Kosova Priştina 13. Ufuk Turu -1-
26 Mayıs 2016
Konya Sivil toplum kuruluşları platformunun düzenli olarak 12 yıldır düzenlediği Ufuk Turu kurumsal bir kimlik kazanmıştır. 2016 Yılındaki 13. Ufuk Turu ilk defa yurt dışında 19-23 Mayıs tarihlerinde Kosova Priştina’da gerçekleştirilmiştir. Platform’un çatısı altında; Cemiyet, dernek, vakıf, sendika v.b. farklı düşüncelere mensup 160 kuruluş bulunmaktadır. Platform; farklılıkları bir zenginlik olarak görüp, olmazsa olmaz ortak kazanımların muhafazasının sağlanması ve ortak değerlerimizin üzerinde ittifakın temini için önderlik edip, örnek çalışmaları yaparak marka olmayı hedeflemiş bulunmaktadır.
Sivil Toplum Kuruluşları mensupları, gönüllüleri, genel olarak, hem dünya, hem de ahiret hayatında kurtuluşa, huzura kavuşabilmek için maddi ve manevi yönden büyük fedakârlıklarda bulunan, insanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır düsturunu kendilerine rehber edinmiş, Allah (c.c.)’ın rızasını kazanmak için çalışan güzel insanlardan müteşekkildir.
Konya ve kırkın üzerinde İl’den toplam 217 STK temsilcisi ile 19 Mayıs saat 19.00 da Konya havaalanından Kosova Priştina’ya yaklaşlık 2 saat 15 dakikalık uçuştan sonra ulaştık. Programın icra edileceği Otel’e yerleştik. Oda arkadaşı olarak Sürdürülebilir Çevre Derneği adına Şuayp Gökalp, İki Doğu- İki Batı Derneği adına katılan Yücel Kemandi kardeşlerimizle kalmamız plânlandığı için bizlerde büyük bir muhabbetle birlikteliğimizi sürdürdük. İlk günün sabahı oda arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız yürüyüşle Pirinayı, genel olarak gezme imkânına sahip olduk.
Programın Birinci Bölümü, 20 Mayıs Cuma günü saat: 10.00-12.00 arası 1. Oturum ve Açılışı ile başladı. Sivil Toplum Kuruluşları, Katılımcılar Tanışma ve Hasbihal programı gerçekleştirildi. Akabinde Cuma namazını Yaşar Paşa Cami’inde eda ettik. Yağmurlu bir gün olmasına rağmen hamdolsun, Priştinalı gençlerin yoğunluğundan da büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Cuma namazı sonrası yemek faslından sonra ise İkinci Bölüm’e geçildi. Saat: 14.00-15.30 arası Türkiye’den katılan 217 kişilik STK temsilcisi ve otuz civarındaki Balkan STK temsilcileri ile birlikte toplam, 300 üçyüz’ü aşkın kardeşimizin katıldığı program, Mehmet Emin Parlaktürk Hoca efendinin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. 13. Ufuk Turu açılış programına Kosova Çevre ve Planlama Bakanı, Kosova Müftüsü, Bakan Yardımcıları, Kosova Milletvekilleri, STK temsilcileri katıldı. Program, Protokol konuşmaları ile gerçekleştirildi.
Medeniyet Tasavvuru konulu Panel saat: 16.-18.30 arası; Prof. Dr. Önder Kutlu'nun yönetiminde, Prof. Dr. İbrahim Erol Kozak, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Prof. Dr. Mehmet Emin Köktaş, Prof. Dr. Saffet Köse ve Yurtdışı Akraba Toplulukları Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, İslam Medeniyeti konusunda görüşlerini dile getirdiler ve İslam Medeniyetinin özelliklerin sevgi merkezli geliştiğini, göçlerin medeniyete katkı sağladığını, yaşanan Zulümlere, ve adaletsizliklere en güzel çözümün İslâm da olduğu bütün yönleri ile irdelenerek anlatılmıştır.
İslâm Medeniyetine Yönelik Tehditler ve Fırsatlar konu başlıklı Panel, 3. Oturum 21 Mayıs Cumartesi günü saat:10.00- 12.000 arasında; Prof. Dr. Ali Akmaz'ın Yöneticiliğinde başladı. Panelde, Prof. Dr. Mesut Idrız, Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Asist. Prof. Dr. Tarik Quadır ve Prof. Dr. Ali Akpınar, İslam Medeniyetine yönelik tehditler ve fırsatlar konusunda görüşlerini açıkladılar.
Asist. Prof. Dr. Tarik Quadır, konuşmasında Batılıların yanlış bir İslam algısı içinde olduğunu belirterek özetle şunları söyledi:
"Batılılar, İslâm’ı ve Hz. Muhammed(s.a.s.) Efendimizi yanlış algıladılar ve yanlış anlattılar. İslam onlara göre, Hristiyanlığın bozulmuş şeklidir. Haşa; Hz. Peygamber'de yalancı Peygamberdir. İslam kadına baskı yapan, şiddete dayalı bir beşer ideolojisi olarak tanıtıldı ve gösterilmiştir. İslam dünyasındaki radikal grupların oluşması da, bu kötü algıyı devam ettirmiştir. Batının İslam’a bakışındaki olumsuzluklara rağmen, İslam batıda çığ gibi büyümektedir. Müslümanlar olarak takvayı yani Allah şuurunu gençlerimize aşılayarak aşırılıktan kurtulur, İslâm’ın istediği ideal Ümmet oluruz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), aşırılığı reddetmiş, daima orta yolu tercih etmiştir."
Devam edecek…
Yorumlar
Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.