Son Dakika Haberler

Doğum yardımı yada doğum parası, anne ve babaların canlı olarak dünyaya gelen her bir bebek için sadece bir kez yararlanabilecekleri maddi destektir. Doğum parası konusunda detaylı bilgiler için Ankara Avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bu yardım, çocuk parası veya doğum ödeneği gibi farklı adlarla da bilinir. Doğum parası konusunda aklınıza takılan detaylı bilgiler için Ankara İş Avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Bu konuda sorularınız için Avukata Sor ile alanında uzman deneyimli avukatlarımıza sorular sorabilirsiniz. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır. Doğum yardımı konusunda detaylı bilgiler için İstanbul Avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Doğum Yardımı Nedir?

Doğum yardımı, Türk vatandaşlarına ve mavi kart sahiplerine verilen bir destektir. Bu yardımdan yararlanabilmek için annenin, babanın ya da her iki ebeveynin de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Yardım, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı ödemesi yapılmaz. Ancak, yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunu belirlerken 15 Mayıs 2015’ten önce doğan çocuklar da hesaba katılır.

Doğum yardımı, bebeğin kimliği çıkarılırken devlet tarafından anneye ödenir. Yardım, birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL tutarında, bir kez olacak şekilde yapılır. Kamu çalışanları ise kendi kurumlarından aldıkları doğum yardımı ile bu tutarlar arasında fark varsa bu farkı alabilirler. Eğer kurumları tarafından daha yüksek bir ödeme yapılmışsa, doğum yardımı ek olarak verilmez.

Doğum parası ödemeleri, çocuğun kimlik işlemleri sırasında devlet tarafından annelere yapılmaktadır. Çalışan anneler için  asgari ücretteki %49’luk artışın ardından, 2024 yılı için doğum parası yardımının minimum tutarı 7993 ₺‘ye, maksimum tutarı ise 15.989 ₺‘ye çıkmıştır.

Doğum yardımı ödemeleri, başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) işlendiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahibinin PTT şubesine yatırılır.

Çalışan kişiler, sağlık sorunları, doğum gibi çeşitli sebeplerle iş hayatına ara verebilirler. Devlet, doğum yapanlara bazı yardımlar sağlar. Bu yardımlardan biri de doğum yardım parasıdır. Kamu kurumlarında çalışanlar, ister kadrolu, ister sözleşmeli veya hizmet alımı yoluyla istihdam edilmiş olsun, doğum yardımı alabilirler. Bunun için çalıştıkları kuruma bir dilekçe ile başvurmaları gerekir ve ödemeyi kurumları yapar.

Yeni doğan bebeğin doğum tarihi 15 Mayıs 2015 veya sonrasında olmalıdır. Ayrıca bebeğin sağ doğmuş olması şarttır. Doğumun nerede gerçekleştiği (hastane, ev veya başka bir yer) önemli değildir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı yapılmaz. Ancak ailenin diğer çocuklarının doğum tarihleri dikkate alınarak, yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğu belirlenir. Bu da, 15 Mayıs 2015’ten önce doğan çocukların, ailenin kaç çocuğu olduğunu belirlemede önemli rol oynadığını gösterir.

  1. Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı, doğum yapan her anne veya babanın faydalanabileceği bir maddi destek türüdür. Yeni doğan her bebek için verilen bu yardım genellikle anne adına ödenir. Hem işverenin hem de devletin sunduğu farklı doğum yardımı seçenekleri bulunmaktadır. İşverenin sağladığı yardımlar için yasal bir zorunluluk veya standart bulunmazken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardımlar belirli şartlar ve sınırlarla düzenlenmiştir.

Doğum yardımı başvurusu yapılırken, ilk olarak bebeğin canlı doğmuş olması şarttır. Daha sonra, çocuğun nüfus kaydı için yerel nüfus müdürlüğüne başvurularak Kimlik Paylaşım Sistemi'ne kayıt işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi web sitesinde yer alan Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi eksiksiz şekilde doldurulup imzalanmalıdır. Başvuru, şahsen yapılabileceği gibi iadeli taahhütlü posta ya da kargo yoluyla da gönderilebilir.

Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığıyla yapılabilir. Ancak kamu kurumlarında çalışan kişiler, başvurularını çalıştıkları kuruma da iletebilirler. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da doğum yardımı başvurusunda bulunabilirler. Başvuruları bulundukları ülkenin Büyükelçilikleri ya da Konsoloslukları aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Ayrıca, yurt dışında yaşamalarına rağmen Türkiye'ye geldiklerinde, herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezi'ne de başvurularını yapabilirler.

  1. Evlat Edinilen Çocuk İçin Doğum Yardımı Alınabilir Mi?

15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğan ve evlat edinilen çocuk için evlat edinilmeden önce bir Doğum Yardımı alınmış ise Doğum Yardımı Sistemi (DYS) tarafından kendisine tekrar ödeme oluşturulmaz. Bununla birlikte evlat edinilen çocuk için evlat edinilmeden önce bir doğum yardımı alınmamış ise başvurulması halinde Doğum Yardımı alınabilir. Diğer bir deyişle, evlat edinilen çocuklar için ayrıca ödeme yapılmaz; ancak bu çocuklar ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınır. Buna göre, evlat edinilen çocuk için doğum yardımı alınsa da alınmasa da, Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıtlı olduğu ailedeki, ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınır.

  1. Süt Parası / Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Türkiye'de sigortalı çalışan annelere ya da sigortası olmayan eşe sahip sigortalı babalara verilen bir yardım olan emzirme ödeneği, doğum yapan ailelere maddi destek sağlamak amacıyla sunulmaktadır. Bu ödenek, doğumdan sonra annenin emzirme sürecindeki ihtiyaçlarını karşılamayı ve bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesini desteklemeyi amaçlar.

Emzirme ödeneği almak için sigortalı çalışan anne veya eşi sigortalı olmayan fakat kendisi sigortalı olan babanın, e-Devlet sistemi üzerinden kayıtlı olması gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra, gerekli belgeler ve doğum raporları e-Devlet üzerinden sunulabilir. Başvuru işlemleri tamamlandığında, ödenek otomatik olarak annenin hesabına yatırılır.

Emzirme ödeneği, Türkiye'de doğum yapan annelere verilen desteklerden biri olup, annelere doğum sonrası dönemde yardımcı olmak amacıyla sunulan bir maddi yardımdır. Bu ödeneğin alınabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir ve başvuru süreci genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve ilgili resmi kurumlar tarafından yürütülmektedir.

  1. 6 Ay Süt Parası Nasıl Alınır?

Türkiye’de süt parası yardımı, doğumdan sonraki ilk 5 yıl boyunca geçerlidir ve bu süre zarfında anneler, çocuklarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için bu yardımdan faydalanabilirler. Özellikle 6 aylık bebekleri olan anneler de bu destekten yararlanabilirler.

Süt parası için başvuru işlemleri, genellikle e-Devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru tamamlandıktan sonra ödemeler her ayın 8’i ile 14’ü arasında hesaplara yatırılmaktadır. Ödenek, başvurunun yapıldığı tarihi takip eden ilk ayın aynı günlerinde yapılır. Örneğin, doğumdan hemen sonra yapılan bir başvuru, doğumu takip eden ayın 8’i ile 14’ü arasında sonuçlanır ve ödeme bu tarihler arasında gerçekleştirilir.

Süt parası yardımı, annelerin bebeklerinin beslenme ve gelişim ihtiyaçlarını karşılamak için sağlanan önemli bir destektir. Bu yardımdan yararlanmak isteyen anneler, başvuru sürecini dikkatlice takip ederek gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde sunmalıdırlar.

  1. Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması, kadın çalışanlara tanınan bir hak olup, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur veya diğer sigorta kapsamlarında çalışan kadınların sigorta başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için belirli bir süreyi borçlanarak, bu günleri emeklilik hizmet sürelerine eklemelerine imkân tanır. Bu sayede, kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadıkları süreleri borçlanarak emeklilik tarihlerini öne çekebilir ve emekli maaşlarında artış sağlayabilirler.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre hizmet akdiyle çalışan kadınlar, kendi işinde bağımsız çalışmaya başlayanlar, tarım sigortalıları ve eski sosyal güvenlik kanunlarına (506, 1479, 2926 sayılı kanunlar) tabi olan kadınlar ve hak sahipleri bu haktan yararlanabilirler.

Doğum borçlanması başvurusu, sigortalı kadının çalıştığı veya hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğü ya da sosyal güvenlik merkezine yapılabilir. Hangi sigorta türüne bağlı olduğuna göre başvuru yapılacak kurum değişiklik gösterebilir. Borçlanma talebinde bulunan kadın sigortalılardan işveren tarafından belge istenmez, sigortalının çalışma durumu ve doğum yaptığı tarihler kurum hizmet kayıtlarından tespit edilebilir.

Doğum borçlanması hakkı, hizmet akdine tabi çalışanlar, bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadınlar ve kamu görevlisi olarak sigortalı sayılan kadınlar için geçerlidir. Bu hak, kadın çalışanların emeklilik için gerekli olan hizmet süresini artırarak, daha erken emekli olmalarına ve emekli maaşlarını artırmalarına katkı sağlamayı amaçlar.

 


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”