Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Maymun çiçeği ile ilgili bilinmesi gerekenler: Çiçek aşısı çare olabilir

Maymun çiçeği virüsünün klinik tablosu çiçek hastalığına benziyor. Uzmanlar, çiçek hastalığında kullanılan aşı ve ilaçların bu virüs için de kullanılabileceği görüşünde.

Maymun çiçeği ile ilgili bilinmesi gerekenler: Çiçek aşısı çare olabilir
Son dönemde dünyada yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü (monkeypox) ilk olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıktı.

Hastalık, ateş, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösteriyor. Bunların yanı sıra çeşitli tıbbi komplikasyonların da görülebildiği hastalığın belirtileri ise genellikle 2-4 hafta sürebiliyor.

Ağır vakaların da ortaya çıkabildiğine değinen uzmanlar, son zamanlarda bu virüs kaynaklı ölüm oranlarının yüzde 3-6 olarak rapor edildiğine dikkati çekiyor. Ayrıca, Maymun çiçeği virüsü için kullanılan çiçek aşısı, bu hastalık için de kullanılabiliyor.

21 günlük karantina kararı

İlk karantina kararı ise Belçika'dan geldi. Kuluçka süresi uzun olan hastalık için 21 gün karantina süresi uygun görüldü.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Prof. Dr. Kemalettin Aydın, maymun çiçeği hastalığına dair merak edilenleri TRT Haber yayının da yanıtladı.

Aydın, maymun çiçeği hastalığının bilinen bir virüs olduğunun altını çizerek, Afrika bölgesinden diğer bölgelere gittiğini ve 1970'lerden beri var olduğunu söyledi.

"Salgın değil, epidemik bir hastalık"

Bir anda koronavirüsün Çin'den yayılmasından dolayı, bu hastalığın da yeni ülkelerde görülmesi "Yeni bir salgın mı olacak?" sorusunu akıllara getiriyor.

"Büyük damlacıkların içinde çok fazla virüs olursa solunum yoluyla ya da hastalıklı kişiyle temasta bulunulursa bulaş oluyor. Belirtisiz vaka olmuyor. Döküntüsü oluyor ya da diğer belirtiler görülüyor. 

Avrupa'da tanı yönünden gelişmiş labaratuvarlar olduğu için çabuk tesbit ediliyor. Yoksa birçok ülkede vardır. Salgın değil, epidemik bir hastalık."

“Bulaş zinciri 6 kişiden 9 kişiye çıktı”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç ise maymun çiçeği virüsünün, enfekte bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla ya da virüs bulaşmış materyallerle bulaştığını aktardı:

"Hastalık bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla birinden diğerine geçebilmektedir. Damlacık yoluyla bulaşma genellikle yüz yüze uzun süreli teması gerektirir ve bu durum da sağlık çalışanlarını, hane halkını ve aktif vakaların yakın temaslılarını risk altına sokmaktadır.

Kişiden kişiye bulaş zinciri son yıllarda en uzun olarak 6 kişiden 9 kişiye çıkmıştır. Bu, çiçek aşısının yapılmaması nedeniyle toplumda azalan bağışıklığa bağlı olabilir. Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temasla olabilir."

“Klinik tablo çiçek hastalığına benziyor”

Kılıç, maymun çiçeği virüsünün klinik görünümünün, 1980'de dünya çapında tamamen silindiği ilan edilen çiçek hastalığına benzediğine dikkat çekiyor.

“Çiçek hastalığına göre daha az bulaşıcıdır ve daha hafif seyirli hastalığa neden olur. Çiçek hastalığının eradikasyonu ve ardından çiçek aşısının durdurulması ile maymun çiçeği virüsü halk sağlığı için önemli hale gelmiştir.”

“Çiçek aşısı, maymun çiçeği için de kullanılıyor”

Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, çiçek hastalığının ortadan kaldırılması sırasında kullanılan aşıların, maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağladığını belirtti.

"Bunun dışında maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için onaylanmış olan yeni aşılar geliştirilmiştir. Çiçek hastalığının tedavisi için geliştirilen ilaçlar, maymun çiçeği hastalığının tedavisi için de ruhsatlandırılmıştır."

"Çocuklarda ve bağışıklığı zayıf kişilerde ağır seyredebilir"

Hastalık, çocuklarda ve bağışıklık yetmezliği olan kişilerde ağır seyredebiliyor.

"Maymun çiçeği virüsü enfeksiyonuna yakalandığından şüphelenilen hastaların tedavisi ile bakımını yürüten ya da onlardan örnekler alan sağlık çalışanları, standart enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulamalı.

Mümkünse hastanın bakımı için daha önce çiçek hastalığına karşı aşılanmış kişiler seçilmeli. Bireysel olarak da kişisel hijyen tedbirlerine özen gösterilmelidir. Bununla birlikte ortak eşya ile ortak alan kullanımlarında dikkatli olunmalıdır."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”