2020 yılı içerisinde çeşitli yarışma, proje ve çalışmalarda Üniversitemizden hem öğrencilerimizin hem de kıymetli akademisyenlerimizin önemli başarılar elde ettiklerini takdirle takip ettik.
Araştırmacılarımızın çalışmaları bitmeyen bir tempoda devam ederken, ulusal ve uluslararası alanda göğsümüzü kabartacak neticelere ulaşmaları da tabi ki memnuniyet verici.
Bir başka önemli çalışma da fizik alanından geldi. NEÜ’nün Eseri olarak adlandırdığımız başarılarımız yıl boyunca bizleri gururlandırmaya devam etti. Öğrencilerimizin katıldığı birçok yarışma ve projede, fen bilimlerinden sosyal bilimlere birçok alanda göğsümüzü kabartan sonuçlar elde ettik.
Her ne kadar pandemi sebebi ile fiziki içeriklerimiz nispeten azalsa da ikinci altı ayda çevrimiçi etkinliklerimizi artırdık. Üstelik sayıca artırmakla kalmadık, aynı zamanda da geniş bir yelpazede içerikler sunduk.
Daha güzel bir gelecek inşa etme hususunda üstlendiğimiz görevi pandemi gibi zorlu bir süreci yaşarken yürütebilmek bizler için son derece önemli bir husustur. Gerek çalıştaylar, gerek webinarlar, gerekse de sosyal medya üzerinden yürüttüğümüz faaliyetler hakikaten takdire şayan…
Uzaktan Eğitim
Ekim 2020’den yılsonuna kadar olan zaman diliminde Üniversitemizin uzaktan eğitim sürecinde elde ettiği veriler de bizleri memnun etmiştir. Rakamlara baktığımızda; 3 milyonun üzerinde kullanıcı ile 94.840 canlı ders işlediğimizi görüyoruz. Bu müthiş bir rakam.Güçlü teknolojik alt yapımız, deneyimli kadrolarımız ve tabi ki kıymetli öğrencilerimizin sorumlu davranışları ve azmi ile bu sınavdan başarıyla çıkacağımıza yürekten inanıyorum.
Akademik Performans
Necmettin Erbakan Üniversitesi, akademik başarılarıyla gurur duymaktadır. Uluslararası eğitim almış, ulusal ve uluslararası etkili bilimsel araştırmalara sahip, alanında tanınan akademisyenleri kadromuza dahil ettik, ediyoruz. Bilimsel çalışmalarımızla, milli kalkınma politikalarının geliştirilmesine verdiğimiz desteğin yanı sıra ekonomiye ve endüstriye sağladığımız katma değer ile Türkiye’nin uluslararası bağlamdaki rekabetçi konumuna katkı sağlamayı sürdürüyoruz.
Akademik Teşvik
Bildiğiniz gibi akademik performans, öğrenci sayısı, fakülte sayısı, kütüphanedeki kitap sayısı ya da toplam sahip olduğumuz açık alan metrekaresi ile ölçülen bir şey değil. Buradaki süreç tamamen akademik yayınlarla ilgili. Tabi yayın yapmak akademi çevresi için her ne kadar asgari bir gerek olsa da biz özellikle takip ediyor, bu alandaki çalışmalarımızın daha fazla nitelik kazanması doğrultusunda çeşitli teşviklerde bulunuyoruz. Bu teşvikte uluslararası yayınlar tabi ki belirleyici oluyor. Yazımızın ilk satırlarında mümkün olduğunca değinmeye çalıştım. Ben bu vesile ile bilime üst düzeyde katkı sunan akademisyenlerimizi bir kez daha tebrik ediyorum.
Uluslararasılaşma
Yükseköğretimin uluslararasılaşması, dünya genelindeki üniversiteler arasında daha fazla etkileşim ve iş birliği için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bununla birlikte Dünya’da artan rekabet ortamında, öğrencilerimizin karşılaştıkları zorluklarla başarılı bir şekilde yüzleşmesi ve gelecek nesillere kalıcı çözümler bırakması için yetkinliklerin sürekli iyileştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Varlığımızı ve başarılarımızı küresel girişimler ve iş birlikleri açısından pekiştirmek için Uluslararasılaşma Stratejisi Belgesini oluşturduk. Mevcut güçlü yönlerimizi temel alan bu belge, Kurumsal kapasitemizin yanı sıra öğrenci ve akademik yapımıza ilişkin hedeflerimizi ve tamamlayıcı amaçlarımızı özetlemektedir.
Üniversitemize ve Konyamıza özellikle “nitelikli uluslararası öğrenci” çekebilmek amacıyla yürüttüğümüz faaliyetler neticesinde, 2020-2021 Akademik yılında Üniversitemize kayıt yaptıran uluslararası öğrenci sayısı, pandemi sürecine rağmen ilk defa 400’ü aşmıştır.
Yayıncılık
Sayısı otuzu aşan veri tabanına erişimi bulunan Üniversitemizin yayınevi ve kütüphane kaynaklarının ulusal ve uluslararası alanda tanınan hizmetleriyle gurur duyuyoruz. Yayıncılık alanındaki faaliyetler, elbette Üniversitelerin başarısına etki eden en önemli faktörlerden birisidir.
Üniversitemizin “Kurumsal Arşiv ve Açık Erişim” politikası kapsamında 2020 yılında Yedi olan dergi sayımızı, 14’e çıkardık. 442 yazarımızla 29 sayı çıkardık ve 157 bilimsel makaleyi açık erişimimize dahil ederek akademi dünyasına kazandırdık. Bunun yanında yaklaşık 10 yıllık tüm bilimsel dergi arşivini de açık erişime kazandırdık. Bu doğrultuda yaptığımız düzenlemelerle ve girişimlerle birlikte 5.915 yazarın katkıda bulunduğu 231 sayı ve 2.191 makale arşivlenerek açık erişime açıldı.
Yükseköğrenimde Markalaşacağız
Hepimizin bildiği üzere, yabancı dil hayatımızın bir gerçeği. Bu, akademik hayatta daha fazla ön plana çıkıyor. Hem bireysel hem de kurumsal manada performansın artmasında en önemli etkenlerin başında geliyor. Bu manada; Yabancı Diller Yüksekokulumuz bünyesindeki eğitimlerimizi yoğunlaştırarak, öğrenci ve akademisyenlerimize yönelik kurslarımızı sayıca artırdık, içerik bakımından da zenginleştirdik. Doktora programlarında zorunlu olan yabancı dili, yüksek lisans yapmak isteyen araştırmacılar için de zorunlu kıldık.
Öğrenci Destekleri
2019 yılında akademisyenlerimizin de destekleriyle ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilerimize burs vermeye başlamıştık. Eğitime yaptığımız yatırımın, şehrimize geri dönmesini arzu ediyoruz. Başarılı öğrencilerimizin Konya’mızda, ülkemizde kalmasını ve memleketimize değer katmasını arzu ediyoruz. 2019’da her ay 112 öğrencimize burs vermiştik, 2020 yılında fiziki eğitim olmasa da aynı şekilde bu öğrencilerimize burs vermeyi sürdürdük. İnşallah önümüzdeki dönemlerde hem öğrenci sayısını hem de verdiğimiz burs miktarını artırmayı arzu ediyoruz.
Merkezi Kütüphane
2020 yılının en önemli gelişmelerinden birisi, merkezi kütüphanemizin yapımına ilişkin attığımız adım oldu. Üniversitemize çok değerli katkıları olan Ahmet-Nezahat Keleşoğlu Vakfı ile el sıkıştık. İnşallah bu yıl temelimizi atacağız ve en kısa süre içerisinde yapımını tamamlayarak hizmete açacağız.
Üniversite Sanayi İşbirliği
Dünya standartlarında araştırmanın, öğrenime ve öğretime yönelik yeni yaklaşımların yanı sıra özel sektör ve kamu kurumları ile kurduğumuz güçlü bağlarımızla ön plana çıkmayı sürdürdük. İşinin ehli, mesleğinin erbabı mezunlar yetiştirmek için özellikle uygulama alanlarında iş birliklerine önem veriyoruz.Organize sanayi bölgeleri ve özel sektör kuruluşları ile süreklilik arz eden bir yapıda ilişki içerisindeyiz.
Türkiye Ekonomisine 22 Milyon TL Katkı Sağlıyoruz
2020 yılı sonu itibari ile 13 Öğretim Üyemiz Konya sanayisinde Ar-Ge projelerine danışmanlık yapıyor. 6 Öğretim Üyemiz teknoloji geliştirme bölgelerinde bilişim-yönetim, endüstriyel otomasyon, tıbbi aromatik, makine imalatı ve enerji alanlarında firma kurmuş vaziyetteler. Konya sanayisinde bulunan firmaların Ar-Ge merkezleri ile iş birliği protokolü imzalayarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sunuyoruz. Önceki dönemlerde 5 firma ile anlaşmamız vardı, 2020 yılında bu sayıyı 15’e çıkardık. İçerisinde yer aldığımız araştırma geliştirme projeleri ile ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak toplam 22 Milyon TL katkı sağlıyoruz.
Konya Sanayisinin iki önemli markası Zade ve Safa Tarım ile yaptığımız iş birlikleri, savunma sanayine akademisyen yetiştirme programımız, Bilim ve Teknoloji Merkezimiz BİTAM’da başlattığımız akreditasyon çalışmalarımız 2020’nin bu anlamda öne çıkan araştırma ve işbirliği örnekleri olarak dikkat çeken diğer çalışmalarımız olarak sıralanabilir. Önümüzdeki süreçte iş birliklerine, tesislere, araştırma ve eğitimde mükemmelliğe yatırım yapmaya devam edeceğiz. Diğer üniversiteler ile kurduğumuz güçlü ilişkilerin yanı sıra kamu ve özel sektör ile daha büyük bir işbirliğine imkan tanıyan yaratıcılığın yeniliğe yol açtığı, kapsayıcı ve etkileşimli bir çalışma ortamı sağlamaya ve bunu sürdürmeye kararlıyız.
Konya Turizmine Katkı
Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Konya Turizmine katkı sunmak üzere başlattığımız havacılık faaliyetlerimizi heyecanla takip ediyorum. Bildiğiniz gibi üniversitemiz, Konya’nın balon turizmine açılması için 2020 yılı içerisinde öncü bir çalışma gerçekleştirdi. Turizm faaliyetlerine bir yenisini ekleyerek şehrimize artı bir değer kazandırmış olacağız. Yine turizm kulvarında, Turizm Fakültemizin öncülüğünde gastronomi ve kültürel miras alanında şehrimize katkıları yadsınamaz faaliyetler yürütüyoruz. Uluslararası Aşçı Dede Ateşbâz-ı Veli Sempozyumu bunlardan biri. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında son derece iyi bir yerde olan Fakültemiz, şehrimizin gastronomi alanında sahip olduğu kültürel mirasının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarımı doğrultusunda önemli bir misyonu da yerine getiriyor.Bundan sonra inşallah gelecek yıllarda da periyodik olarak bu alandaki çalışmalarını sürdürecek.
Patent ve Marka Birimi Kurduk
Bilindiği üzere, ulusal ve uluslararası ekonomi politikalarının önemli bir parçası olan Sınai Mülkiyet Hakları, ülkemiz ekonomisinin dijitalleşme, teknolojik gelişme ve yenilik temelli dönüşümünde kritik rol oynamaktadır. Başta üniversitelerimiz olmak üzere, kamuoyundaki Sınai Mülkiyet Hakları’na ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla yurt sathında bilgi ve doküman birimleri kurulmaktadır.
Üniversitemiz ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında ilk kez gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde, Üniversitemiz bünyesinde “Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi”ni kurduk.
Bu işbirliği, Üniversitemiz akademisyenleri başta olmak üzere, bölgemizde özellikle Ar-Ge faaliyetleri yapan ilgili tüm paydaşların, sınai mülkiyet haklarına ilişkin her türlü bilgi ve doküman gereksinimlerinin karşılanması, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve yayınlara ulaşmalarını, patent veri tabanlarında araştırma yapılması için uygun ortamın tesis edilerek sağlanması gibi amaçları kapsamaktadır. Beraberinde ise, inovasyon kültürün oluşturulması, markalaşma, katma değeri yüksek buluş ve tasarımların üretilmesi konularında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.
Öğrencilerimizin akademik çalışmalarda veya profesyonel meslek hayatlarında kullanacakları teknik bilgilerle donatılması ve patent farkındalığının artırılması amacıyla, Sınai Mülkiyet Hakları alanında yüksek lisans seviyesinde dersler vermeye başlamamız da Üniversitemizin bu konuya verdiği önemi ayrıca göstermektedir.
Konya’da Sıfır Atık Belgesi Alan İlk Kamu Üniversitesi Olduk
İsrafın önlenerek kaynaklarımızın daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini ya da minimize edilmesini ve oluşması durumunda da geri kazanımının sağlanmasını amaçlayan Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni yıl içerisinde farklı birimlerimizde kurarak Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazanan, şehrimizdeki ilk kamu üniversitesi olduk. Bu bağlamda çevresel konularda da farkımızı ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Tek bir yerleşkemiz olmadığından farklı lokasyonlardaki birimlerimiz için bu belgeyi aldık ve önümüzdeki süreçte de almaya devam edeceğiz. İlk olarak mart ayında Diş Hekimliği, kasım ayında 15 Temmuz Yerleşkemizdeki Rektörlüğümüz ve aralık ayında da Sağlık Yerleşkemizdeki Meram Tıp Fakültesi Hastanesi yeni binası ile ek binası için sıfır atık belgelerimizi aldık. Yeşil ve çevreci bir kampüs hedefi doğrultusunda bu alandaki yetkinliklerimizi artırarak tüm yerleşkelerimizde çevresel çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Sağlık Alanında Neler Yaptık?
2020 yılı maalesef Koronavirüs salgını sebebi ile alışık olmadığımız şeyleri gösterdi bize. Evde kaldık, maske taktık, araya mesafe koyduk. Bir dolu önlemle yaşamaya çalıştık ve hala da bu kurallara uygun şekilde yaşamımızı sürdürmeye gayret ediyoruz. Elbette zor günler geçirdik, geçiriyoruz. Ancak her zorlukla birlikte bir kolaylık olduğunu da unutmadık. Her karanlık gecenin aydınlık bir sabahı olduğu inancıyla bu salgınla mücadele ettik, ediyoruz. Pandemi ile mücadelede en ön safta yer alan sağlık sektörüne ve bu alanda yürüttüğümüz çalışmalara değinmemek olmaz elbette. Bu manada Üniversitemizi temsil eden Meram Tıp Fakültesi Hastanemiz ve Diş Hekimliği Fakültemiz maalesef hala sürmekte olan pandemi sürecinde şehrimize en üst düzeyde katkı sundu, sunuyor.
Meram Tıp Fakültesi Hastanesi
Şehrimizin ve Anadolu’nun referans sağlık üslerinden biri olan hastanemizde, pandeminin ilk haftalarında hızlıca diğer polikliniklerden uzak bir mekanda Covid-19 polikliniği oluşturduk.
Röntgeni olan radyoloji birimi, kan alma ünitesi ve PCR testinin de içerisinde yapıldığı bir poliklinik düşünün... Covid-19’lu hastaların %90’ının bütün işlemleri hastanemizin diğer alanlarına yansımadan bu poliklinikte yürütülüyor. 185 servis ve 25 yoğun bakım olmak üzere toplam 210 yatağımızı Covid vakalarına tahsis ettik, 2020 sonu itibari ile hazırladığımız immün plazma ise 3.899 adet. Dört ameliyathanemizi izole ederek sadece Covid-19’lu hastalara hizmet verecek şekilde tahsis ettik. Bu süreçte Koronavirüs dışı alanlarda da hizmetlerimizi sürdürdük elbette. Geçen seneki kapasitemizin %80’ine ulaştığımızı söyleyebiliriz. Hastanemizde taburcu ettiğimiz, şifa bulan binlerce insanımız oldu elbette. Bunlardan belki de yıl içerisinde en dikkat çekeni nadir görülen "amniyotik band sendromu" nedeniyle ayaksız doğma ihtimali olan "Mucizem Nasmina" bebek oldu. Prof. Dr. Ali Acar ve ekibinin anne karnındaki başarılı cerrahi operasyonu sayesinde bebeğimiz vücudunda eksiklik olmadan hayata "merhaba" dedi…
Maalesef 957 sağlık çalışanımız pozitif oldu, 1.612 sağlık çalışanımız da izolasyona takıldı. Ve yine sağlık alanında çalışan bir idari, bir de akademik personelimizi maalesef Covid-19 dolayısı ile kaybettik. Hizmetimizin eksiksiz olarak sürdürülebilmesi bakımından oldukça zor olan bu süreçte teyakkuz halinde olan ve fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.
Diş Hekimliği Fakültesi
Diş Hekimliği Fakültemiz de pandemide topluma hizmet üretmeye devam eden önemli bir sağlık birimimizdi. Kamu alanında Konya’da aktif olarak hasta kabulüne devam eden tek merkez olan Diş Hekimliği Fakültemizi yılın ortalarında yeni binasına taşıdık. Pandemiye uygun olarak hastayı fakültede daha az tutacak, hızlı ve güvenilir tedavi yöntemleri gerçekleştirdik. Bunlardan biri uzaktan görüntülü diş muayenesi diğeri de birbirinden bağımsız, kapalı kabinli 113 adet diş tedavi ünitesi. Fakültemiz 2020 yılında toplam 87.610 fiziki, 5.263 de görüntülü muayene gerçekleştirmiş. Nitelikli hizmetlerine vatandaşımızın ulaşabilmesi noktasında sorumluluklarını yerine getiren Diş Hekimi kardeşlerimizi de tebrik ediyorum.
Necmettin Erbakan Üniversite Vakfı Hayırlı Olsun
Vakıfların, üniversitelerin gelişimlerinde ön açıcı bir misyonu olduğu bir gerçek. Bu manada biz de ilk somut adımımızı 2019 yılında yürüttüğümüz bir dizi istişare toplantısı ile atmıştık. Güçlü bir sivil toplum kuruluşu için güçlü bir yönetim olması gerekiyor. Bu anlamda sivil toplum konusunda yüksek düzeyde farkındalığı olan şehrimizin riyaset ve ticaret erkanına teşekkür etmek istiyorum. Üniversitemiz, şehrimiz, ülkemiz için ortaya koyduğumuz vizyonun muhataplarımız nezdinde de heyecan uyandırmasından ziyadesi ile memnun olduk ve meselenin sahiplenilmesinden onur duyduk. Ezcümle; geçtiğimiz yıl adım attığımız vakfımızın kuruluşunu güçlü ve adanmış bir yönetim teşekkül ettirerek 2020 yılında tamamladık. Hayırlı hizmetlerde bulunmayı rabbimden niyaz ediyorum.
Güçlü Üniversite, Güçlü İşbirlikleri
Dünya çapında üniversiteler ve araştırma merkezleri ile elliden fazla mutabakat anlaşmamız bulunuyor. Tüm bu programlar ve imkanlar, öğrencilerimizle akademisyenlerimize akademik ortamı deneyimlemenin yanında küresel eğitim topluluğuna katkıda bulunma fırsatı da sunuyor.
Üniversitemiz, sanayi ve akademi çevreleri ile iş birliklerinde olduğu gibi, sivil toplum ve yerel yönetimlerle de örnek işbirliği modelleri geliştirmiş güçlü bir üniversitedir. Bunun en somut ve güçlü örnekleri Selçuklu Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) ve Karatay Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz Alzheimer Yaşam Merkezi’dir. Bu iki önemli projenin bilimsel ayağını Üniversitemiz yürütüyor ve ortaya çıkan sinerji ile harika sonuçlara ulaşıyoruz. Bu manada görevli personelimize ve gönüllü kardeşlerimize ürettikleri değer için teşekkür ediyorum.
Yerel yönetimle iş birliklerimizi taçlandıracağımız üç projemiz daha var. Biri Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüteceğimiz, hep birlikte zihin sıçraması yaşayacağımız heyecan verici bir proje. Yakın bir zaman içerisinde lansmanını yapacağımız projemizin detaylarına giremediğim için üzgünüm. Bir diğer projemiz ise tüm aşamaları ile bir grup öğrencimizin hazırladığı bir proje. Adı “Öğrencinin Meram’ı”. Adı, meramını anlatıyor. Ereğli’de de Ereğli Belediyemiz ile anlamlı bir iş gerçekleştiriyoruz. Oğuz Ata Tesislerinde bize tahsis edilen iki binada anaokulu ve kreş açıyoruz. Faaliyette olduğumuz ilçelerimizden Seydişehir’de de inşallah güzel bir iş birliği yapıyoruz. Belediyemizle, fizik tedavi merkezi açıyoruz. Yerel yönetimlerimizle yol alacağımız yeni projemizin yolu açık olsun. Bu şekilde pazılı tamamlamış oluyoruz. Yerel yönetimlerimizle yol alacağımız yeni projemizin de yolu açık olsun. Bu vesile ile bilime ve toplumumuza katkı sunacak her adımın arkasında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim.
Basın Buluşması, Rektör Zorlu’nun basın mensuplarının sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.
Kaynak: