Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Konut kredisi, bireylerin ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirebilmeleri için bankalar tarafından sağlanan finansal bir destektir. Özel faiz oranlarıyla hesaplanması ve uzun süreli taksitlendirme imkanı sunması, daha kolay bir şekilde ev sahibi olmanıza imkan tanır.

Ev kredisi başvurusunda bulunurken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, gelir gider dengesinin analiz edilmesidir. Aylık ödemelerin, bütçenizi zorlamayacak düzeyde olmasına önem göstermelisiniz. Bunun yanı sıra faiz oranları da göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husustur. Konut kredisi faiz oranları, taksit tutarını da etkilediği için detaylı bir şekilde araştırma yapılması gerekir.

Konut Kredisi Başvurusunda Kredi Notunun Rolü ve Faize Etkisi

Ev kredisi başvurusunda bulunmadan önce dikkate alınması gereken önemli ölçütlerden biri kredi notudur. Kredi notu, bankaların başvuruları değerlendirirken en çok önem verdikleri kriterlerden biridir ve faiz oranlarını doğrudan etkileme gücüne sahiptir.

Türkiye’de kredi notu, 1 ile 1900 arasında değerlendirilir ve birçok faktöre göre yükselip düşebilir. Finansman desteklerinin başvurusunda ve bankaların değerlendirme sürecinde ise belirleyici bir rol oynar. Örneğin; Garanti konut kredisi alımlarında yüksek bir nota sahip olmak, güvenilir bir müşteri olduğunuzu ortaya koyarak finans desteği almanızı kolaylaştırır.

Konut Kredisi ve Ev Sigortası İlişkisi

Konut kredisi ve ev sigortası arasındaki ilişki hem bankalar hem de müşteriler için avantajlı olmakla birlikte bazı zorunlulukları beraberinde getirir. Aşağıda, konut kredisi ve ev sigortasına dair bilmeniz gereken önemli detayları görebilirsiniz:

  • Bankalar, finans desteği verdikleri mülklerin güvence altına alınmasını ister. Bu nedenle kredi başvurusunda bulunan kişilerin ev sigortası yaptırma zorunluluğu vardır.
  • Ev sigortası, konutu meydana gelebilecek risklere karşı koruma altına alır. Yangın, doğal afetler, hırsızlık gibi durumlarda sigorta, hasarın karşılanmasını sağlar.
  • Sigortalı gayrimenkuller daha az risk taşıdığı için bazı bankalar düşük faiz oranları sunar. Örneğin; evinizi sigorta kapsamına almanız halinde düşük faizli Garanti konut kredisi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Yukarıdaki maddelere ek olarak ev sigortası, finans desteği ödemelerinde de kolaylık sağlar. Olası bir hasar durumunda sigortadan alınacak tazminat ile ödemeler aksatılmadan devam eder.

Konut Kredisi için İdeal Kredi Tutarı Nasıl Belirlenir?

Finans desteği için ideal tutarın belirlenmesi, ilk olarak gelir durumuna bağlıdır. Bankalar, finans desteği başvurusunda bulunan kişinin kredi notunu ve gelir-gider dengesini göz önünde bulundurur. Bunun yanı sıra yasal düzenlemelere göre ev kredisi taksitlerinin toplamı hane gelirinin yüzde 50'sini aşmamalıdır. Ayrıca başvuran kişinin başka kredi taksitleri varsa ilgili ödemeler de hesaplamalara dahil edilerek finans tutarı belirlenir. Örneğin; düşük faizli banka alternatiflerinden biri olan Türkiye Finans konut kredisi için ideal tutar belirlenirken ekspertiz değerleri baz alınır. Bu kapsamda sıfır ya da ikinci el ev alımlarınızda başvuracağınız Türkiye Finans konut kredisi için evin kullanım süresi, ideal tutarın belirlenmesi konusunda yardımcı olur.

Konut Kredisi Başvurusu İçin Bankaların Beklentileri

Konut kredisi başvurusunda bulunan bireylerin bankalardan olumlu yanıt alması için kredi notunun yüksek olması son derece önemlidir. Bankalar, finans desteği başvurularını değerlendirirken başvuru sahibinin notunu ve finansal geçmişini detaylı bir şekilde inceler. Yüksek kredi notu, bankalar için başvuru sahibinin güvenilir ve borçlarını zamanında ödeyebilecek bir müşteri olduğunu gösterir. Finansal durumun yanı sıra başvuru sahibinin gelir durumu ve mevcut borçları da kurumların dikkat ettiği diğer önemli kriterlerdir.

Bankalar, başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olup olmadığını ve finans desteğinin geri ödemelerini karşılayabilecek düzeyde olup olmadığını değerlendirmek ister. Ayrıca halihazırda olan borçlar için aylık ödemeler de göz önünde bulundurularak başvuru sahibinin geri ödemelerde zorlanıp zorlanmayacağı hesaplanır. Örneğin; Yapı Kredi konut kredisi kapsamında finans desteği verirken dikkate alınan bir husus da bankaya verilecek olan peşinat tutarıdır. Ekspertiz değerine göre finans desteğinden geriye kalan tutarın peşin olarak ödenmesi gerekir.

Ev kredisi başvurularında kurumların dikkat ettiği bir diğer önemli nokta, başvuru sırasında sunulan belgelerin eksiksiz ve doğru olmasıdır. Bankalar; başvuru sahibinin kimliği, gelir belgeleri, ikametgâh ve gayrimenkulün tapu fotokopisi gibi belgeler talep eder. Dokümanların eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması, başvuru sürecinin sorunsuz ilerlemesi açısından oldukça önemlidir.


Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”