Dağ yamacının tam ortasında yer alan ve buz gibi akan çeşmenin az ötesinde ise bir kabir bulunuyor. Selçuklu döneminde yaşadığı, maneviyatı yüksek olduğu tahmin edilen ve tek başına olan bu kabrin taşında ise ‘’Merhume Kız Fatması’’ yazıyor.
Mahalle kabristanlığına oldukça uzak olan bu çeşmenin iddialara göre çok ilginç bir hikayesi var. Rivayetlere göre, sevdiğine kavuşamayan genç kız acıya dayanamayıp burada vefat etmiş. Ancak başka söylentilere göre ise Fatma ile Mazlum adında iki bayanın geldiği ve burada su aradıkları çıkan sudan da uzun süre yararlandıkları söyleniyor. Daha sonra hem Kız Fatma’nın ve Mazlum’un burada vefat ettikleri ifade ediliyor.
Çevre mahallelerden gelen vatandaşlar ise hem buradaki sudan yararlanıyor hem de Kız Fatma’ya dua ediyor.
Kulu'ya bağlı Karacadağ Mahallesinden olan 85 yaşındaki Halil Yeşiltaş, kısıtlamanın olmadığı saate çeşmeye gelerek su doldurup dua ettiklerini söyledi. Yeşiltaş şu açıklamalarda bulundu: "Kız Fatma'yı Selçuklu döneminde yaşamış biri olarak biliyoruz. Mezarı burada ama tam bilgiye sahip değiliz. Her su almaya geldiğimizde kendisine dua ediyoruz. Suyu eskiden beri şifalı. Gelip hem buradan su alıyoruz hem de dua ediyoruz. "
Yaraşlı Mahalle Muhtarlığı ise 2016 yılında tarihçesini araştırarak çeşme başına bilgisini yazdırdı. Yazılan tarihçede: "Selçuklu döneminde yaşadığı tahmin edilmekte olup maneviyatı yüksek bir bayandır. Karacadağ Kuş Sivrisi ve Kalenin tam ortasına kabilesiyle yerleşmiş kendisi genç bir yaşta vefat edip buraya defnedilmiştir. Buradaki suya ve mevkiye adı verilmiştir. Bu suyun Yarayışlı olmasından dolayı da köye önceleri Yarayışlı denilmiş daha sonra Yaraşlı olarak değişmiştir." bilgisi yer alıyor.
Yaraşlı Mahalle Muhtarı Rıfat Duyar ise Kız Fatma çeşmesinin vatandaşlar tarafından ziyaret edildiğini belirterek, desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Murat Ünver'e ve hayırseverlere teşekkür etti.
Ertan Özkök/Kulu
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.