Kongre Başkanı, Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, programın açılışında yaptığı konuşmada iklim değişikliği krizinin tüm bilim dalları ve sektörlerle ele alınması gereken bir konu haline geldiğini söyledi. Bu açıdan sağlık, fen, mühendislik ve sosyal bilim dallarını bir araya getiren multidisipliner bir program düzenlediklerini ifade eden Baştaş, “Kongremizle farklı disiplinleri ve sektörleri bir araya getirerek mevcut bilimsel çalışmaları ve sektörlerin karşılaştığı ve ileride karşılaşılacak sorunları belirlemeyi amaçladık. Aynı zamanda ileriye yönelik yapılacak çalışma, proje ve ortaya çıkacak somut ürünler için de temellerin atılmasını hedefledik.” dedi.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı ise Konya'nın 2042 yılında karbon nötr bir şehir olması için başlattıkları çalışma hakkında açıklamada bulundu. Projeyi 5 aşamalı bir plan olarak belirlediklerini belirten Kağnıcı, “Bu modelde akademik dünyaya, iş dünyasına ve siyasi desteğe çok ciddi anlamada ihtiyacımız var. Bu hepimizin ancak bir araya gelerek başarabileceğimiz hassas bir konu. Büyük bir tehlike geliyor ve biz bunu yavaş yavaş fark ediyoruz.” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat da iklim değişikliğinin Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 21. yüzyılda küresel sağlığı en büyük tehdit eden konu olduğunu bildirdi. Teknoloji ve mühendislik alanında özellikle son 20 yılda kaydedilen ilerlemelerle güneş, rüzgar, dalga gibi enerji kaynaklarının verimli şekilde kullanımının arttığını kaydeden Prof. Dr. Polat, “Elektrikli ve hibrit araçlar sadece yarışmalarda gördüğümüz ilgi çekici teknoloji objeleri olmanın ötesine geçerek ticarileşti ve bugün artık yollarda karşımıza çıkmakta. Siyaset sahasına baktığımızda çevre ve iklim, bugün dünyanın hemen her yerinde siyasi tartışmalarda yer alır hale geldi. Pek çok ülkede çevreyi ve iklim politikalarını önceleyen partiler kuruldu ve bunlar özellikle Avrupa’da ciddi bir destekçi kitlesine de sahip oldular.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Polat, Selçuk Üniversitesi olarak çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilediklerini ifade ederek yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu bağlamda güneş enerjisi sistemleri ve atıksu arıtma tesisleri özelinde belirli bir aşamaya geldiklerini sözlerine ekledi.
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız programa video konferansla katılarak katılımcılara başarı diledi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.