Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KOP Bölge Kalkınma Programı Kırıkkale’de tanıtıldı

KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren KOP Bölge Kalkınma Programı; valilik, kamu kurum kuruluşları ile koordineli şekilde düzenlenen toplantıyla Kırıkkale’de tanıtıldı.

KOP Bölge Kalkınma Programı Kırıkkale’de tanıtıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığını oluşturan; Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinin 2021-2023 yılları arasını kapsayacak KOP Bölge Kalkınma Programı, Kırıkkale Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısı ve KOP Destekleri Bilgilendirme Çalıştayı ile duyuruldu.

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ile ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerin yer aldığı programda, katılımcılara 2014-2018 yılları arasında yürütülen KOP Eylem Planı hakkında genel değerlendirmeler aktarılırken, 2021-2023 yılları arasını kapsayacak olan KOP Bölge Kalkınma Programı hakkında da bilgiler verildi.

 “Kızılırmak’ın yanında sulanamayan Tarım Alanı Bulunmasını Kabul Edemem”
İnsanlığın yer yüzünde var olduğu tarihten 1900’lü yılların başına kadar yüzbinlerce yılda biriktirdiği bilgi birikiminin son 100 yılda elde ettiği bilgi birikimle mukayese edildiği zaman aradaki farkın son yüzyıl lehine kat kat ilerde olduğunu belirten Vali Bülent Tekbıyıkoğlu,; “Her şey çok geometrik büyüyor, bilim çok hızlı gelişiyor. Her şeyin hızı oldukça arttı, dünya çok hızlı küreselleşiyor. Dünün bilgisi eski olmaya başladı. Dün çok eskide kaldı. Yarını ise kendimize çok yakın görüyoruz. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Ülkeler bu yarıştan düşmemek için kendi imkanlarını, fırsat ve olanaklarını, potansiyellerini her sektörde kullanmaya ve açığa çıkarmaya çalışıyorlar. Çok büyük devletler GSMH’si çok gelişmiş olan ülkeler bile sektörel yayılmayı gelişmeyi ihmal etmiyor. Çok sektörlü gelişmeyi milli bir mesele olarak görüyorlar ve bu doğrultuda çalışmalarına devam ediyorlar. Türkiye’de de sektörler arası bir kaybolmanın yaşanmaması aynı zamanda bölgesel bir kalkınmanın gerçekleşmesi münasebetiyle Bölge Kalkınma İdareleri faaliyetlerini yürütmektedir. Buradaki amaçta bölgeler arası gelişmişlik farklarının olmamasıdır. Kırıkkale’de makine ve kimya yani silah sanayi çok önemli ancak her şeyi değil ve herşeyi de olmamalı. İlimizin çok önemli potansiyelleri var, bunu da hep birlikte açığa çıkaracağız. Bir defa çok geniş tarım arazilerimiz var ve sulanamıyor. Kızılırmak’ın yanında bulunup da bu arazilerin sulanamıyor olmasını kabul edemiyorum. Bu konuda paydaşı olduğumuz bütün işlerde, il özel idaremiz, milli eğitim müdürlüğümüz ve tarım müdürlüğümüz başta olmak üzere sahip olduğumuz potansiyel enerjimizi kinetik enerjiye çevireceğiz ve proje kapasitemizi artıracağız. Çok yakın bir zamanda KOP Bölge Kalkınma İdaremizde uzmanlarını ilimize göndererek yapılabilecek proje ve çalışmalar hakkında sektör bazında bilgi paylaşımında bulunacaklar. Bende bu işin takipçisi olacağım.” dedi.  

“Kırıkkale Bölgemizin En Önemli Sanayi Şehridir”
Odağına insanı alan KOP İdaresinin, Bölgenin kalkınma sürecine model üreten bir yaklaşımla KOP illerinin gelecek perspektifine bir taraftan katkıda bulunduğunu diğer taraftan ise bölgenin kendi potansiyel ve dinamiklerini daha etkin bir şekilde kullanmasına yönelik süreçlere destek verdiğini belirten KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Bölgesel kalkınmanın yerelden başlatılması hedefi doğrultusunda KOP idaresi olarak gerek yatırımcıları bölgeye çekmek, gerekse mevcut ekonomik ve sosyal sermayenin güçlendirilmesi için şehir ölçeğinde yapılacak planlara proje bazlı destek sağlamayı önemsiyoruz. KOP bölgesindeki şehirlerimiz de bu anlamda sahip oldukları potansiyel ile ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasının büyük bir parçası olabilecek niteliğe sahiptir. Kırıkkale, başta savunma sanayi olmak üzere, tarım ve hayvancılık ürünleri, mobilya imalatı, makine ve aksamları imalatı, petrokimya, gıda, madencilik ve giyim eşyası imalatı ile bölgemizin en önemli sanayi şehridir. Yerli ve milli bir anlayışla kurulan MKEK Fabrikaları, TÜPRAŞ Orta Anadolu Rafinerisi, organize sanayi bölgeleri ve Kırıkkale Üniversitesi şehrin ekonomik ve ticari hayatında önemli bir rol üstlenmektedir. Bölge halkının hayatlarına dokunarak bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlayan KOP İdaresi Başkanlığı, bölgemizin rekabet gücünü geliştirerek ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmek ve vatandaşlarımızın refah düzeyini yükseltmeyi temel öncelikleri arasında görmektedir. Tanıtımını gerçekleştirdiğimiz Bölge Kalkınma Programının temel amacı, model projelerin desteklenmesi vasıtasıyla bölgemizde yenilikçi uygulamalara öncülük etmektir. KOP İdaremiz, başta tarım ve sulama olmak üzere; kültür, sosyal içerme, turizm, kırsal kalkınma ve enerji alanlarında destek vermekte; bu destekler yerinden kalkınma anlayışıyla, katılımcı bir şekilde tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemek üzere rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama imkânlarının genişletilmesi, organik tarım, yenilenebilir enerji ve inovasyon çalışmaları, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, doğal varlıkların ve kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi, bölgelerin rekabet gündemini desteklemede yeni dönemin önemli unsurları olacaktır. KOP Bölge Kalkınma Programımız, İdaremiz tarafından bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla iş birliği içinde uygulanacaktır. Bu kapsamda bölgemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerinden her zaman olduğu gibi iş birliğini ve katkılarını bekliyor; destekleri için şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

“Kırıkkale Üniversitesi Elini Taşın Altına Koymaya Hazır”
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ise üniversite olarak kentin gelişmesi ve kalkınmasında üzerlerine düşen her türlü görevi eksiksiz ve layıkı ile yerine getireceklerini ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Kalkınma İdarelerimize çok iyi bir bütçe ayırmış ve bu bütçeden Kırıkkale’deki tüm paydaşlar olarak bir araya gelerek çok iyi bir pay almamız gerekiyor. 2018 yılında üniversitede tüm yönetici arkadaşlarıma şehirdeki kendi paydaşlarıyla birlikte en az bir proje yapacak dememiz, ilimizin KOP idaresinden alacağı payın artmasına yönelikti. Hem il olarak hem de üniversite olarak KOP İdaresine ayrılan bütçeden daha iyi pay alabilmesinin yolu daha iyi projeler sunmaktır.  2021-2023 yıllarını kapsayan KOP Bölge Kalkınma Programı bizim için önemli ve bu alanlarda üniversite olarak üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız. Tarım-Su alanında organik tarım bölümümüz var. Turizm alanında Turizm Otel İşletmeciliği bölümümüz var, Sanayi ve enerji derseniz mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında katkıya hazırız. Beşeri sermaye alanında ise zaten konuşmaya lüzum yok, üniversitemizin varlığı beşeri sermayeyi artırmaktır. Ama bunu yaparken mutlaka bütün paydaşlarımızın ortak hareket etmesi lazım bizlerde her türlü desteğe açığız. KOP İdaresine daha önce sunulan projelerde şöyle bir kurumsal eksiklik olduğunu gördüm ve bununda üzerine gitmemiz gerekiyor. Hazırladığımız projelerde AR-GE ve ÜR-GE bir arada olmalı. En azından AR-GE’nin içinde olması lazım. Örneğin tarımsal bir proje hazırlanırken içerisinde ÜR-GE’nin de olması projenin kabul edilmesinde önemli bir dayanak olacaktır. Diğer taraftan ihracat yönü güçlü olan projeler sunmalıyız. Yani hazırladığınız projede bir veya birden çok ülkeye ihraç edebileceğimiz projeler hazırlamalıyız. Ülkenin gelişmişliğinin temel motoru teknolojik ürün üretmektir. Sadece mühendislik alanında değil, her alanda geçerli. Bu çerçevede önümüzdeki 3 yılı kapsayan KOP Bölge Kalkınma Programı döneminde güzel çalışmalar yapalım ve Kırıkkale özelinde ülkemize güzel kazanımlar sağlayalım.”   

Açılış programının ardından ‘Tarım’, ‘Sulama’, ‘Enerji-Sanayi’, ‘Kültür-Turizm-Sosyal’ konu başlıklarında oturumlar düzenlendi. STK ve Sektör Temsilcilerinin yer aldığı çalıştayda kent için yapılabilecekler masaya yatırıldı. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 3
  • 3
  • 1
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”