iyi, Motivasyonları düşük gibi… Herkesin birbirinin tecrübesinden faydalanmasını sağlar, Bireysel performans artırmak için taktikleri bireysel hazırlamak gerekir, Taktik verirken, kıdemi, performansı ve kişinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundur.
Takip Ederken: ANLIK TAKİP; Anlık psikolojileri ve gerçekleşenlerin gözlemlenmesi.GÜNLÜK TAKİP; Günlük işlerin raporlanması ve takibi.HAFTALIK TAKİP; Her hafta başında bir önceki haftaki işlerin takibi, Gelecek hafta yapılacak işlere hedef konulması. AYLIK TAKİP; Bütün bir ay yapılan işlerin takibi, bireysel ve ekip ile aylık durum değerlendirmesi, işlerin gözden geçirilmesi, bir sonraki ayların işlerinin gözden geçirilmesidir.
Davranışlarda Rol Model Olma. Hangi Liderlik Davranışının Etkisi En Büyüktür: Başkalarına ilham vermek ve onları motive etmek, sonuçlara güdülemek, stratejik bakış açısı, işbirliği, konuştuğun gibi davranmak, güven, başkalarını yetiştirmek ve desteklemek, irtibat kurmak, cesaret vermek…
EKİP OLUŞTURURKEN: Ortak hedeflere adanmış, görevlerini yaparken birbirlerine güvenen ve yüksek kalitede ürün veren insan topluluğu dikkate alınmalıdır. Yardımsever ve birlikte çalışmayı seven, ekip çalışmasını kolaylaştıran ve zorlaştıran taraflarının farkında olan, kolaylaştırıcı özelliklere daha az, zorlaştırıcı özelliklere daha fazla sahip olduğunu gösteren ekipler ortak hedeflere başarılı bir şekilde ulaşırlar. Lider tarafından, destekçi ve yönlendirici olarak tanımlanan liderlik tarzı personel kendini geliştirdikçe değişmek zorundadır.
Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen; Takım Çalışması Ve Liderlik Becerileri Eğitim Seminerini düzenleyen; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek, Konuşmacı Akademisyen Ahmet Şahin Akbulut, Genel Sekreter Hasan Kılca, Genel Sekreter Yardımcıları Abdülmelik Ötegen, Selim Büyükkarakurt, İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Ekiz, Şube Müdürü Ahmet Şardağ ve destek veren, emeği geçen, katılan bütün kardeşlerimize kalb-i şükranlarımı sunarım. Allah (c. c.), her birinden razı olsun.
Yorumlar
Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.