Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pandemide gereksiz yere kullanılan antibiyotikler, süper mikroplar yarattı

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 salgını sırasında hastanede tedavi gören vakalara gereksiz yere antibiyotik verildiğini, bu ‘aşırı kullanımın’ antibiyotiğe dirençli süper mikropların ortaya çıkmasına potansiyel olarak katkıda bulunduğunu açıkladı.

Pandemide gereksiz yere kullanılan antibiyotikler, süper mikroplar yarattı

DSÖ’nün Kovid salgını sırasında antibiyotik tedavisi tavsiye etmediğini vurgulayan DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris bugünkü açıklamasında, hastaneye yatan Kovid vakalarının tedavisinde ‘her ihtimale karşı’ kullanılan antibiyotiklerin, dirençli süper mikropların ortaya çıkmasına potansiyel olarak katkıda bulunduğunu belirtti. Dr. Harris “Tavsiye baştan beridir açıktı, bu bir virüstü. Yani doktorların bu yöne gitmesini gerektiren herhangi bir rehberlik ya da öneri yoktu; ancak belki de insanlar tamamen yeni bir şeyle uğraştıklarından, uygun olabileceğini düşündükleri şeyi arıyorlardı” dedi.ANTİBYOTİK KULLANIMI AFRİKA’DA ARTTI

DSÖ verilerine göre antibiyotik kullanımı, Batı Pasifik Bölgesi'ndeki hastalarda ortalama yüzde 33, Doğu Akdeniz ve Afrika Bölgelerinde ise ortalama yüzde 83 olarak açıklandı. 2020-2022 yılları arasında Avrupa ve Amerika'da antibiyotik içeren reçetelerin zamanla azaldığı ancak buna karşın yine aynı dönemde antibiyotik kullanımının Afrika'da arttığı gözlemlendi.

 

SÜPER MİKROP NEDİR?

Antimikrobiyal direnç, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler zamanla değişip ilaçlara artık yanıt vermediğinde ortaya çıkar; bu da enfeksiyonların tedavisini zorlaştırır ve hastalığın yayılma, ciddi hastalık ve ölüm riskini artırır. Sonuç olarak ilaçlar etkisiz hale gelir ve enfeksiyonlar, vücutta varlığını sürdürerek başkalarına yayılma riskini artırır.Antimikrobiyaller (antibiyotikler, antiviraller, antifungaller ve antiparaziterler dahil) insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Antimikrobiyal direnç geliştiren mikroorganizmalara bazen “süper mikroplar” adı verilir.


Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”