Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dersten etkilendiler, solucan gübresi üretim tesisi kurdular

Yüksekokul eğitimi sırasında solucan gübresiyle tanışan iki sınıf arkadaşı, evlerinin kömürlüğünde üretime başlayarak, 5 bin metrekarelik tesis kurdu Girişimci Bingöl: ''60 bin solucanla gübre üretimine başladık, şu an 5 milyona yakın solucanımız var''

Anadolu Ajansı haberine göre;
KOCAELİ (AA) - TAHİR TURAN EROĞLU - KADİR YILDIZ - Yüksekokul eğitimi sırasında derste öğrendiklerinden etkilenen iki sınıf arkadaşı, evlerinin kömürlüğünde solucan gübresi üretimine başlayarak, 5 bin metrekarelik tesis kurdu.

Girişimci Özgür Bingöl (25), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Meslek Yüksekokulu Seracılık Bölümü mezunu olduğunu belirterek, okulda Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Bobat'ın derste solucan gübresiyle ilgili sunumuyla ilk kez solucan gübresi hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Sınıf arkadaşı Emre Yıldırım ile solucan gübresi işine girmeye karar verdiklerini ve detaylı araştırma yaptıklarını ifade eden Bingöl, Türkiye'de bu alanda birkaç firma bulunduğunu, aynı işi kendilerinin de yapabileceğine inandıklarını dile getirdi.

Mezun olmadan önce solucan satın aldıklarını aktaran Bingöl, öncelikle ortağı Yıldırım'ın evlerindeki kömürlüğe koydukları sandıkta üretime başladıklarını kaydetti.

Bingöl, şöyle konuştu:

''Yaklaşık 2 yıl önce 10 metrekarelik kömürlükte üretime başladık. Tabii insanlar ilk başta olumlu bakmıyorlardı, 'solucan ne ki gübresi ne olsun' diye düşünüyorlardı. Yurt dışında solucanlar çok kıymetli, canlı hayvanların geçişinin yasak olması nedeniyle ülkemize geç gelmiş. Ülkemizde de son yıllarda kıymeti bilinmeye başladı.  Önceleri internetten solucan satışı yapıyorduk. Gübre elde etmeye başlayınca satışına da başladık. Daha sonra yerin yeterli olmadığını düşünerek tesisleşme kararı aldık. İzmit'e bağlı Kısalar köyünde arsa satın aldık ve tesisimizi kurmaya başladık. Kırmızı Kaliforniya solucanlarından Eisenija Foetida cinsi solucanlarla organik gübre üretiyoruz. 

Tesislerimizde sıvı ve katı solucan gübresi elde ediyoruz. 60 bin solucanla gübre üretimine başladık, şu an 5 milyona yakın solucanımız var. Ocaktan itibaren aylık 10 ton gübre üretimini hedefliyoruz.''

Solucan gübresinin en önemli özelliğinin ''toprağı yakmaması'' olduğuna işaret eden Bingöl, ''Normal gübreye göre yüzde 40 ile yüzde 60 fazla verim elde ediliyor. Bunun dışında lezzet, aroma arttırıcı özelliği var. Diğer gübrelere göre de daha ekonomik, dönüme 1 ya da 2 litre solucan gübresi kullanılıyor. Bu sayede işçilik de azalıyor'' diye konuştu.

Bingöl, solucan gübresinin Diyarbakır karpuzu üretiminde kullanıldığını, geçen yıl 49 kilograma kadar büyüyen ürünün, solucan gübresiyle bu yıl 69 kilograma ulaştığını sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English