Son Dakika Haberler

Şeydâ’nın Köşesi - Gülsüm Özkan

Şeydâ’nın Köşesi - Gülsüm Özkan

​Etik mi?

24 Mayıs 2021
Hemşire, doktora sordu:

-Hocam, birazdan gelecek hastanın işlemine şu kadar TL yazmışsınız, tam olarak ne yapılacak?

-Bu hastanın maddi durumu yok. Genç bir çocuk, saçının hastalıklı bölgesine PRP uygulayacağız. Artık öyle olacak..

Özel bir hastane olduğu için, ücretin detaylandırılması gereken bölümünde doktor, kendi inisiyatifine bırakılan yüzdeyi çok küçük tutarak bir genç hastasının hayati bir konu olmasa da; hayallerini, umutlarını, çoğaltıyordu.

Şahit olduğum konuşma içimi ısıttı. Hep duyarız ya; " hiç etik değil ya da etik bir duruş” diye… Hem iş, hem birey, hem de toplumsal etiği tam puan yükselten bir davranış izliyordum . Meselâ; bir doktorun, katil diye bir hastayı tedavi etmemesi etik değildir ama hayati bir konu olmamasına rağmen bir gence çare olmak ve bunu kolaylaştırmak.. İşte bu harika! Çok şık, çok güzel, çok etik .

Nedir bu etik ?Kullanımda, ahlak kavramıyla çok karıştırmamıza rağmen etik; biraz daha kapsamlı. İstenilecek bir hayatın araştırılması, anlaşılması belki… Yunanca karakter "ethos” kelimesinden türemiş . Özellikle son zamanlarda tüm konularda hayatımıza girdi ve sosyal etik, bireysel etik, iş etiği, bilişimsel etik, bilgisayar etiği gibi pek çok alanda kurallarını konuşturdu.

Etik; insanların saygı, sevgi, nezaket ve sorumluluk sahibi olmalarını geliştirmeleri demek. Nasıl davranmalıyım? Kendi çıkarlarımı en iyi nasıl korurum? Yerine,” nasıl doğru insan olurum” arayışı, çabası…

Ahlak, ülkelere, toplumlara göre değişebiliyor. Meselâ; otobüste yaşlı bir insana yer vermek, bizim kültürümüzde olması gereken zarafet ve merhamet. Avrupa'da böyle bir şey yapsan; belki de niye kalkıp yer verdi diye bakılır sana. Ama etik daha genel çerçeveli. Nerede olursanız olun, yaptığınız işin doğru, dürüstlük ve gizlilik içinde yapılması tüm kurumlar için iş etiğidir. Sorumluluk aldığı alanda güvenilir olmak, karakterli olmak, çalıştığı bünyedeki bilgileri asla; oradan ayrılmış olsa dahi satmamak altı çizilmiş genel kurallardır. Medyada bu daha da önem kazanır. Partiler, siyaset, kişiler üstü olması gereken kurumlarda; öncelikli sorumluluk, birey olarak kurumunuzdan habersiz tek başına yayın yapmamak, kendi çıkarlarınız uğruna kurumuna, devletine, milletine zarar vermemektir. İşte bu yüzden izlerken üzüldüğüm (AA) muhabirinin tavrı hiç etik değildi. Hangi meslekte olursak olalım; merhamet, sevgi ve saygı önceliğimiz, dürüstlük ve onurumuzu korumak karakterimiz, insana hizmetse aşkımız olsun...

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”