Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Nesli tehlike altındaki hayvanlar hayata bağlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığının kurduğu üretim istasyonları sayesinde Anadolu yaban koyunundan alageyiğe, ceylandan kelaynaklara kadar 639 tür koruma altında tutuluyor. Son 20 yılda 1954 memeli hayvanın yanı sıra 850 bin 788 keklik, 360 bin 752 sülün ve 34 milyon alabalığın üretimi yapılarak doğal alanlarına bırakılmaları sağlandı.

Nesli tehlike altındaki hayvanlar hayata bağlanıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 3'ü alabalık, 9'u kanatlı, 12'si memelilere yönelik olmak üzere 24 üretme istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlarda nesli tehlike altındaki türler başta olmak üzere yaban hayvanlarının bakımı ve üretimi yapılıyor.

Bunlar arasında geçmişte Türkiye'nin farklı yörelerinde yaşayabilen ancak bilinçsiz avcılık ve yaşam alanları kaybı nedeniyle yok olma noktasına gelen türler de yer alıyor. Anadolu yaban koyunu, alageyik, ceylan ve kelaynakların da aralarında olduğu türler, Türkiye'nin aldığı önlemler, uyguladığı projeler ve kurduğu tesislerle hayata tutundu. Yetkililer, bu tedbirler alınmasaydı söz konusu türlerin sadece "fotoğraflarda ve kitaplarda görebileceğini" ifade ediyor.

Üretim istasyonlarında, Türkiye'deki memeli yaban hayvanı türlerinden kızılgeyik, Hatay dağ ceylanı, kanatlı yaban hayvanlarından kınalı keklik, çil keklik ve sülün de yetiştiriliyor. Ayrıca alabalık üretim faaliyetleri de odaklanılan projeler arasında yer alıyor.

20 yılda milyonlarca yaban hayvanı üretildi
Memeli yaban hayvanlarından 2002-2022 döneminde 766'sı kızılgeyik, 82'si alageyik, 447'si yaban koyunu, 556'sı ceylan, 11'i karaca ve 92'si yaban keçisi olmak üzere toplam 1954 hayvan doğayla buluşturuldu. Sadece geçen yıl toplam 109 yaban hayvanı doğaya yerleştirildi.

Kanatlı yaban hayvanlarından ise 2001-2021 döneminde toplamda 850 bin 788 keklik ve 360 bin 752 sülün üretilerek doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Sadece geçen yıl 81 bin keklik ile 24 bin sülünün üretimi sağlandı.

Ayrıca 2001-2021 döneminde 33 milyon 965 bin 420 alabalık üretildi.

639 tür koruma altında
Türkiye'de 112 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş olmak üzere toplam 639 tür koruma altında bulunuyor.

Nesli tehlike altındaki türlerin korunmasına yönelik "Tür Eylem Planları" uygulanıyor. Tamamlanan eylem planları 5'er yıllık sürelerle izleniyor. Bu doğrultuda 65'i bitki, 35'i hayvan olmak üzere toplamda 100 tür için eylem planı tamamlandı.

Deniz kaplumbağaları da unutulmadı
Öte yandan, deniz kaplumbağalarının korunması konusunda da 20 yuvalama alanı belirlendi. Buralarda söz konusu türün korunması yönünde çalışmalar yapıldı.

Sahillerde geçen yıl 335 bin 216 caretta caretta yavrusu ile 330 bin 480 yeşil kaplumbağa yavrusu olmak üzere toplam 665 bin 696 deniz kaplumbağası denizle buluşturuldu.

Tedavi ve rehabilite edilen yaban hayvanı sayısı 54 bin 297
Bakanlık, tabiatta yaralı veya bakıma muhtaç ele geçirilenler ile uluslararası sözleşmeler gereği el konulan yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyonları amacıyla yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri de inşa ediyor.

Bu kapsamda, Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Hatay, Kars, Konya, Mersin, Rize, Sinop, Şanlıurfa ve Van'da toplam 11 merkez bulunuyor.

Türkiye'de 2012'den bu yana yaralı bulunan 97 bin 757 yaban hayvanının 54 bin 297'si tedavi ve rehabilite edilerek tekrar doğal yaşam ortamlarına bırakıldı.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”