Cengiz Numanoğlu Üstat Ahirete İrtihal Eyledi (İnsanda ölümsüzlük ölümle başlar)
30 Mayıs 2023
Dünyaya İmtihan edilmek için gönderildik. Bu hakikati hiçbir zaman unutmadan dünya hayatını çok iyi değerlendirmeliyiz ki ebedi hayatta kurtuluşa erebilelim. Ölüm ölmeyen hakikat olduğuna göre her canlının da ölümü tadacağını çok iyi bilip tefekkür ederek İslam’a uygun yaşamamız gerekir. Önemli olan her zaman nefs muhasebemizi yapmalı, kulluk görevimizi daha iyi yapmak için gayret sarf etmeliyiz. Geçen her günümüzü ve yılımızı hakkıyla değerlendirebildik mi? sorusuna cevap aramalıyız. Boşuna geçen günler ve yıllarımız için üzülmeli, Nasuh bir tövbe ile hayatımızı hakkıyla değerlendirmeye gayret etmeliyiz.
Cengiz Numanoğlu Üstat 29 Mayıs 2023 Pazartesi günü akşam saatlerinde dünya sürgününü tamamlayıp diyetini ödeyip ahirete irtihal eyledi, gerçek hürriyetine kavuştu. Rabbimiz, rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Üstadımızla, uzun bir süredir dostluğumuzun olduğunu bizi takip eden kardeşlerimiz bilmektedirler. İlk kitabım ‘Damıtılmış Damlalar’a ve dördüncü kitabım ‘Görünmeyen İki Düşman Biri Nefsin Biri Şeytan’a isimlerini verip, Takdim yazması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Merhum Cengiz Numanoğlu Üstattan çok şeyler öğrendim. O’nun Kur’an ve Sünnet merkezli şiirlerini bir çok yerde okuduğumdan bir çok arkadaşımız zatıma O’nun Konya Şube Başkanı derlerdi.
Üstadım Cengiz Numanoğlu’nu Bursa’da ve evin de birkaç defa ziyaret ederek, mikrodan makroya, çok önemli konularda, âyetlerin ışığında gönüllerimizin huzur ve mutluluğa kavuştuğu sohbetler gerçekleştirdik. ‘Görünmeyen İki Düşman Biri Nefsin Biri Şeytan’ isimli eserimin çok önemli olduğunu toplumumuzun büyük bir bölümünün bu hususlarda çok noksanlıklarının olduğundan uyarılmalarının önemini defalarca vurgulayıp herkese tavsiye etmiştir. Ayrıca, Konyamızın medarı iftiharı Kon Tv’de şiirlerinin yayınlanması görevi ile birlikte hiçbir ücret almayacağı konusunda beni yetkilendirdi. Kon Tv programcıları birkaç defa Bursa ya giderek Üstat ile ilgili yayınlar yaptı. ‘İz Bırakanlar’ Programı Yapımcısı Mevlüt Bayram hocam ve sponsoru Ahmet Kaya kardeşlerimiz ile Bursa ya beraber giderek çekimler yapıp yayınlanmasına vesile oldum.
Merhum Cengiz Numanoğlu’nun hayatı iki dönemden oluşmaktadır. Aslen Antalya Serik doğumlu olan Üstat Kıdemli Binbaşı rütbesinden emekli olduğu döneme kadar İslam’dan uzak bir hayat yaşamıştır. Bir çok sanatçıya söz yazmış, şiirleri bestelenmiştir. Kendi sesi de güzel olduğu için hidayet döneminden önce 45’lik bir plağı da bulunmaktadır. Üstat Bursa’da ikâmet etmekteydi. Emekli olduktan 6 altı yıl sonra 1988 yılında Kur’ân-ı Kerîm’le gerçek anlamda tanışınca hayatı değişmiştir. Kırk civarında işinin erbabı akademisyenden, Âlimlerden İslam’ı öğrenmiştir. 1993 yılında hac farizasını yerine getirmiş ‘Beytullah’ta Ben İsimli’ şiirinde yaşadığı manevi hazzın edebi güzelliklerle aktarılmasını sağlamıştır. Üstat ile tanışmamıza vesile olan da bu şiiri olmuştur. Babam Seyit Mehmet ERSÖZ doksanlı yılların sonlarında hac görevi için gittiği dönemde Beytullah’ta Ben şiirini duyunca hoşuna gittiğinden yazıp getirince, düzenleyip bazı köşe yazarlarına ve binlerce kardeşimize dağıtarak tanıtılmasını sağladım. Benimde yazdığım yazıma Üstadın beğenerek yorum yazması ve cep telefonunu vermesiyle dostluğumuz başladı. Çok sık aralıklarla arar yazdığı şiirleri bana okuyup görüşümü alırdı. Bazı şiirlerinde hem içerik hem de özü itibariyle yeniden gözden geçirip ince işçilik yapmasını söylediğim dönmelerde olmuştur. Ben onun onda biri değildim ama o’nun şahsıma olan sevgisi, mütevazi kişiliği sonucunda Ömer Lütfi Kardeşim gönlüm hep birinci kişi olarak seni arayıp istişare etmeyi istiyorum derdi. Üstadın arayabileceği onlarca kişi vardı ama çoğunlukla beni arardı. Her işini itina ile en güzel şekilde yapardı. En büyük destekçileri merhume eşi ve kızı Ceyda Numanoğlu idi. Sosyal medyasındaki paylaşımları estetik katarak oluşturan en güzel bir şekilde okunup paylaşılması için gayret gösteren kerimesi manevi kardeşim Ceyda hanımefendidir. Üstat İnsanlardaki mânevi şuuru uyandırmaya yönelik şiirler yazmıştır. Bütün şiirlerini topladığı kitabının adı da :‘ŞUÛR’ dur. Şiirlerinden bazıları; Ölüden Mektuplar, Kur’an Şiirleri, Na’at’ı Şerifler, O Büyük Mahkemede v.b. yüzlerce şiir ile birlikte yüzlerce beyitleri bulunmaktadır. Hakikaten her biri üzerinde ince işçilik yapılmış okunmaya değer özlü, değerlerimizi özetleyen şiirlerdir.
Üstat ölmeden önce ölmüş gibi kendini değerlendiren bir şairdi. Sosyolojik gözlem olarak da; söylemlerimizi eylemlerimizle, teoriklerimizi pratikle, ilimlerimizi irfanla, nankörlüklerimizi şükürle, zikirlerimizi fikirle, tarikatlerimizi hakikatle, zilletlerimizi izzetle süsleyip, desteklemek suretiyle iz’ân sahibi insanlar olmamız gerektiğini ifade eden Mü’mini Kâmil idi. Üstat Cengiz NUMANOĞLU’nun Ölüm ile ilgili birkaç beytini aktarmak istiyorum:
Allah'tan korkana, ölüm yâr gelir;
Ölümden korkana, dünya dar gelir.
Sende yoksa tefekkür, cehline akıl n'etsin?
Ne korkarsın ölümden? Sen ki zaten cesetsin!
Vesveseler kalbinde, imânı söndürmesin;
Sen ölümü öldür ki; o seni öldürmesin.
Ne tıbbî mûcizeler, ne estetik savaşlar;
İnsanda ölümsüzlük, ancak ölümle başlar..
Ölmeden ölene ölüm bir şölen,
Ölümü öldürür ölmeden ölen.
Âyet-i Kerimelerde: “O Allah ki, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” (Mülk Sûresi âyet:2) "Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndürüleceksiniz" (Ankebût Sûresi âyet:57) De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Zümer Sûresi âyet:53) buyurulmuştur.
Ölüm yok olmak değildir. Ölüm, mekan değişikliği sonucu gerçek ve ebedi hayata yapılan yolculuğun başlangıcıdır. Ölüm ve sonrasına İman eden Mü’minler hayatlarını güzel ahlâk sahibi olarak yaşarlar ve ölümden asla korkmazlar. Allah (c.c.) ve Resûlü Hz. Muhammed (s.a.s) Efendimizin emirlerini yapıp yasakladıklarından da kaçınırlar. Bu sayede sevaplara nail olup Allah (c.c.)’ın rızasını kazanırlar ve nimetlere gark olurlar. Üstat Cengiz Numanoğlu da bu şuur’a sahip olarak hayatını yaşadı. Rabbimiz, kusurlarını bağışlasın. Makamını âli eylesin.
Numanoğlu Üstattan uzun yıllar beslendim,
Hak, hakikat öğrenip insanlığa seslendim.
Çok zaman duygulanıp gözler nemli hislendim,
Allah rızası için misyonunu üslendim.
Yorumlar
Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.