Son Dakika Haberler

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, Türkiye'de yapay zeka alanında yapılacak düzenlemelere Komisyondaki çalışmalardan sonra karar verileceğini belirterek, "Çalışmalarımız tamamlanınca etik ve hukuki çerçeveyle ilgili altyapı hazırlanmış olacak" dedi.

Yapay zeka ile ilgili hukuki altyapı yolda

Dönmez, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2025'te Komisyonun ocakta çalışmalarına başladığını dile getirdi.

Çalışmaları üç ay içinde tamamlamayı planladıklarını bildiren Dönmez, "Bu kapsamda kamu kurumlarını, özel sektörü ve üniversitelerimizi dinliyoruz. Türkiye, dünyadaki yapay zeka gelişiminin içinde olacak. Yapılan çalışmalar ümit verici." ifadelerini kullandı.

Dönmez, yapay zekanın gelişiminin son dönemlerde hızlandığına dikkati çekerek, bu teknolojinin yakın zamanda insanların sorularına cevap verebilir hale geldiğini söyledi.

Yapay zekanın insanın öğrenme ve düşünce yeteneklerini taklit edebildiğini anlatan Dönmez, "Fuarda da bunu detaylı görmüş olduk. Eskiden dijital ürünlerle karşılaşırken bugün bu teknolojik ürünlerin yapay zeka destekli hale geldiğini görüyoruz. Daha yetenekli, insanın işini kolaylaştıran teknolojilerle karşı karşıyayız. Medyadan tutun da sanata ve spor uygulamalarına kadar insanoğlunun yaşadığı her alanda yapay zekayı daha sık görmeye başlayacağız." diye konuştu.

"Türkiye'de milli yapay zeka ekosistemi inşa edilebilir mi, buna bakıyoruz"
Dönmez, yürüttükleri çalışmalarda yapay zekanın dünden bugüne geldiği süreci anlamaya çalıştıklarını dile getirerek, "Türkiye'de milli yapay zeka ekosistemi inşa edilebilir mi, buna bakıyoruz. Etik durumu, sorumluluğu, güvenilir olması önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Yapay zekanın insana yardımı olduğu gibi zararının da olabildiğine dikkati çeken Dönmez, bu teknolojinin sesleri taklit edebildiğini söyledi.

Dönmez, yapay zekanın kullanımı için bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:"Avrupa Birliği (AB) geçtiğimiz yıl yapay zeka alanında regülasyona gitti, ABD daha serbest davranıyor. Türkiye olarak da biz de ne yapmamız gerektiğine Komisyonumuzun çalışmaları sonucunda karar vereceğiz. Teknolojinin gelişmesine engel olmadan düzenlemeler yapmak gerekiyor ama belli alanlarda da etik kurallara uyma zorunluluğu da getirmek zorundayız. Bu alanda çalışmalarımız tamamlanınca etik ve hukuki çerçeveyle ilgili altyapı hazırlanmış olacak. Bunların hepsini Komisyonumuzun raporunda göreceğiz."


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”