Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Uzmanından tatlı krizini yenmeye yönelik 11 öneri!

Şiddetli bir şekilde tatlı tüketme ihtiyacı, tatlı krizi olarak tanımlanıyor. Tatlı krizinin kandaki glukoz seviyesindeki dengesizlik sebebiyle ortaya çıktığını söyleyen Dyt. Dilara Durak, “Tatlı krizlerinin fizyolojik sebepleri de olabilir. Tatlı krizlerinin fizyolojik sebepleri genellikle biyolojik ve hormonal değişikliklerle ilişkilidir. Genellikle birden fazla nedenle ilişkilidir ve bu nedenle bireysel bir yaklaşım benimsemek önemlidir” uyarısında bulundu. Durak, tatlı krizini yenmeye yönelik öneriler de paylaştı.

Uzmanından tatlı krizini yenmeye yönelik 11 öneri!
Hormonal dengenin tatlı yeme isteğini etkilediğini söyleyen Medicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Dilara Durak, “Serotonin, mutluluk hissini artıran bir nörotransmitterdir. Tatlı tüketimi, serotonin salınımını artırabilir. Bu nedenle, kişiler stresli veya üzgün olduklarında tatlı tüketme isteği artabilir. Leptin, tokluk hissini kontrol eden bir hormondur, ghrelin ise açlık hissini artıran bir hormondur. Bu hormonların dengesizliği, tatlı krizlerine neden olabilir. Özellikle menstrüasyon dönemlerinde, hormonal değişiklikler tatlı krizlerini tetikleyebilir. Östrojen ve progesteron gibi hormonlardaki dalgalanmalar, tatlı isteğini artırabilir. Stres altında olan bireyler genellikle tatlı veya yüksek karbonhidratlı gıdalara yönelebilirler. Bu, kortizol ve diğer stres hormonlarının etkisiyle ilgili olabilir. Tatlı tüketimi, özellikle rafine şeker içeren gıdalar, bağımlılık benzeri bir etki yapabilir. Bu durum, kişinin sürekli olarak tatlı ihtiyacını artırabilir. Yetersiz uyku, ghrelin hormonunun artmasına ve leptin hormonunun azalmasına neden olabilir. Bu durum, açlık hissini artırabilir ve tatlı krizlerini tetikleyebilir” ifadelerini kullandı.
 
Kan şekerinin düşmesinin vücudu enerji arayışına ittiğini belirten Durak, “Bu durum, tatlı veya karbonhidratlı gıdaların tüketilmesini isteyen bir tepkiye neden olabilir. İnsülin ve glukagon gibi hormonlar, kan şekerini düzenlemede önemli bir rol oynar” diyerek tatlı krizini yenmek için şu önerilerde bulundu:
 
“SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR HAZIRLAYIN”
“Sağlıklı atıştırmalıklar, meyve dilimleri, sebzeler, yoğurt veya yulaf ezmesi gibi düşük kalorili alternatiflerdir. Hazır bulundurarak tatlı krizlerinizde bu sağlıklı seçeneklere yönelebilirsiniz.
 
“PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENMEK”
Protein, tokluk hissini artırabilir ve kan şekerini dengede tutabilir. Tavuk, balık, mercimek, nohut gibi protein kaynaklarını içeren yemekler tüketmek tatlı ihtiyacını azaltabilir.
 
“SU İÇMEK”
Su içmek, açlık hissini azaltabilir ve vücutta oluşan susuzlukla karıştırılan tatlı krizlerini önleyebilir.
 
“DENGELİ ÖĞÜNLER TÜKETMEK”
Dengeli öğünler, kan şekerinin dalgalanmalarını önleyerek tatlı krizlerini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
 
“KAFEİN İÇEREN İÇECEKLERİ SINIRLAMAK”
Aşırı kafein tüketimi, enerji dalgalanmalarına ve tatlı krizlerine yol açabilir. Kafein alımını sınırlayarak daha dengeli bir enerji seviyesine sahip olabilirsiniz.
 
“DÜZENLİ EGZERSİZ”
Egzersiz, vücuttaki endorfin seviyelerini artırarak ruh halinizi iyileştirebilir ve tatlı krizlerini azaltabilir.
 
“STRESTEN KAÇINMAK”
Stres, tatlı krizlerini tetikleyebilir. Stresten kaçınmak için rahatlatıcı aktiviteler, meditasyon veya derin nefes almak gibi yöntemlere başvurabilirsiniz.
 
“MEYVE TÜKETMEK”
Tatlı ihtiyacını tatmin etmek için meyve tüketmek sağlıklı bir alternatiftir. Ancak, meyve miktarını da dengede tutmak önemlidir.
 
“DÜZENLİ UYKU”
Yetersiz uyku, iştah düzenini etkileyebilir ve tatlı krizlerine neden olabilir. Düzenli ve yeterli uyku almak önemlidir.
 
“BİLİNÇLİ YEME”
Yemekleri bilinçli bir şekilde yemek, doyduğunuzda durmanıza yardımcı olabilir. Aceleyle yemekten kaçının ve yemek sırasında bilinçli bir şekilde tadını çıkarın.
 
“DESTEK ALMAK”
Tatlı krizleriyle başa çıkmak zor olabilir. Aile, arkadaşlar veya bir uzmana başvurarak duygusal destek alabilirsiniz.Bu önerilerden hangilerinin sizin için en etkili olduğunu bulmak için denemeler yapabilirsiniz.”

Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”