Son Dakika Haberler

Ali Ayvat

Ali Ayvat

​Ekonomik kriz çıkartmak için siyasi krize oynuyorlar…

19 Eylül 2024

Ekonomi yönetiminin herhangi bir programı yok dediler olmadı. Uluslararası yatırımcılar Türkiye’ye güvenmiyor dış kaynak girişi sağlanamayacak dediler tutmadı. Kredi derecelendirme kuruluşları üzerinden salvo yaptılar aynı yıl içinde üç kuruluş birden Türkiye’nin kredi notunu artırdı. Kredi maliyetleri artacak diyerek yaygara yaptılar kredi risk primleri düştü. Ellerinde tek bir senaryo kaldı oda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa haberleri üzerinden siyasi kriz çıkararak ekonomik krizin fitilini ateşleyip memleketi erken seçime zorlamak. Son bir yılda ekonomi yönetiminin aldığı kararlar kimlerin tekerine çomak sokup ballı kazançlarını engellediyse bu söylentileri çıkarıp yaygınlaştıranları da onların içinde aramak gerekir. Hep birlikte alınan kararlara bir göz atalım:

 

1-) KKM riski, kur riski ve bütçe açığı riski doğru yönetilerek enflasyonun kontrolden çıkmasının önüne geçilip istikrarsızlıktan para kazanan kesimlerin mamaları kesildi.

2-) Ticari olmayan IBAN hesaplarının vergi kaçırmak için kullanılmasını engellemek için kayıt dışılıkla mücadele başlatıldı.

3-) Cari açıktaki düşüşün 20 milyar doların altına inmesi, uluslararası bürüt rezervlerdeki artışla birlikte spekülatif döviz atakları önlendi.

4-) Şimdiye kadar vergi alınmayan çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirilerek bu şirketler vergi mükellefi yapıldı.

5-) Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınan kurumlar vergisi yüzde 30’a yükseltildi.

6-) Kur korumalı hesaplarda (KKM) şirketlere yönelik vergi istisnası kaldırıldı.

7-) Kurumlar vergisi yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı.

8-) Düşük vergi beyan eden sektörler incelemeye alındı.

9-) İkinci konutlara yönelik kredi imkânları zorlaştırıldı.

10-) Yatırım fonlarındaki istisnalar kaldırıldı.

11-) Selektif kredi uygulamasına geçildi.

 

Yukarıda sıralamış olduğumuz kararlara bakınca gelir piramidinin en tepesinde olan kesimlerin gelirlerini azaltacak uygulamalardır. İstisnalar kaideyi bozmamak üzere bunların sesleri gür çıkar. Toplumsal etki mekanizmaları yüksektir. Çoğunun gelirden ziyade konfor kayıpları vardır. Krizleri fırsata çevirmekte mahirdirler. Sayın Mehmet Şimşek üzerinden üretilen istifa haberleri boşuna değildir. Bazıları ekonomik kriz çıkartmak için siyasi krize yatırım yapıyorlar…

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”